Češi si připlatí za jídlo v restauraci. Smažák stojí i 215 korun

5 minut
Události: Růst cen za jídlo v restauracích
Zdroj: ČT24

Hospody a restaurace zdražují, odhady mluví až o deseti procentech. Ceny přitom nerostou jen ve velkých městech a v turistických destinacích. I v menších obcích už není výjimkou polední menu okolo 150 korun. A podražila i jedna z nejčastějších položek jídelních lístků - smažený sýr. Jeho cena se pohybovala od 109 korun v Brně po 215 v Českém Krumlově. Podle restauratérů za tím nestojí jen zdražování vstupů.

Do Mníšku pod Brdy se Lukáš Uxa s rodinou vydal už podruhé. Za jídlo pro jednoho tady utratí do 150 korun. „Přijde mi to taková průměrná cena, co takhle jezdíme pravidelně s přítelkyní,“ řekl.

Lukáš Uxa pochází z Kašperských hor, kde podle jeho matky ceny stouply významně. „Tam máme restaurací přibližně pět a v těch lepších se ceny pohybují kolem tří set korun i s přílohou za oběd,“ popsala Jana Uxová. 

I v dalších turistických destinacích si hosté výrazně připlatí. Podle Kastnera hodně zdražují turistické destinace tuzemského domácího cestovního ruchu. „Lipno je dokonce o více než 30 procent zdraženo. Praha naopak, v centru ceny stagnují, ba dokonce i zlevňují vůči předcovidové době,“ podotkl.

Do výšin se ceny dostaly i v menších obcích, které nejsou tolik turisticky vyhledávané. „Dnes jsem měl zabijačkový guláš za sto padesát korun. Samozřejmě je to dražší, než to bývalo, nicméně cena v hospodách všeobecně šla nahoru,“ řekl host Jan Vondráček z Velkého Března.

„Obědová meníčka nikdy nebyla na výdělek. Vždycky byla o tom, abyste měli hosty, aby řada z nich potom přišla třeba někdy i na večeři. Ale tím, jak lidé méně často jedí v restauracích, tak i obědy budou muset zdražovat,“ vysvětlil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Vyšší cena za pivo i kávu

Podle dat společnosti Storyous, která do restaurací dodává pokladní systémy, zdražil za poslední dva roky nejvíc už zmíněný smažený sýr, a to o 14 procent. Lidé si připlatí také za hranolky nebo burger, který zdražil o deset korun a v jídelních lístcích se objevuje za průměrnou cenu 184 korun.

O několik korun zdražily i nápoje. Například pivo za poslední dva roky v průměru o dvě koruny. K navýšení cen už musely přistoupit také kavárny. Espresso si lidé dají za 44 korun, cena cappuccina se vyšplhala na zhruba 57 korun.

Ceny obědových menu se v průměru pohybují okolo 137 korun. Meziročně tak hosté zaplatí o necelá tři procenta víc. Podle restauratérů za tím stojí zvyšující se ceny práce, surovin nebo třeba plastových obalů.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Ekonomika

Spotřeba uhlí bude letos rekordní, předpovídá agentura IEA

Spotřeba uhlí bude letos opět rekordní, proti loňsku se zvýší o půl procenta a dosáhne 8,85 miliardy tun. Částečně je to způsobeno politikou vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ve svém výhledu o vývoji poptávky po tomto palivu to píše Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Spalování uhlí je přitom jedním z největších zdrojů skleníkových plynů, které významně přispívají ke změně klimatu.
17. 12. 2025

Přesunutí poplatků za zelené zdroje je dle Davida správné. Na dluh, míní Hladík

„Nepochybuji o tom, že to je krok správným směrem, ale nebude to stačit,“ reagoval europoslanec Ivan David (SPD) na krok vlády, která počítá s tím, že bude ze státního rozpočtu hradit poplatky za obnovitelné zdroje energie. Vyjít by to mělo na sedmnáct miliard korun, což bude každoročně na dluh budoucích generací, varoval exministr životního prostředí a poslanec Petr Hladík (KDU-ČSL). Vyzval k pomoci energeticky náročným odvětvím. Převedení poplatků na stát je podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jana Rafaje „extrémně důležitý krok“ pro energeticky náročný průmysl, po němž svaz volal mnoho let. Pozvání do Událostí, komentářů přijala také ředitelka Masarykova ústavu vyšších studií ČVUT Vladimíra Dvořáková. Moderoval Daniel Takáč.
17. 12. 2025

EK zmírnila plán na zákaz prodeje automobilů se spalovacími motory

Evropská komise (EK) zmírnila plán na zákaz prodeje automobilů se spalovacími motory v Evropské unii od roku 2035. Nový návrh požaduje, aby se emise oxidu uhličitého (CO2) u nových aut snížily o devadesát procent proti úrovni z roku 2021, tedy nikoli o sto procent, jak bylo původně plánováno.
16. 12. 2025Aktualizováno16. 12. 2025

Cenový tlak na potraviny polevuje, ve stavebnictví však sílí

Čeští spotřebitelé stále čelí rychlému růstu cen hovězího, vajec nebo drůbeže, méně si naopak připlatí za brambory, ovoce a zeleninu. Potraviny obecně nezdražují podle Českého statistického úřadu tak rychle jako dříve. Podle hlavního ekonoma Moneta Money Bank Petra Gapka by tak jejich ceny mohly být stabilnější. Tlak na ceny naopak nepolevuje ve stavebnictví, které se potýká s vysokými náklady na materiál a energie. Sektoru se také nedostává kvalifikované pracovní síly, jako jsou zedníci, tesaři nebo stavbyvedoucí. Rostou i nároky na pracovníky, kteří potřebují znát nové technologie.
16. 12. 2025
Načítání...