Nevidím důvod, proč neumožnit konání vánočních trhů, říká molekulární biolog Šerý

Události, komentáře: Vývoj pandemie v Česku (zdroj: ČT24)

Podle výzkumu molekulárního biologa Omara Šerého je riziko přenosu covidu-19 v obchodních řetězcích nízké. Šerý zároveň nevidí důvod k zákazu vánočních trhů. Počet nově nakažených koronavirem v mezitýdenním srovnání klesl počtvrté v řadě. Podle člena výboru Poslanecké sněmovny pro zdravotnictví Jiřího Maška (ANO) proto není zatím třeba zavádět nová opatření. Oba vystoupili v pondělním pořadu Události, komentáře.

„Vláda preventivně zapůsobila. Na vánočních trzích se skutečně sjíždějí lidé ze širokého okolí,“ myslí si Mašek. Vláda v demisi podle něj jedná přiměřeně.

Šerý ale tvrdí, že pokud by na trzích platil zákaz konzumace alkoholických nápojů, bylo by riziko přenosu viru minimální. „Vůbec nevidím důvod, proč neumožnit ve venkovních prostorách konání vánočních trhů.“

Pokud si lidé myjí ruce a mají správně nasazené respirátory, je podle Šerého šance na nakažení minimální. Podle výzkumu šíření covidu-19, který prováděl, je riziko přenosu při dodržení opatření nízké i v obchodních domech.

„Byl jsem překvapen, že na všech tlačítkách, displejích, různých madlech a tak dál jsme ani jeden virus nenašli,“ komentuje výsledky studie Šerý. Vědecký tým z důvodu ověření výsledků provedl stejný výzkum také na covidové jednotce v nemocnici.

Postupy měření ale byly správné. „Na covidové jednotce, přestože tam byli pacienti v pokročilém stadiu léčby a mnoho virů nevylučovali, jsme našli řádově desítky virů například na podlahách,“ porovnává Šerý.

Vláda schválila povinné očkování některých skupin

Ministerstvo zdravotnictví dokončilo přípravu vyhlášky o povinném očkování pro lidi nad šedesát let. Týkat se bude také zdravotníků, studentů medicíny, pracovníků v sociálních službách, hasičů, policistů nebo vojáků.

„Chceme docílit výrazně vyšší proočkovanosti,“ zdůvodňuje zavedení povinné vakcinace Mašek. Podle něj se prokazuje, že v zemích s proočkovaností populace kolem osmdesáti procent je mnohem nižší počet nakažených „Zmínil bych Portugalsko nebo Dánsko, kde na JIPkách leží několik desítek lidí.“

Do konce týdne by měla být očkovací vyhláška uveřejněna ve sbírce zákonů, uvedl ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Místopředseda poslaneckého výboru pro zdravotnictví Tom Philipp (KDU-ČSL) ale varoval před rychlostí, s jakou je očkovací vyhláška přijímána.

„Taková vyhláška musí projít vnějším a vnitřním připomínkovým řízením, na každé je třeba čtyřicet dní,“ upozornil Philipp. Budoucí vláda Petra Fialy (ODS) navíc naznačila, že povinné očkování zruší.