Testy potřetí v týdnu potvrdily přes pět set nakažených za den

V pátek prokázaly testy nákazu koronavirem v Česku 502 lidem. Potřetí v týdnu tak bylo pozitivních výsledků více než pět set. Ve srovnání s předchozím pátkem to je nárůst o sedminu, ubylo však hospitalizací. Z osmadvaceti na devětadvacet na sto tisíc obyvatel stoupla i týdenní incidence. Situace se ale výrazně liší v různých krajích i okresech. Nejvíce se nyní covid šíří ve středních Čechách a také na východě Slezska. Přes nárůst nových případů epidemie stagnuje, vláda podle webu Seznam Zprávy v pondělí projedná rozvolnění některých povinností ve školách a volnočasových kroužcích.

On-line přenos

Koronavirus – září

  • 14:03

    Jen 14 z 54 afrických zemí splnilo cíl Světové zdravotnické organizace (WHO) naočkovat do konce září alespoň deset procent své populace proti covidu-19. Celkově pak byla na africkém kontinentu zatím plně očkována jen čtyři procenta lidí. Podle stanice BBC to uvedla WHO.

  • 13:30

    Sklon důvěřovat nejznámějším konspiračním teoriím má na Slovensku více než pětina lidí. Každý desátý obyvatel země podle nedávného průzkumu věří tomu, že očkování proti onemocnění covid-19, v němž Slovensko zaostává za EU, slouží k čipování lidí. Informoval o tom veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) s odvoláním na výsledky průzkumu veřejného mínění, který zadal u agentury Median SK.

  • 13:29

    Ve Francii budou muset při návštěvě kina či restaurace předkládat covidové certifikáty i děti od 12 let. Dosud tato povinnost platila pro dospělé od 18 let. Podle úřadů už je možné doklad o očkování, prodělání covidu-19 nebo negativním testu na koronavirus požadovat i od dospívajících, protože vakcinace v této věkové skupině pokročila. Vláda rozhodla také o tom, že v oblastech s nižší mírou rizika nákazy nebudou muset školáci při vyučování nosit roušky.

V krajích se relativní množství nových případů covidu pohybuje od devíti na sto tisíc obyvatel za týden v Královéhradeckém a Libereckém kraji po padesát na sto tisíc obyvatel za sedm dní v Praze. Z okresů je nyní nákaza nejvíce rozšířena na Berounsku s třiaosmdesáti případy na sto tisíc obyvatel za týden a na Opavsku s osmdesáti nakaženými na sto tisíc obvyvatel, zatímco na Jesenicku přibyl za týden jediný případ, což v přepočtu na sto tisíc obyvatel znamená necelé tři případy.

Stejně tak se výrazně liší počet nakažených, které testy odhalily v pátek. Moravskoslezský kraj a Praha se na celorepublikovém nárůstu o 502 případů podílely téměř dvěma pětinami, v hlavním městě bylo 98 pozitivních testů, v Moravskoslezském kraji ještě o jeden víc. Dalších 85 bylo ve Středočeském kraji. V Libereckém kraji byl naopak případ jen jeden, v Karlovarském kraji pět.

Zatímco počet nakažených oproti předchozímu pátku stoupl, nemocniční lůžka jsou naopak obsazena méně. Hospitalizováno je 169 pacientů nakažených covidem oproti 179 z konce minulého pracovního týdne. V těžkém stavu je sedmadvacet pacientů – rovněž méně než před týdnem.  Minulý pátek byl v nemocnicích dosavadním vrcholem, od té doby množství hospitalizovaných i počet těch v těžkém stavu mírně klesá.

Pražský očkovací autobus dojel na konečnou

V Praze končí cesta očkovacího autobusu, kam si mohli přijít zájemci o dávku vakcíny bez registrace. Zastavil v Letňanech, kde zároveň probíhá autobusový den Pražské integrované dopravy. Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) do něj během turné, které začalo koncem července v zoologické zahradě, přišlo přibližně dvanáct set lidí. Dodal, že po konci provozu autobusu zůstanou otevřena očkovací místa v Kongresovém centru na Vyšehradě nebo v městské poliklinice.

Očkování v Česku ve druhé polovině pracovního týdne poněkud zrychlilo. Ve středu spadl počet dávek, které lidé dostali za den, pod deset tisíc – v pracovní den poprvé od ledna. Potom ale počet lidí, kteří si přišli za den pro dávku vakcíny, opět stoupl, v pátek jich bylo více než 13 tisíc. Dokončené očkování má 5,9 milionu lidí, přes sto tisíc lidí má očkování načaté a ještě čeká na druhou dávku. Více než dva tisíce lidí již dostalo posilující dávku nazývanou také jako třetí dávka. 

Vláda prý projedná změnu, která by mohla ukončit testování dětí před návštěvami kroužků

Podle webu Seznam Zprávy vláda v pondělí projedná návrh na zmírnění některých opatření, která se týkají škol a volnočasových kroužků. Měla by skončit povinnost prokazovat bezinfekčnost na školách v přírodě, při návštěvách zoo nebo divadel, pokud se takové akce účastní pouze jedna třída nebo neměnný kolektiv.

V důsledku by nemělo být povinné prokazování bezinfekčnosti ani v kroužcích a dalších volnočasových aktivitách, i když na ně chodí více než dvacet dětí, pokud jde o „pravidelné aktivity v neměnném kolektivu“. 

Podle Seznamu projednala návrh mimořádného opatření ve čtvrtek legislativní rada vlády. Do pondělí se v něm sice ještě může něco změnit, změny ale mají být jen formální. Ministr Adam Vojtěch (za ANO) nicméně nechtěl možné změny zatím komentovat.