Balák se v případu Lánské obory neobohatil, zdůvodnil Zeman milost

Šéf Lesní správy Lány Miloš Balák odsouzený za ovlivňování veřejné zakázky v Lánské oboře se v případu neobohatil ani nevznikla žádná „národohospodářská škoda“, řekl v rozhovoru pro čtvrteční Mladou frontu DNES prezident Miloš Zeman, který mu udělil milost. Balák byl navíc odsouzený za zvýhodnění jedné stavební firmy tím, že jí podle hlavy státu umožnil prohlídku Lánské obory.

Při vyhlášení milosti prezident uvedl, že pro Balákovo odsouzení zřejmě nebyla rozhodná povaha činu, ale to, kde pracuje. „Jde o bezúhonného člověka, s jehož prací jsem velmi spokojen,“ řekl prezident Mladé frontě DNES.

Poukázal v té souvislosti na to, že jeho předchůdci prominuli trest daleko více lidem – Václav Havel udělil na dva tisíce milostí a Václav Klaus zhruba 400. Zeman dosud dal 21 milostí, z toho dvanáct v druhém funkčním období. Ještě před prezidentskými volbami v roce 2013 řekl, že milosti bude udělovat jen ve striktně omezeném okruhu humanitárních případů. Po inauguraci označil milosti za monarchistický prvek.

Baláka soud 24. března pravomocně potrestal třemi lety vězení za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava. Zaplatit měl podle rozsudku 1,8 milionu korun a dostal čtyřletý zákaz činnosti. Zeman mu svým rozhodnutím, které padlo dva dny po vynesení rozsudku, vše prominul. Milost kritizovali vládní i opoziční politici.

Balák ještě čelí obžalobě v souvislosti s těžbou kamene v Lánské oboře. Na dotaz, zda by mu znovu udělil milost, pokud by byl odsouzen i v tomto případě, Zeman řekl, že by se musel s kauzou nejprve seznámit. „Na rozdíl od opravy svahů nad klíčavskou přehradou o tomto případu zatím nejsem informován, takže se k tomu nemohu vyjádřit,“ prohlásil.

Ohledně případné milosti hradnímu kancléři a Balákovu nadřízenému Vratislavu Mynářovi v případě dotace na penzion v Osvětimanech Zeman rovněž poznamenal, že by se musel s kauzou nejprve seznámit. Žádný rozsudek zatím nepadl, dodal.

Policie loni Mynáře obvinila z poškozování finančních zájmů Evropské unie a dotačního podvodu kvůli šestimilionové dotaci na dostavbu penzionu v Osvětimanech. Mynář odmítá, že by spáchal trestný čin. Své stíhání považuje za nestandardní a ovlivněné tlakem médií.

Amnestii Zeman nechystá

Zeman v rozhovoru pro Mladou frontu DNES také předeslal, že na závěr svého desetiletého působení v čele státu neplánuje vyhlásit amnestii, jako to učinil jeho předchůdce Václav Klaus. V úřadě Zeman skončí začátkem března příštího roku. Už dříve tvrdil, že je zásadním odpůrcem amnestie, protože je na rozdíl od milostí plošná.

Milost je výsadní pravomocí prezidenta. Spolupodpis premiéra či jiného pověřeného člena vlády ústava vyžaduje u amnestie či zastavení trestního stíhání.