Češi si připlatí za jídlo v restauraci. Smažák stojí i 215 korun

5 minut
Události: Růst cen za jídlo v restauracích
Zdroj: ČT24

Hospody a restaurace zdražují, odhady mluví až o deseti procentech. Ceny přitom nerostou jen ve velkých městech a v turistických destinacích. I v menších obcích už není výjimkou polední menu okolo 150 korun. A podražila i jedna z nejčastějších položek jídelních lístků - smažený sýr. Jeho cena se pohybovala od 109 korun v Brně po 215 v Českém Krumlově. Podle restauratérů za tím nestojí jen zdražování vstupů.

Do Mníšku pod Brdy se Lukáš Uxa s rodinou vydal už podruhé. Za jídlo pro jednoho tady utratí do 150 korun. „Přijde mi to taková průměrná cena, co takhle jezdíme pravidelně s přítelkyní,“ řekl.

Lukáš Uxa pochází z Kašperských hor, kde podle jeho matky ceny stouply významně. „Tam máme restaurací přibližně pět a v těch lepších se ceny pohybují kolem tří set korun i s přílohou za oběd,“ popsala Jana Uxová. 

I v dalších turistických destinacích si hosté výrazně připlatí. Podle Kastnera hodně zdražují turistické destinace tuzemského domácího cestovního ruchu. „Lipno je dokonce o více než 30 procent zdraženo. Praha naopak, v centru ceny stagnují, ba dokonce i zlevňují vůči předcovidové době,“ podotkl.

Do výšin se ceny dostaly i v menších obcích, které nejsou tolik turisticky vyhledávané. „Dnes jsem měl zabijačkový guláš za sto padesát korun. Samozřejmě je to dražší, než to bývalo, nicméně cena v hospodách všeobecně šla nahoru,“ řekl host Jan Vondráček z Velkého Března.

„Obědová meníčka nikdy nebyla na výdělek. Vždycky byla o tom, abyste měli hosty, aby řada z nich potom přišla třeba někdy i na večeři. Ale tím, jak lidé méně často jedí v restauracích, tak i obědy budou muset zdražovat,“ vysvětlil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Vyšší cena za pivo i kávu

Podle dat společnosti Storyous, která do restaurací dodává pokladní systémy, zdražil za poslední dva roky nejvíc už zmíněný smažený sýr, a to o 14 procent. Lidé si připlatí také za hranolky nebo burger, který zdražil o deset korun a v jídelních lístcích se objevuje za průměrnou cenu 184 korun.

O několik korun zdražily i nápoje. Například pivo za poslední dva roky v průměru o dvě koruny. K navýšení cen už musely přistoupit také kavárny. Espresso si lidé dají za 44 korun, cena cappuccina se vyšplhala na zhruba 57 korun.

Ceny obědových menu se v průměru pohybují okolo 137 korun. Meziročně tak hosté zaplatí o necelá tři procenta víc. Podle restauratérů za tím stojí zvyšující se ceny práce, surovin nebo třeba plastových obalů.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Ekonomika

Provizorium nemusí být problém, nebude-li dlouhé, zaznělo v Událostech, komentářích z ekonomiky

Vláda Andreje Babiše (ANO) míří do rozpočtového provizoria, protože chce předělat návrh státního rozpočtu zděděný po kabinetu Petra Fialy (ODS). Hlavní ekonom Investiky Vít Hradil a redaktor ČT Petr Vašek diskutující v pořadu Události, komentáře z ekonomiky se shodli, že provizorium nemusí být zásadní problém, pokud nepotrvá dlouho. Babišova vláda se ale zřejmě nevyhne vyššímu schodku, pokud chce prosadit priority jako přesun poplatků za obnovitelné zdroje na stát nebo snížení záloh živnostníkům. Debatu moderovala Vanda Kofroňová.
před 7 hhodinami

Firmy mohou opět získat úvěr se státní zárukou

Malé a střední firmy mohou po téměř dvouleté pauze znovu získat úvěr se státní zárukou. Peníze lze využít na provozní i investiční výdaje. Ministerstvo průmyslu a obchodu na program Národní záruka vyčlenilo 578 milionů korun, což umožní poskytnout až pět miliard. Resort očekává, že si je rozdělí zhruba tisíc podnikatelů. Žádosti přijímá Národní rozvojová banka. Ta v minulosti poskytla záruky v objemu padesáti miliard korun.
20. 12. 2025

Schillerová chce stihnout legislativu k EET v příštím roce

Nová ministryně financí Alena Schillerová (ANO) již vytvořila na resortu pracovní skupinu pro zavedení elektronické evidence tržeb (EET). Vyjádřila se tak v pořadu Týden v politice moderovaném Martinem Šnajdrem. Součástí připravovaného zákona má být také daňový balíček, který bude mimo jiné obsahovat osvobození spropitného od daní a pojistného, snížení DPH na nealko nápoje ve stravovacích službách nebo studentské a manželské slevy. Podle ministryně je reálné, aby se nezbytné legislativní změny stihly během roku 2026, zpracovaný legislativní text by chtěla mít do konce února, v říjnu by měl navázat pilotní projekt. Schillerová také znovu připustila, že schodek rozpočtu na příští rok by mohl být vyšší, než s jakým počítal návrh připravený předchozím kabinetem Petra Fialy (ODS).
20. 12. 2025

Německá armáda koupí pistole od České zbrojovky

Česká zbrojovka, výrobce ručních palných zbraní, získala zakázku u německé armády, bundeswehr si vybral její pistoli jako svou novou služební zbraň. Uherskobrodská firma informovala, že zakázku získala v mezinárodním tendru a uspěla před několika globálními konkurenty. Cenu ani rozsah zakázky neuvedla.
19. 12. 2025
Načítání...