Češi si připlatí za jídlo v restauraci. Smažák stojí i 215 korun

Události: Růst cen za jídlo v restauracích (zdroj: ČT24)

Hospody a restaurace zdražují, odhady mluví až o deseti procentech. Ceny přitom nerostou jen ve velkých městech a v turistických destinacích. I v menších obcích už není výjimkou polední menu okolo 150 korun. A podražila i jedna z nejčastějších položek jídelních lístků - smažený sýr. Jeho cena se pohybovala od 109 korun v Brně po 215 v Českém Krumlově. Podle restauratérů za tím nestojí jen zdražování vstupů.

Do Mníšku pod Brdy se Lukáš Uxa s rodinou vydal už podruhé. Za jídlo pro jednoho tady utratí do 150 korun. „Přijde mi to taková průměrná cena, co takhle jezdíme pravidelně s přítelkyní,“ řekl.

Lukáš Uxa pochází z Kašperských hor, kde podle jeho matky ceny stouply významně. „Tam máme restaurací přibližně pět a v těch lepších se ceny pohybují kolem tří set korun i s přílohou za oběd,“ popsala Jana Uxová. 

I v dalších turistických destinacích si hosté výrazně připlatí. Podle Kastnera hodně zdražují turistické destinace tuzemského domácího cestovního ruchu. „Lipno je dokonce o více než 30 procent zdraženo. Praha naopak, v centru ceny stagnují, ba dokonce i zlevňují vůči předcovidové době,“ podotkl.

Do výšin se ceny dostaly i v menších obcích, které nejsou tolik turisticky vyhledávané. „Dnes jsem měl zabijačkový guláš za sto padesát korun. Samozřejmě je to dražší, než to bývalo, nicméně cena v hospodách všeobecně šla nahoru,“ řekl host Jan Vondráček z Velkého Března.

„Obědová meníčka nikdy nebyla na výdělek. Vždycky byla o tom, abyste měli hosty, aby řada z nich potom přišla třeba někdy i na večeři. Ale tím, jak lidé méně často jedí v restauracích, tak i obědy budou muset zdražovat,“ vysvětlil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Vyšší cena za pivo i kávu

Podle dat společnosti Storyous, která do restaurací dodává pokladní systémy, zdražil za poslední dva roky nejvíc už zmíněný smažený sýr, a to o 14 procent. Lidé si připlatí také za hranolky nebo burger, který zdražil o deset korun a v jídelních lístcích se objevuje za průměrnou cenu 184 korun.

O několik korun zdražily i nápoje. Například pivo za poslední dva roky v průměru o dvě koruny. K navýšení cen už musely přistoupit také kavárny. Espresso si lidé dají za 44 korun, cena cappuccina se vyšplhala na zhruba 57 korun.

Ceny obědových menu se v průměru pohybují okolo 137 korun. Meziročně tak hosté zaplatí o necelá tři procenta víc. Podle restauratérů za tím stojí zvyšující se ceny práce, surovin nebo třeba plastových obalů.