Ochromený cestovní ruch vyhlíží podzimní prázdniny. Láká na zážitkové balíčky a nižší ceny

Události: Podniky se připravují na podzimní volno (zdroj: ČT24)

Podzimní prázdniny se blíží a více než polovina Čechů je chce strávit v tuzemsku. Před rokem čelil cestovní ruch tvrdému lockdownu, dopady cítí doteď. Čeští hosté v srpnu tvořili přes dvě třetiny klientely v tuzemských hotelech a penzionech – víc než v posledním roce před covidem. Restaurace jsou někdy i během oběda poloprázdné. I proto majitelé letos velmi nervózně vyhlížejí nadcházející podzimní volno.

Výjimečný zájem na prodloužený víkend hlásí třeba slevové portály. Pobyty na horách nebo v lázních si lidé rezervovali i měsíce předem. Domácí hosté ale podle hotelů cizince zdaleka nenahradí. V sezoně bývají například hotely na severu Čech kvůli Němcům plné. Teď jsou rády aspoň za poloviční vytíženost.

„V létě tady normálně máme hodně cizinců, plný hotel, furt narváno – teď ale vlastně spíše tuzemské zákazníky,“ konstatuje Filip Pánov, majitel hotelu Nautico v Mostě.

„Víme, že dovolenou v Čechách chce strávit skoro šedesát procent lidí, což je poměrně pozitivní číslo. Je to samozřejmě trošku méně než v létě, kdy probíhá hlavní dovolená,“ vysvětluje ředitel CzechTourism Jan Herget.

I v létě hotely otevíraly dveře hlavně domácím hostům. Během srpna ubytovaly přes milion dvě stě tisíc lidí, víc než dvě třetiny tvořili právě Češi.

„Pokud je Čech spokojen, tak se na to dané místo vrátí v průměru až čtyřikrát, což se u zahraničních turistů zas až tak často neděje,“ říká prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

I v Praze hlavně Češi

Většina hotelů i v centru hlavního města přiznává, že se musely přizpůsobit české klientele. Třeba v hotelu Alfons v Praze 2 tvořila před covidem zhruba desetinu, teď je to až třetina. Hotel zvolil podobný recept jako mnohé další: Čechy lákat na zážitkové balíčky – a zlevnit. Majitelé museli cenu pokojů snížit až o čtyřicet procent.

Podobně jsou na tom i ostatní podniky v Praze. Třeba hotel Pytloun na Václavském náměstí teď ubytovává většinou Čechy. I v nejvíce turistické lokaci v hlavním městě bylo nutné snížit ceny přibližně o třicet procent.

Přes snahu majitelů budou celková letošní čísla podle asociace v průměru třetinová. Největší propad hlásí právě Praha. Zlevňovaly i hotely mimo velká města, což se ale může brzy změnit. Nejen kvůli opětovnému nabírání personálu.

„Myslím si, že celkově se ceny ubytovacích službách budou muset zvýšit. Už jenom vzhledem k tomu, co se momentálně odehrává na trhu z pohledu inflace nebo růstu cen energií,“ míní prezident asociace Stárek. 

Hosty vyhlížejí i restauratéři

Kromě hotelů a penzionů se na prodloužený víkend připravují také restauratéři. I oni totiž museli loni své provozovny zavřít. Teď se i jim zákazníci pomalu vracejí, podobně jako hoteliéři ale pociťují nedostatek zahraničních turistů a tlak na zvyšování cen. Navíc ministerstvo zdravotnictví uvažuje o tom, že by dodržování protiepidemických nařízení v restauracích kontroloval personál – třeba číšníci.

„Museli jsme vyvíjet hodně síly a námahy, abychom se vrátili do nějakého režimu, a když už jsme se vrátili, nebo jsme se vraceli, tak zase něco přišlo a zase bylo zavřeno. Lidi mají pořád strach, proto se o ně nemůžeme opřít a myslím si, že jsme přišli minimálně o padesát procent hostů,“ popisuje nejistou dobu provozní restaurace Sou100 Žižkov Tomáš Skopec.

Některé restaurace se snažily přes lockdowny udržet provoz alespoň tak, že otevřely výdejní okénka. To ale zdaleka nestačilo k pokrytí všech výdajů. Mnohé restaurace byly i během léta poloprázdné. Majitelé se obávají, že s přicházející zimou bude situace ještě o něco horší.

Co i po roce zůstalo ve všech provozech, je dezinfekce u vchodu. Stejně tak povinnost nosit respirátory, kromě konzumace jídla a pití. Hosté by měli splňovat i podmínku očkování, prodělání nemoci nebo testu. To teď číšníci nekontrolují. Podle ministra zdravotnictví by ale v budoucnu mohli.

Podle asociace nemá takové nařízení silnou oporu v zákoně a staví se k návrhu pochybovačně. V tomto případě nemají navíc v restauracích na kontroly dostatek personálu.