Neznáme další strategii proti covidu na školách, kritizuje resort zdravotnictví Plaga

Události: Šíření epidemie covidu a situace na školách (zdroj: ČT24)

Resorty zdravotnictví a školství nenašly na jednání dohodu o dalším testování žáků. To plošné, antigenní, chce hlavní hygienička ukončit. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) od ní ale zatím stále nedostal odpověď, jak chce rozvoji nákazy ve školách zamezit. S opětovným nástupem epidemie a rychlým šířením také opět hygienické stanice nestíhají trasovat jednotlivé kontakty.

Ředitel pražské ZŠ Hradištko Ondřej Hynek by se přikláněl k pokračování průběžného testování ve školách. Ministerstvo zdravotnictví trvá na tom, že po příštím pondělku ho ukončí.

„Buď se bude testovat jedna třída, jeden pavilon, nebo celá škola, někdy tam přijede odběrový tým přímo na místo. Máme jinak k dispozici čtrnáct armádních odběrových týmů a KHS si je můžou objednat, samozřejmě když to bude méně dětí, můžou jít na odběrové místo,“ uvádí hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

„Je v tom bohužel chaos, protože trasování jako takové se nestíhá. Řešíme požár, o kterém jsme měli nějaké tušení už v létě,“ kritizuje poslanec a člen dosavadního opozičního AntiCovid týmu Marek Výborný (KDU-ČSL).

Resort zdravotnictví zatím mluví jen o přísnějších podmínkách pro vysokoškolské studenty. Ve chvíli, kdy se jich v učebně sejde více než padesát, měli by mít nasazený respirátor i během výuky. „Jsem rád, že laboratorní, praktické výuky nejsou nijak omezeny. Co se týče nošení respirátorů u této věkové skupiny, tak tam dokážu toto opatření, tento návrh pochopit,“ myslí si ministr Plaga.

Jednání mezi školstvím a zdravotnictvím se neposunulo

Schůzka mezi resorty školství a zdravotnictví se uskutečnila v úterý na úrovni náměstků a podle večerních slov ministra Plagy se ohledně opatření na školách příliš daleko neposunula. Zajímalo by ho, jaké má resort po zrušení antigenního testování na školách další plány. „Ptám se, jestli ministerstvo zdravotnictví je nachystáno na PCR testování, co se týká kapacit, logistiky,“ táže se Plaga.

Hlavní hygienička Svrčinová a náměstkyně ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Martina Koziar Vašáková v minulých dnech uvedly, že ve školách nechtějí pokračovat s plošným testováním, protože je neefektivní. Místo toho by se podle nich měli testovat žáci se symptomy či v ohniscích nákazy, a to především metodou PCR.

Plaga pak odmítá možnost přenosu části zodpovědnosti za trasování na ředitele škol. Také kritizuje resort zdravotnictví a hlavní hygieničku za nedostatečné informování o změnách a další strategii boje proti covidu na školách, když neplánují další plošné testování. On samotný by pro plošné testování byl. Celkový přechod na distanční výuku odmítá.

„Jsme unaveni z toho, že musíme zvládat řadu věcí, které nám možná ani nepřísluší, ale snažíme se dělat všechno pro to, aby mohly děti zůstat ve školách,“ reaguje pak prezident Asociace ředitelů základních škol ČR a ředitel ZŠ Pečky Luboš Zajíc.

U nich na škole jsou třídy v karanténě i nakažení učitelé nebo jejich děti, tudíž kantoři zůstávají doma. Dle jeho zkušeností existují hygienické stanice, které fungují dobře, na některých školách ale musejí dělat trasování sami.

Devadesátka ČT24: Strategie proti šíření covidu na školách (zdroj: ČT24)

Hygieny nestíhají

Na strmý růst pozitivně testovaných osob v Česku obecně nestíhají reagovat hygienické stanice. Někde už začínají s trasováním pomáhat hasiči, policisté nebo vojáci. Některé kraje ale zatím externí pomoc nevyužívají.

Do trasování je v celém Česku zapojeno 206 hasičů. Jejich pomoc využívají hygienici v osmi krajích.

Třeba v Plzeňském kraji jen za pondělí přibylo téměř osm set nových pozitivních případů. „Logicky stoupá významně i jejich počet kontaktů, v tuto chvíli není jisté, že stihneme všechny obvolat včas,“ říká vedoucí tamní krajské hygienické stanice Michal Bartoš. Kromě hasičů tak budou pomáhat třeba i zaměstnanci finanční správy a městští policisté, v jednání jsou ti státní i celní správa.

Kde pomáhají hasiči s trasováním
Zdroj: ČT24

Nejvíce nevyřešených pozitivních případů je v Jihomoravském kraji. Za posledních 14 dní je to téměř dva a půl tisíce. „Při nárůstu těch jednotlivých případů nad zhruba tisíc denně my při neměnném množství hygieniků máme problém s trasováním,“ přiznává ředitel jihomoravské hygienické stanice David Křivánek.

Například Hana Cukrová z Brna čekala na kontakt od hygieniků pět dní. Na testech byla minulé pondělí. Telefonát přišel až v pátek. Podle hlavní hygieničky hraje roli i to, že lidé neberou telefony, na které jim z trasovacích center volají.

„Máme dovolatelnost šedesát procent, občané nám neberou telefony, i když jim pošleme esemesku, že je to krajská hygienická stanice nebo trasovací centrum,“ vysvětluje Svrčinová. I ona ale přiznává, že problémy mají s nedostatkem pracovníků v call centrech.