TÉMA

Zádušní mše

Ostatky Karla Schwarzenberga uložila rodina do hrobky u zámku Orlík

Ostatky Karla Schwarzenberga uložila v neděli rodina do hrobky u zámku Orlík na Písecku, sdělil její zástupce. Stalo se tak v den, kdy by bývalý politik a příslušník starobylého šlechtického rodu úzce spjatého s historií českých zemí oslavil 86. narozeniny. Uzavřený obřad, na který se sjeli hosté ze zahraničí, skončil zhruba v půl druhé odpoledne.
10. 12. 2023|

Ve Vídni se v polovině prosince uskuteční zádušní mše za Schwarzenberga

V katedrále svatého Štěpána ve Vídni se 16. prosince uskuteční zádušní mše za bývalého českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, informovala v sobotu agentura APA. Schwarzenberg zemřel minulý týden, bylo mu 85 let.
18. 11. 2023|

Zádušní mše v katedrále na Pražském hradě připomněla oběti heydrichiády

V katedrále svatého Víta v Praze se konala zádušní mše za oběti heydrichiády. Ta na konci října tradičně připomíná 294 Čechoslováků, které nacisté zavraždili. Mši celebroval pražský arcibiskup Jan Graubner a promluvil také kardinál Dominik Duka. Od atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha letos uplynulo osmdesát let.
22. 10. 2022Aktualizováno22. 10. 2022, 17:05|

Deset let bez Havla. Lidé si připomínají památku českého prezidenta

Řada politiků a dalších osobností v sobotu v centru Prahy u příležitosti deseti let od úmrtí Václava Havla uctila památku a připomněla osobnost prvního českého prezidenta. Po setkání v kavárně Slavia, kterou měl Havel v oblibě, následovalo položení květin na pamětním místě na piazzetě Národního divadla nesoucí prezidentovo jméno.
18. 12. 2021Aktualizováno18. 12. 2021, 19:50|

Ve Šlapanicích se rozloučili s Libuší Šafránkovou. Herečka se tam podle místních vždy vracela

Několik stovek lidí se ve Šlapanicích přišlo rozloučit se zesnulou herečkou Libuší Šafránkovou. Do kostela, kde se konala zádušní mše, pustili organizátoři jen omezený počet lidí. Ostatní zájemci postávali kolem kostela, případně seděli v zahradě, kam farnost instalovala velkoplošnou obrazovku s přenosem dění v chrámu.
2. 7. 2021|