Brabec věří, že ve sporu s Polskem o Důl Turów je kompromis možný. Podle Bursíka pro něj není prostor

Události, komentáře: Polsko-český spor o Důl Turów (zdroj: ČT24)

Ve dvou položkách se jednání o polském Dole Turów posunula, tři čtyři zůstaly i po pátku sporné, uvedl v pořadu Události, komentáře ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Detaily nechtěl prozrazovat, protože česko-polská vyjednávání pokračují v pondělí. Obě strany pochopily, že je tu prostor pro kompromis, dodal. Expert UNDP na klima a obnovitelné zdroje a bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík si naopak myslí, že tu pro kompromis prostor není a čas hraje pro nás.

Brabec uvedl, že česká strana má problém s tím, že jak se důl bude přibližovat k českým hranicím na vzdálenost několika set metrů, povede to ke stále negativnějším vlivům na životní prostředí a kvalitu života na tuzemské straně. Zmínil zejména zhoršenou kvalitu vody, hluk, dopady na čistotu ovzduší, otřesy. 

Česká strana nepožaduje zastavení těžby na dole, ale přijetí takových technických opatření, která těmto negativním vlivům zabrání. 

Bursík uvedl, že se tu střetly dvě země, které jsou v Evropě nejvíce závislé na uhlí. „Ani jedna nechce opustit dobu uhelnou, ale teď je tady spor o vodu.“

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK) soudí, že se tu jedná o technická opatření a že věc nemusela dojít tak daleko (k Evropskému soudu, který rozhodl o sankci vůči Polsku), kdyby se polská těžební společnost PGE chovala standardním způsobem. Nyní jde v tomto sporu například o peníze na vybudování náhradních zdrojů pitné vody či vznik monitoringu na české straně pro kontrolu dění na straně polské. Věří, že dojde ke kompromisu, protože česko-polské vztahy nejsou jen tento důl.

Brabec připomněl, že dopady dolu na české prostředí byly už před čtyřiceti lety. Nyní je klíčovou věcí pitná voda. „Nebavíme se jen o penězích, jsou tam i další záležitosti,“ řekl. Konkrétně zmínil filtrační stěnu.

Bursík považuje za nevhodné mluvit o finančních kompenzacích. Připomněl, že Evropská unie vyhlásila přechod od uhlí k obnovitelným zdrojům. „A Polsko chce uhelný důl rozšířit a prohloubit, což je v rozporu s evropskou politikou.“ Proto si myslí, že není prostor pro kompromis. Když bude důl pokračovat, tak dopady na českou stranu jsou nevratné, dodal. Pokud by byl v pozici Brabce, nejednal by s polskými partnery o kompromisu, ale o tom, jak restrukturalizovat region a jak nahradit těžbu uhlí obnovitelnými zdroji energie a moderními technologiemi.

Brabec poté označil postoj Bursíka za „strašně naivní“. Zmínil, že jde o umění možného a že ani Evropský soud nemá nástroje, jak zakázat Polsku těžbu uhlí. Takto aktivistická Bursíkova linie, že najdeme s Poláky cesty k restrukturalizaci regionu, není podle něho realistická. „Hrajme s kartami, které máme,“ dodal Brabec.

Bursík opáčil, že se ministr mýlí a že vývoj je daleko rychlejší. Čas prý hraje pro nás, a tak bychom si měli trvat na svém. Dodal, že nyní rostoucí ceny energie jsou primárně ovlivněny závislostí na fosilních zdrojích. Myslí si, že na to v budoucnosti přijde jak česká, tak polská vláda a že důl nebude dál „realizován“.