Banky zatím kvůli ČNB zvažují, jestli zdraží půjčky

Události: Reakce bank na rozhodnutí ČNB (zdroj: ČT24)

Banky se chystají reagovat na rozhodnutí České národní banky o zvýšení základní úrokové sazby. Právě od ní se totiž odvíjí úročení všech komerčních úvěrů. Zdražit by tak mohly třeba hypotéky. Většina bank, které Česká televize oslovila, situaci analyzuje a připouští, že půjčky zdraží.

Zvýšení základní úrokové sazby o tři čtvrtiny procentního bodu překvapilo analytiky a zneklidnilo ty, kteří uvažují o hypotéce. Víc práce teď kvůli tomu mají i specialisté, kteří s půjčkami na bydlení pomáhají. 

„Ozvalo se už několik nových lidí, že chtějí situaci velmi rychle řešit,“ sdělil hypoteční specialista Tomáš Rusňák s tím, že klienti chtějí ještě dosáhnout na nižší úrokové sazby.

„To navýšení je o jedenáct set korun při čtyřmilionové hypotéce, když se zvedne sazba o půl procenta, měsíčně jedenáct set, takže nějakých dvanáct, třináct tisíc ročně,“ vypočítal Rusňák.

I tak jsou úrokové sazby u hypoték ale stále výrazně nižší než v období ekonomické krize kolem roku 2008, to šplhaly až k šesti procentům. Tak nervózní měsíce jako před jedenácti lety teď analytici neočekávají. 

Nové sazby ale i v následujících měsících budou růst. Z devíti bank, které Česká televize oslovila, je neplánuje zvyšovat jen jedna. Ostatní připouští, že zvýšení přijde, otázka je kdy a o kolik.

„My očekáváme ke konci roku úrokové sazby někde okolo tří procent, možná se to přehoupne i přes ta tři procenta,“ uvedl manažer pro hypotéky Komerční banky Ondřej Šuchman.

„My taky předpokládáme, že v průběhu následujících měsíců, respektive v průběhu roku 2022, není vyloučeno, že sazby překročí hranici tří procent,“ řekl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

„Jsou velmi drahé nemovitosti, budou dražší samozřejmě úvěry. Může to znamenat odliv klientů od vlastnického bydlení například do nájmu,“ dodal analytik společnosti Patron Daniel Horňák.

Jak výrazně úrokové sazby úvěrů porostou, bude záležet i na dalších krocích centrální banky. Už teď je ale jisté, že hypoteční poradci budou mít víc práce a jejich klienti víc starostí.