Stát poprvé zastoupil neplatiče. O náhradní výživné v červenci zažádalo osmnáct set rodin

Události: Za první měsíc přišlo na úřady 1800 žádostí o náhradné výživné (zdroj: ČT24)

Úřady práce dostaly v červenci 1821 žádostí o náhradní výživné. Alimenty od státu za neplatiče přiznaly zatím zhruba polovině žadatelů a žadatelek. Celkem za první měsíc od zavedení vyplatily 1,83 milionu korun. Podle úřadu práce a ministerstva práce zájem o podporu zatím naplňuje očekávání. Počítalo se s tím, že by ročně mohlo dorazit kolem čtyřiadvaceti tisíc žádostí, tedy dva tisíce měsíčně.

Náhradní výživné se zavedlo od 1. července jako nová sociální dávka. Úřad práce má vyplácet dětem neplatičů nehrazené stanovené výživné či doplácet dlužnou částku, a to nejvýš do 3 tisíc korun měsíčně až dva roky. Podmínkou je, že rodič peníze po dlužníkovi vymáhá v exekuci či u soudu. Po skončení poskytování podpory vymáhání převezme úřad. Podle podkladů k zákonu o náhradním výživném se počítá s tím, že se státu podaří získat zpět zhruba desetinu výdajů.

„V 86 procentech je žadatelem žena a ve 14 procentech muž. Ve více než 52 procentech případů už úřad práce dávku přiznal, a to v celkovém objemu 1 829 803 korun. V průměru obdrželi žadatelé v červenci 1930 korun,“ uvedly k zájmu za první měsíc úřad práce a tiskové oddělení ministerstva práce.

Podle ředitelství úřadu práce a tiskového oddělení ministerstva se nyní ostatní žádosti posuzují. U některých se čeká na dodání potřebných podkladů. Žádající nepředložili třeba návrh na exekuci či soudní rozhodnutí. Někteří nezačali alimenty po dlužnících ještě sami vymáhat. Chyběly i doklady o obdrženém výživném. Žádosti a doložené podklady úředníci posoudí a vyřídí do 30 dnů. Při splnění podmínek začne stát dávku vyplácet. Rodiče budou vždy po čtyřech měsících dokládat, zda peníze od partnera či partnerky stále nedostávají.

Naplněná očekávání

Podle očekávání by stát měl dostat dva tisíce žádostí měsíčně. „Data za červenec ukazují, že se tato očekávání naplnila. Úřad práce očekává větší počet podaných žádostí s návratem lidí z dovolených a příchodem podzimu,“ uvedly úřad a tiskové oddělení resortu. Podle nich by pak při vyřizování ale neměly nastat větší problémy.

Kvůli náhradnímu výživnému totiž vzniklo v úřadech práce 160 nových úřednických míst. Do každé pobočky v republice nastoupili zhruba dva pracovníci. Pozice nejsou jen dočasné pro počáteční nápor, ale trvalé. Podle podkladů k zákonu má být v prvním roce na úředníky potřeba 115,48 milionu korun. Dalších 38 milionů měl stát nový informační systém, jeho roční provoz má pak vyjít asi na 12 milionů korun. Na náhradním výživném by se mělo ročně vyplatit kolem 861,31 milionu korun. Pro letošek by mělo mít ministerstvo práce ve svém rozpočtu 445 milionů korun.