Ve Šlapanicích se rozloučili s Libuší Šafránkovou. Herečka se tam podle místních vždy vracela

Několik stovek lidí se ve Šlapanicích přišlo rozloučit se zesnulou herečkou Libuší Šafránkovou. Do kostela, kde se konala zádušní mše, pustili organizátoři jen omezený počet lidí. Ostatní zájemci postávali kolem kostela, případně seděli v zahradě, kam farnost instalovala velkoplošnou obrazovku s přenosem dění v chrámu.

Kostel se zaplnil několik desítek minut před začátkem mše. Sto míst bylo vyhrazeno pro farníky, padesát dalších pro rodinu, řekl novinářům zástupce farnosti a koordinátor Ivan Vavro. 

Herečka Libuše Šafránková sice prožila úspěšnou hereckou kariéru v Praze, ale do Šlapanic, odkud pocházela, se nikdy nepřestala vracet. Přijížděla mnohokrát za rok i s manželem a synem, ovšem bez pompy, chránila své soukromí. „Ale samozřejmě sousedé věděli, že Libuška přijela,“ řekl Vavro. V pátek Šlapaničtí přinesli na poslední rozloučení květiny a podepsali se do kondolenční knihy.

Místo u varhan

Otec herečky pocházel z Vysočiny, do Šlapanic přišel v roce 1948 jako chrámový varhaník, později ředitel kúru, a oženil se s místní rodačkou Libuší. Jejich dcera podle faráře Jana Nekudy později vzpomínala, že mívala své místo u varhan, odkud mohla otce sledovat.

Později musel otec funkci ředitele kúru opustit, podle místních z politických důvodů, a pracoval jako učitel hudby v základní umělecké škole. Vedl také dechový soubor, který hrával na zábavách, s kamarády muzicíroval na svatbách či oslavách.

Režisér Moskalyk ji objevil ve Šlapanicích

U Šafránkové se podle vzpomínek místních brzy projevil výrazný dramatický talent. Účinkovala v tamním ochotnickém divadle. Právě ve Šlapanicích ji objevil režisér Antonín Moskalyk a svěřil jí roli Barunky ve filmovém zpracování Babičky od Boženy Němcové. Začala tak úspěšná kariéra, při které Šafránková zúročila i to, že ji tatínek brával do Dvorsek nedaleko Šlapanic na koně. Naučila se tam jezdit.

Šafránková se díky roli Popelky proslavila i v zahraničí, do Šlapanic se ale stále vracela. Babička s dědečkem tam hlídali syna Šafránkové, například když herečka s manželem Josefem Abrhámem natáčeli Svatební cestu do Jiljí.

Dnes už má Šafránková ve městě jen vzdálené příbuzné. Přála si však spočinout v rodinné hrobce. „Vrací se do náruče své maminky a svého tatínka,“ uvedl Vavro, jenž koordinoval dění kolem zádušní mše.  

Oblíbená herečka, známá například jako filmová Popelka, zemřela po dlouhé nemoci devátého června ve věku 68 let. Ztvárnila mnoho filmových i divadelních rolí, zejména v pražském Činoherním klubu. S láskou, obdivem a úctou na ni vzpomínají herečtí kolegové i filmoví a divadelní režiséři.