Koalice chtějí zafixovat platy učitelům. Shodly se na 130 procentech průměrné mzdy

Koalice SPOLU a Pirátů a STAN chtějí v chystané vládě prosadit novelu zákona o pedagogických pracovnících, která počítá mimo jiné s fixací platů pedagogů na 130 procentech průměrné mzdy. Shodli se na tom členové vyjednávacích týmů ke školství, Marek Výborný (KDU-ČSL) a Petr Gazdík (STAN). Jednat chtějí ještě o povinném posledním roce předškolního vzdělávání a o podobě maturit.

 „Neočekávám, že bychom narazili na nějaké dramatické problémy. Jsou tam samozřejmě některé třecí plochy, například otázka posledního povinného roku předškolního vzdělávání. Ale jsou to v zásadě detaily,“ uvedl Výborný. Shodu na dalších tématech ohledně školství chtějí vyjednávací týmy pěti stran najít do středy. 

Novela zákona o pedagogických pracovnících, kterou současná sněmovna neschválila, je podle vyjednavačů prioritou plánované vlády. Návrh se zabýval platy učitelů či zavedením pozice uvádějícího učitele a pomáhajících profesí, jako jsou školní psychologové či speciální pedagogové, kterých je ve školách nedostatek.

O školství bude jasno do konce října, shodují se koalice

Obě koalice by měly podle Gazdíka ještě diskutovat o tom, jakým způsobem upravit podobu maturit a vzdělávacích plánů. Zástupci stran uvedli, že chtějí realizovat takzvanou Strategii vzdělávání 2030+ , potřebují ale stanovit, v jakém časovém horizontu by se podle dokumentu mělo vzdělávání modernizovat. 

Výborný uvedl, že týmy budou jednat i o tom, jak více podpořit odborné vzdělávání a jeho propojení s praxí. „Zásadní dovedností musí být, že každý absolvent jakékoli školy se musí umět učit novým věcem. Časy, kdy někdo něco vystudoval a s tím vydržel do důchodu, jsou ty tam a české školství to zatím moc nereflektovalo,“ myslí si Gazdík. 

Shodu na prioritách by podle Výborného měli vyjednavači najít do středy. Výsledek ale zatím zveřejňovat nebudou. Mezi 20. a 30. říjnem ho budou připomínkovat jednotlivé strany. Upřesnil, že o personálním obsazení ministerstva školství ještě není jasno a rozhodovat o něm budou předsedové koaličních stran.