Národní pouť k výročí svaté Ludmily pokračuje druhým dnem. Duka zdůraznil úctu člověka k člověku

Studio 6: Národní svatoludmilská pouť na Tetín (zdroj: ČT24)

Národní pouť k výročí 1100 let od smrti svaté Ludmily v Tetíně na Berounsku pokračovala v sobotu mší, kterou sloužil papežský legát Christoph Schönborn. Odpoledne je na místě další program.

Na akci přijelo několik tisíc věřících. Mše se konala na louce na kraji obce. Dopravu návštěvníků zajišťovala i kyvadlová autobusová doprava, přijeli také lidé v Moravy, někteří byli v krojích.

Starosta Tetína Martin Hrdlička (Tetín 2010), který je zároveň předsedou spolku Svatá Ludmila, při zahájení mše řekl, že čeští historici a genealogové zjistili, že je kardinál Schönborn přímým potomkem svaté Ludmily. „Proto jsme připravili certifikát, který tuto skutečnost dokládá,“ dodal Hrdlička. Schönborn se narodil na zámku Skalka, v roce 1945 byla jeho rodina vysídlena v rámci odsunu Němců, poté žila převážně v Rakousku.

Duka: Větší oslavu zatím svatá Ludmila neměla

Na závěr mše pronesl kardinál Dominik Duka emotivní řeč, ve které zdůraznil vzájemnou úctu člověka k člověku. „Myslím, že můžeme říci, že historicky větší oslavu svatá Ludmila zatím neměla,“ řekl novinářům po mši Duka.

Prezident republiky Miloš Zeman ve své zdravici vyzval, aby se lidé vzájemně nevylučovali. „Všichni jedno jsme, tvoříme jeden celek, který žije v přítomnosti a hledí do budoucnosti. Prosím, uvědomujme si tuto důležitou skutečnost,“ uvedl prezident.

Podle ředitelky projektu Svatá Ludmila 1100 let Miroslavy Janičatové nenastaly během dne žádné dopravní ani jiné komplikace. „Jsme s tou účastí velmi spokojeni,“ dodala. Přesná čísla návštěvnosti zatím neměla k dispozici.

Příběh babičky svatého Václava

Pouť začala v pátek přivezením lebky české světice z Prahy, v sobotu odpoledne bude vystavena v místním kostele svaté Ludmily. Sobotní program doplní koncert Hradišťanu, výstava i vyhlášení celosvětového srazu Ludmil a Bořivojů. Přemyslovský kníže Bořivoj byl Ludmiliným manželem.

Příběh zakladatelky přemyslovské dynastie a babičky svatého Václava připomene také prezentace poutní cesty po stopách Ludmiliných potomků nebo loutkové ztvárnění legendy o této světici. Národní pouť pokračuje i v neděli.

Ludmila byla horlivou stoupenkyní křesťanské víry, kterou pomáhala dále šířit. Patří k patronům země české, podle legendy proslula vlídností a spravedlností, pomáhala chudým. Před 1100 lety, zřejmě v noci na 16. září 921, byla uškrcena na hradišti Tetín.

Spolek Svatá Ludmila 1100 let, jehož členy jsou obce, města i farnosti, zahájil přípravy na výročí v roce 2015. Starosta Tetína už dříve uvedl, že výročí Ludmiliny smrti je pro obec největší událostí století.