Češi si připlatí za jídlo v restauraci. Smažák stojí i 215 korun

5 minut
Události: Růst cen za jídlo v restauracích
Zdroj: ČT24

Hospody a restaurace zdražují, odhady mluví až o deseti procentech. Ceny přitom nerostou jen ve velkých městech a v turistických destinacích. I v menších obcích už není výjimkou polední menu okolo 150 korun. A podražila i jedna z nejčastějších položek jídelních lístků - smažený sýr. Jeho cena se pohybovala od 109 korun v Brně po 215 v Českém Krumlově. Podle restauratérů za tím nestojí jen zdražování vstupů.

Do Mníšku pod Brdy se Lukáš Uxa s rodinou vydal už podruhé. Za jídlo pro jednoho tady utratí do 150 korun. „Přijde mi to taková průměrná cena, co takhle jezdíme pravidelně s přítelkyní,“ řekl.

Lukáš Uxa pochází z Kašperských hor, kde podle jeho matky ceny stouply významně. „Tam máme restaurací přibližně pět a v těch lepších se ceny pohybují kolem tří set korun i s přílohou za oběd,“ popsala Jana Uxová. 

I v dalších turistických destinacích si hosté výrazně připlatí. Podle Kastnera hodně zdražují turistické destinace tuzemského domácího cestovního ruchu. „Lipno je dokonce o více než 30 procent zdraženo. Praha naopak, v centru ceny stagnují, ba dokonce i zlevňují vůči předcovidové době,“ podotkl.

Do výšin se ceny dostaly i v menších obcích, které nejsou tolik turisticky vyhledávané. „Dnes jsem měl zabijačkový guláš za sto padesát korun. Samozřejmě je to dražší, než to bývalo, nicméně cena v hospodách všeobecně šla nahoru,“ řekl host Jan Vondráček z Velkého Března.

„Obědová meníčka nikdy nebyla na výdělek. Vždycky byla o tom, abyste měli hosty, aby řada z nich potom přišla třeba někdy i na večeři. Ale tím, jak lidé méně často jedí v restauracích, tak i obědy budou muset zdražovat,“ vysvětlil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Vyšší cena za pivo i kávu

Podle dat společnosti Storyous, která do restaurací dodává pokladní systémy, zdražil za poslední dva roky nejvíc už zmíněný smažený sýr, a to o 14 procent. Lidé si připlatí také za hranolky nebo burger, který zdražil o deset korun a v jídelních lístcích se objevuje za průměrnou cenu 184 korun.

O několik korun zdražily i nápoje. Například pivo za poslední dva roky v průměru o dvě koruny. K navýšení cen už musely přistoupit také kavárny. Espresso si lidé dají za 44 korun, cena cappuccina se vyšplhala na zhruba 57 korun.

Ceny obědových menu se v průměru pohybují okolo 137 korun. Meziročně tak hosté zaplatí o necelá tři procenta víc. Podle restauratérů za tím stojí zvyšující se ceny práce, surovin nebo třeba plastových obalů.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Ekonomika

České restaurace získaly deset michelinských hvězd

Deset michelinských hvězd si letos vysloužily tuzemské restaurace. Oceněné podniky lidé letos najdou ve více krajích. Společnost udílela také individuální ceny – za nejlepší servis, nejlepšímu someliérovi a mladému kuchaři. Restauratéři se shodují, že světové známé ocenění přitáhne domácí i zahraniční turisty a slouží jako motivace nejen pro kuchaře, ale také třeba farmáře. Zároveň může pomoci nalákat do oboru mladé lidi. Česko prostřednictvím státní agentury CzechTourism zaplatilo za tříletou smlouvu se společností Michelin přes třicet milionů korun.
před 3 hhodinami

Třináctý plat či bonus udělí přes čtyřicet procent firem

Takzvaný třináctý plat nebo mimořádnou odměnu v podobné výši už vyplatilo nebo do konce roku vyplatí svým zaměstnancům 42 procent firem, vyplývá z průzkumu Hospodářské komory. Více než čtvrtina společností si to nemůže dovolit. Třetina firem mzdy už zvýšila a proto zaměstnancům dále finančně přilepšit neplánuje. Nejvíce před Vánoci odměňují velké a střední podniky. Některé firmy plánují spolu s třináctým platem i další finanční bonusy, některé zase místo peněz nabídnou jiné benefity.
před 4 hhodinami

