TÉMA

Sněmovní bezpečnostní výbor

Druhá strana musí vědět, že po porušení pravidel hry přijde odveta, říká Žáček k útoku ruských hackerů

Předseda sněmovního bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS) v pátečním Interview ČT24 mimo jiné prohlásil, že na odhalené kyberútoky hackerské skupiny APT28, která je podle českých úřadů úkolována ruskou vojenskou rozvědkou GRU, je třeba adekvátně reagovat, zvlášť když se překročí „červená linie“. Odolnost Česka se podle něj v tomto ohledu zvyšuje, proces posilování infrastruktury proti kyberútokům ale označil za nekonečný.
3. 5. 2024|

Opozice žádá komisi ke střelbě na FF UK, koalice zase k prošetření Zemanovy kanceláře

Ve sněmovně leží návrhy na vznik dvou sněmovních vyšetřovacích komisí. Opozice chce prosadit jednu z nich kvůli prosincové střelbě na Filozofické fakultě Karlovy univerzity, koalice zase chce zkoumat dění na Pražském hradě během prezidentského mandátu Miloše Zemana. Poslanci mají začít jednat o podpoře obou záměrů.
3. 3. 2024|

Národní kybernetický úřad po Řehkovi zřejmě povede dosavadní náměstek Kintr

Novým ředitelem Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) se zřejmě stane dosavadní náměstek Lukáš Kintr. Nominaci vlády projedná ve čtvrtek sněmovní bezpečnostní výbor, což je podle zákona o kybernetické bezpečnosti podmínkou pro jmenování. Informaci potvrdil předseda výboru Pavel Žáček (ODS).
20. 6. 2022Aktualizováno20. 6. 2022, 16:00|

Koudelka by mohl vést BIS i nadále. Výbor vládě doporučil jeho jmenování

Sněmovní bezpečnostní výbor doporučil vládě jmenovat Michala Koudelku řádným ředitelem Bezpečnostní informační služby (BIS). Vyplývá to z usnesení, které přijal ve čtvrtek po návštěvě kontrarozvědky. Premiéra Petra Fialu (ODS) doporučení nepřekvapilo. Koudelka BIS vedl od srpna 2016 do loňského léta, kdy ho bývalá vláda ANO a ČSSD pověřila zastupováním do jmenování nového plnohodnotného šéfa. Většina zástupců stran nynější vlády Petra Fialy (ODS) loni podporovala Koudelkovo setrvání.
21. 1. 2022Aktualizováno21. 1. 2022, 13:18|