Ve středu v Česku testy potvrdily 235 případů koronaviru, Babiš zatím nechce povinné očkování

Ve středu v Česku testy potvrdily 235 případů koronaviru, o 25 méně než o týden dřív. Počty nově nakažených jsou v mezitýdenním srovnání nižší čtvrtý den po sobě. Stejně tak už čtyři dny se reprodukční číslo drží těsně pod hodnotou jedna, což znamená zpomalování epidemie. Očkování ještě zůstane minimálně tři měsíce nepovinné, případná změna bude na příští vládě, deklaruje premiér Andrej Babiš (ANO).

On-line přenos

Koronavirus - červenec

  • 21:53

    Vietnam o další dva týdny prodlouží opatření, která byla přijata s cílem zastavit šíření koronaviru v hospodářské metropoli Ho Či Minově Městě a v dalších 18 městech a provinciích na jihu země. Přísná omezení pohybu měla původně skončit v neděli 1. srpna.

  • 18:44
    Česko

    Lékař Vlastimil Voráček, který měl jako první z členů české výpravy po příletu na OH pozitivní test na covid, po opuštění izolace už z Tokia odletěl.

  • 18:36
    Česko

    Vyšetřování průběhu charterového letu na OH, po němž byli někteří členové výpravy pozitivní na covid, neodhalilo podle ČOV žádné systémové pochybení.

Očkování proti koronaviru nebude za současné vlády povinné. Při návštěvě náchodské nemocnice v Královéhradeckém kraji to ve čtvrtek prohlásil premiér Babiš. Stejný názor má ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Sněmovní volby v ČR budou v říjnu.

„Za této vlády nebude nikdy žádné povinné očkování, ani zdravotníků, aby to bylo jasné. To je debata, nechť si ji příští vláda vede, ale já to tak nevidím, zkrátka není důvod. Jdeme metodou přesvědčování,“ řekl Babiš. Podle něj je nutné co nejvíce zpřístupnit očkování veřejnosti, odstranit bariéry a vyslat do terénu mobilní očkovací týmy.

„Zavést povinné očkování je poměrně významný krok, pravděpodobně by kvůli tomu musel být změněn i zákon o veřejném zdraví. Jestli se někdy dostaneme s očkováním proti covidu k té povinnosti, samozřejmě možné to je v budoucnu, ale nemyslím si, že je to otázka současné doby. Tato otázka nyní na stole není,“ řekl Vojtěch.

Vývoj epidemie

Od počátku týdne zpomalilo očkování proti nemoci covid-19, denní počty dávek jsou nižší než o týden dřív. Ve středu jich zdravotníci rozdali 80 420, před týdnem to bylo téměř 95 tisíc vakcín. Dosud lidé dostali 9,78 milionu dávek, většina vakcín je dvoudávková. Ve středu se otevřela mimo Prahu první očkovací místa, kde zájemci obdrží vakcínu bez předchozího objednání.

Incidenční číslo kleslo z úterních 14,6 na středečních 14,3. Nejvíc nakažených za posledních sedm dní na sto tisíc obyvatel je v Praze a Plzeňském kraji, nejméně v Ústeckém a Zlínském kraji. V šesti krajích incidenční číslo vzrostlo, v šesti kleslo a ve dvou se nezměnilo.

V nemocnicích bylo ke středě s covidem 35 lidí, mírně víc než před týdnem. V těžkém stavu byli čtyři pacienti, nižší než deset je jejich počet po celý červenec. Od začátku epidemie loni v březnu zemřelo v Česku s koronavirem 30 347 lidí, na červenec připadá dvanáct úmrtí. Laboratoře dosud v ČR potvrdily téměř 1,672 milionu případů, vyléčilo se 98 procent nakažených.

Aktuální opatření jsou podle Hamáčka dostatečná

Středečních 58 tisíc antigenních testů byla čtvrtina počtu o týden dřív, testů metodou PCR naopak o čtvrtinu přibylo na zhruba 23 700. Preventivní testy ukazují zhruba jednu desetinu procenta nakažených. Na téměř dvě procenta stoupla pozitivita u diagnostických testů, které podstupují třeba lidé vykazující příznaky.

Aktuální opatření proti koronaviru v Česku považují odborníci za dostatečná, vyplynulo podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) ze středečního jednání Ústředního krizového štábu. S ohledem na vývoj v zahraničí však zdůraznil, že je nadále namístě opatrnost.