Uprchlíci z Ukrajiny si v Česku založili přes 70 tisíc bankovních účtů. Měly by pomoci úřadům práce

Události: V Česku je asi tři sta tisíc ukrajinských běženců (zdroj: ČT24)

Česko vydalo v pondělí lidem zasaženým ruskou invazí na Ukrajinu přes 5100 víz. Od počátku války na Ukrajině dostalo v Česku víza již téměř 242 tisíc lidí. Banky v Česku už pro běžence založily přes 70 tisíc kont. Vláda kvůli pomoci uprchlíkům z Ukrajiny požádala o prodloužení nouzového stavu do konce května, k čemuž získala souhlas sněmovny. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že počet uprchlíků během dvou měsíců neklesne. Pražské asistenční centrum pro pomoc uprchlíkům už nebude otevřeno nepřetržitě, ale jen mezi 07:00 a 21:00.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

Skutečný počet ukrajinských uprchlíků pobývajících v Česku je pravděpodobně vyšší, než uvádí zveřejněná data. Na počátku minulého týdne premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že jich je zhruba 300 tisíc. Téměř polovinu tvoří děti, čtyři pětiny dospělých jsou ženy. 

V asistenčních centrech a na cizinecké policii se v pondělí zaregistrovalo téměř tři a půl tisíce běženců. Od počátku válečného konfliktu, který trvá již přes měsíc, se nahlásilo 132 tisíc uprchlíků. Děti do 15 let se registrovat nemusí.

Ukrajinci mohou na základě víz za účelem dočasné ochrany pobývat v Česku až rok. Zároveň mají přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání, na trh práce a nárok na další asistenci, například při ubytování. 

Vláda požádala kvůli příchodu ukrajinských uprchlíků o prodloužení nouzového stavu do konce května. Kabinet jej vyhlásil 4. března na 30 dní, žádost o prodloužení schválili poslanci na mimořádné schůzi v úterý.

Dolní komora prodloužení nouzového stavu schválila hlasy poslanců pětice koaličních stran. Zákonodárci opozičních ANO a SPD žádost kabinetu nepodpořili. O návrhu hnutí ANO na prodloužení stavu nouze o 30 dnů, tedy do začátku května, už dolní komora nehlasovala. Poslanecká debata trvala zhruba devět hodin.

O válečných uprchlících v Česku také v úterý v Berlíně jednal s německou ministryní zahraničí Annalenou Baerbockovou šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti). „Prezentoval jsem situaci v České republice, že jsme přijali již tři sta tisíc uprchlíků z Ukrajiny, poskytli jsme jim ubytování, zdravotní péči, možnost pracovat, snažíme se je integrovat, zapojit do vzdělávacího systému a že s tím Česká republika samozřejmě nese vysoké náklady,“ řekl Lipavský. Schůzka se uskutečnila na okraji berlínské konference o energetické transformaci.

Baerbocková opakovaně hovoří o nezbytností zřídit na vnějších hranicích Evropské unie humanitární uzly, odkud bude možné uprchlíky rychle rozmístit. O tomto návrhu jednala i s Lipavským, podle kterého Česko zastává jinou pozici.

„Tam jsme se úplně nepotkali. To je myšlenka, která míří k určité relokaci nebo řízenému umísťování uprchlíků,“ řekl. Česko chce podle ministra jít naopak cestou finanční pomoci zemím, do kterých se uprchlíci sami rozhodnou jít.

Ukrajinští uprchlíci v Česku založili už přes 70 tisíc bankovních účtů

Uprchlíci z Ukrajiny si v Česku založili přibližně 70 tisíc bankovních účtů a další rychle přibývají. Přímo v asistenčních centrech vzniká víc než tisícovka nových smluv denně. Uvedl to mluvčí České bankovní asociace Radek Šalša. Banky tak podle něj pomáhají přetíženým úřadům práce.

Mobilní pracoviště začala fungovat týden po příchodu Ukrajinců. V současnosti působí přímo v krajských asistenčních centrech sedm bank. Podmínky jsou přitom srovnatelné a banky nabízejí účty zdarma. Ministerstvo práce si od toho slibuje zkrácení front na úřadech práce, kde se v současnosti tvoří mnohahodinové fronty.

Pražské asistenční centrum už nebude otevřeno nonstop

Pražské asistenční centrum pro uprchlíky z Ukrajiny již nebude otevřeno nonstop, ale bude přijímat klienty jen mezi sedmou a jednadvacátou hodinou. Oznámil to primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Důvodem je snížení počtu klientů centra. Zatímco na začátku války na Ukrajině centrum odbavovalo tři tisíce a více lidí denně, nyní je to třetina. 

Lidé, kteří dorazí mimo otevírací dobu, budou moci noc přečkat v nouzovém přístřeší, které město ve spolupráci s městskými částmi zajišťuje v tělocvičnách, kulturních sálech a dalších prostorech.

Z Kongresového centra by se mělo asistenční do 14. dubna přestěhovat do bývalého sídla Komerční banky ve Vysočanech, které magistrátu zdarma zapůjčila developerská společnost Central Group. Denně tam bude moci být odbaveno až 2700 lidí. Centrum se stěhuje kvůli již nasmlouvaným akcím v Kongresovém centru včetně těch k předsednictví České republiky Evropské unii.

Asistenční středisko pomoci Ukrajincům v Kongresovém centru Praha v pondělí odbavilo 1348 lidí, kteří do Česka uprchli před ruskou invazí. Proti neděli jich bylo zhruba o 280 více. V porovnání s minulým pondělím se na středisko ale obrátilo téměř o šest set uprchlíků méně. Od začátku ruské invaze centrum pomohlo 59 872 lidem.

Vzhledem k úbytku uprchlíků zkrátí provozní dobu od čtvrtka také krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Hradci Králové. Dosud fungovalo nepřetržitě 24 hodin denně, od 31. března to bude 12 hodin od 07:00 do 19:00. Mimo tuto dobu bude centrum poskytovat uprchlíkům pouze pomoc při zajištění nouzového přespání do druhého dne.

Ke stejnému kroku se rozhodlo asistenční centrum v Brně, uprchlíky odbaví od úterý od sedmi hodin ráno do devíti hodin večer. „Nyní se od 20:00 vypne rezervační systém. Příchozí uprchlíci po 20:00 mohou přespat v přední části centra, ale odbaveni budou až následující den,“ předeslala mluvčí Jihomoravského kraje Alena Knotková.

EU poskytne vakcíny na očkování ukrajinských dětí

Evropská unie poskytne Česku, Slovensku a Moldavsku sedmdesát tisíc vakcín pro očkování dětí ukrajinských uprchlíků. Oznámila to v úterý eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidisová, která s ministry zdravotnictví členských zemí jednala o koordinaci zdravotní pomoci lidem prchajícím před ruskou invazí. EU podle ní vytvoří na hranicích s Ukrajinou přijímací střediska, z nichž budou lidé vyžadující zvláštní péči mířit přímo do států, které mají nejvhodnější kapacity.

Do unijních zemí zamířily více než měsíc po začátku ruského útoku téměř čtyři miliony lidí, většinou ženy s dětmi. Řada z nich nemá očkování proti některým dětským chorobám či tetanu. Podle Kyriakidisové proto zajistí Unie zmíněné množství vakcín, které rozdělí mezi dvojici členských zemí a mimounijní Moldavsko. Unie ze svých zdrojů také nakoupila dvě stě tisíc vakcín přímo pro Ukrajinu.