Koudelka by mohl vést BIS i nadále. Výbor vládě doporučil jeho jmenování

Sněmovní bezpečnostní výbor doporučil vládě jmenovat Michala Koudelku řádným ředitelem Bezpečnostní informační služby (BIS). Vyplývá to z usnesení, které přijal ve čtvrtek po návštěvě kontrarozvědky. Premiéra Petra Fialu (ODS) doporučení nepřekvapilo. Koudelka BIS vedl od srpna 2016 do loňského léta, kdy ho bývalá vláda ANO a ČSSD pověřila zastupováním do jmenování nového plnohodnotného šéfa. Většina zástupců stran nynější vlády Petra Fialy (ODS) loni podporovala Koudelkovo setrvání.

Výbor v usnesení poděkoval příslušníkům a zaměstnancům BIS za práci na zajišťování svrchovanosti a územní celistvosti Česka, ochraně jejích demokratických základů, životů, zdraví a majetku občanů. „Výbor doporučuje vládě, aby jmenovala Michala Koudelku ředitelem BIS,“ stojí také v dokumentu.

Ředitele BIS jmenuje podle zákona o zpravodajských službách vláda právě po projednání ve sněmovním bezpečnostním výboru. „Doporučení výboru není nijak překvapivé. V blízké době se jeho zasedání v souladu se zákonem zúčastním. Poté celou věc projedná vláda,“ dodal premiér. 

BIS na Twitteru uvedla, že výbor navštívil kontrarozvědku při svém čtvrtečním jednání. „Jeho členové vyslechli prezentaci pověřeného ředitele Koudelky k činnosti služby a aktuálním bezpečnostním hrozbám. Děkujeme za návštěvu a podporu,“ stojí ve vyjádření BIS.

Koudelka podle BIS seznámil výbor s aktuálními hrozbami, kterým Česko čelí. Informoval je i o minulých případech, jako jsou Vrbětice. U aktuálních hrozeb zdůraznil, že BIS věnuje pozornost všem zpravodajským službám, které se snaží působit proti zájmům Česka.

„Mohu jednoznačně konstatovat, že největší hrozbou v tomto ohledu jsou pro Českou republiku zpravodajské služby Ruské federace a Čínské lidové republiky,“ uvedl v tiskové zprávě Koudelka. Na činnost ruských a čínských špionů v Česku BIS opakovaně upozorňuje i ve svých veřejných výročních zprávách.

S poslanci rozebíral Koudelka také teroristické hrozby. Nikdy podle něj nebyla spolupráce zpravodajských služeb z celého světa v této oblasti tak intenzivní a úzká. „BIS je členem několika mezinárodních zpravodajských organizací. Díky tomu máme informace o teroristických akcích a hrozbách doslova v on-line režimu a můžeme o nich okamžitě informovat zákonné adresáty,“ dodal.

Návrh usnesení k BIS podpořili podle jeho předsedy Pavla Žáčka (ODS) všichni přítomní členové výboru až na zástupce SPD, který se hlasování zdržel.

Koudelkovi skončilo pětileté funkční období loni v polovině srpna. Kabinet Andreje Babiše (ANO) původně zvažoval, že nového ředitele vybere po konzultaci se sněmovním bezpečnostním výborem. Nakonec se však s ohledem na říjnové sněmovní volby rozhodl nechat výběr až příští vládě. Proti BIS, a především Koudelkovi často vystupuje prezident Miloš Zeman, který šéfa kontrarozvědky opakovaně odmítl povýšit do generálské hodnosti. 

Nový kabinet SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN dosud o budoucnosti vedení BIS nerozhodl. Fiala před týdnem po získání důvěry ve sněmovně uvedl, že před vládou je řada personálních rozhodnutí, kterým se chce věnovat v příštích týdnech. Podle zákona o zpravodajských službách jmenuje ředitele BIS vláda po projednání ve sněmovním bezpečnostním výboru.