Růst ekonomiky přinese do státní kasy jen asi deset miliard, odhaduje expert

Nová vláda chce přepracovat návrh státního rozpočtu na příští rok, v němž podle ní chybí až 96 miliard korun. Ekonomové v pořadu Otázky Václava Moravce upozornili, že případné nepokryté jednotky či nižší desítky miliard nejsou v celkovém objemu výdajů zásadním problémem. Větší rizika vidí v přesunech peněz mezi kapitolami a v omezeném přínosu hospodářského růstu pro státní kasu. Podle končícího náměstka ministra financí Tomáše Holuba je rozpočet již tak napjatý a prostor pro manévrování je velmi omezený. Debatoval s předsedou Výboru pro rozpočtové prognózy Michalem Skořepou.
před 17 hhodinami

Koalice ANO, SPD a Motoristů chce zpřísnit vymáhání výživného

Systém vymáhání výživného nebude po změně trestního zákoníku k 1. lednu 2026 podle zákonodárkyň vznikající vládní koalice ANO, SPD a Motoristů funkční. Podle senátorky Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) proto připraví novelu předpisu, který byl přijat letos v létě. Ministryně spravedlnosti Eva Decroix (ODS) v Otázkách Václava Moravce vyzvala nastupující koalici, aby se změnou počkala alespoň na analýzu dopadů nových paragrafů. Délka legislativního schvalování návrhu umožní podle Mračkové Vildumetzové dostatečnou diskusi nad změnou i analýzu prvních dopadů.
před 17 hhodinami

Michelin posune Česko na světové mapě gastronomie, míní odborníci

Michelinův průvodce rozdal prestižní hvězdy restauracím. Také letos uspěly podniky z Česka, je jich však více než dříve a nachází se i mimo Prahu. Podle herce, blogera a autora Gastromapy Lukáše Hejlíka posune úspěch oceněných restaurací českou gastronomii výš na světové mapě. S tím souhlasí i prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek, podle kterého díky tomu Česko nebude dírou na mapě Michelinu. O současné české gastronomii, jejím rozvoji, ale i problémech debatovali hosté v Událostech, komentářích z ekonomiky, kterými provázely Nina Ortová a Jitka Fialková.
včera v 09:39

Fiala připravil nové vládě zprávu o stavu Česka

Premiér v demisi Petr Fiala (ODS) zveřejnil zprávu o stavu země, v pondělí při výměně vlády ji předá svému nástupci Andreji Babišovi (ANO). Materiál s fakty a daty připravil, aby Česko mohlo pokračovat bez chaosu, řekl ve videu na síti X natočeném ve vyklizených prostorách vlády. Česko je ve velmi dobré kondici, dodal.
včeraAktualizovánovčera v 09:23

Platy ve státní sféře porostou podle Babiše i v rozpočtovém provizoriu

Platy učitelů, policistů, vojáků, úředníků a dalších státních zaměstnanců by od ledna mohly vzrůst i přesto, že Česko bude od začátku roku v rozpočtovém provizoriu. V rozhovoru pro ČT to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Provizorium přitom umožňuje vládě utratit každý měsíc jen dvanáctinu výdajů z předchozího roku. Třeba budoucí ministr školství Robert Plaga (za ANO) plánuje tarifní platy učitelů zvýšit od ledna o sedm procent. Stejný nárůst pro ně schválila na podzim i vláda Petra Fialy (ODS).
13. 12. 2025

Města plánují na příští rok deficitní rozpočty, realita může být jiná

Města po celém Česku schvalují návrhy rozpočtů pro příští rok. I tentokrát mají ta největší v plánu hospodařit většinou se schodky. U Prahy a všech sedmadvaceti statutárních měst je schválený nebo navržený deficit dohromady přes 21 miliard korun. Realita se proti schválenému rozpočtu u měst často dost liší. Radnice tak třeba peníze neutratí a končí v plusu nebo na nule. Za přebytky na účtech je opakovaně kritizuje ministerstvo financí.
13. 12. 2025
Načítání...