Kvůli bouřkám zůstávají bez proudu tisíce domácností. Železnice bude mít problémy do čtvrtka

Českem prošla vlna bouřek, které od jihozápadu postupně zasáhly všechny kraje, nejvíce ty v Čechách. Bez proudu zůstaly tisíce domácností a nepřízeň počasí zastavila či omezila provoz na desítce tratí. Polámané větve a stromy také místy zastavily dálnici D1 na Vysočině. Hasiči pomáhali u stovek případů, události se obešly bez vážnějších zranění, škody byly zejména na majetku.

Správa železnic kvůli noční bouřce evidovala ve středu ráno stovku mimořádností. Problémy způsobily stromy popadané přes koleje či na trakční vedení. Z hlavních tratí zůstávají problémy mezi Českými Budějovicemi a Horním Dvořištěm, popisuje mluvčí Správy železnic Kateřina Šubová.

Na Vysočině pak některá omezení po bouřce skončí podle Správy železnic až ve čtvrtek. Týká se to trati 250 u Přibyslavi na Havlíčkobrodsku, kde se nyní jezdí po jedné koleji. Na trati 225, která vede z jižních Čech do Havlíčkova Brodu, by mohly vlaky znovu jezdit od půlnoci ze středy na čtvrtek.

Na dálnici D1 bouřka omezila provoz před půlnocí, kdy na několika místech okolo 119. a 129. kilometru popadaly stromy. Neprůjezdný byl kvůli nim i výjezd na 112. kilometru. Ve středu krátce po půlnoci byla dálnice plně průjezdná.

Události: Následky silných bouří (zdroj: ČT24)

V noci společnosti ČEZ Distribuce a EG.D evidovaly kvůli bouřkám, při kterých popadaly stromy a větve do vedení, dohromady až 300 tisíc odběratelů bez proudu, ráno jejich počet klesl na zhruba polovinu a během dne se situace dál zlepšovala.

Odpoledne ČEZ evidoval ve svém zásobovacím území patnáct tisíc míst bez proudu a EG.D přes třináct tisíc. V podvečer pak zůstávalo bez dodávek v Česku asi pět a půl tisíce odběrných míst. Největší problémy byly v jižních a východních Čechách a na Vysočině, obnovení dodávek energetici většinou předpokládají během středy.

Zapálená stodola či zdevastované zázemí festivalu

Vedle energetiků a železničářů bouřka zaměstnala i hasiče. Například v Plzeňském a Středočeském kraji a na Vysočině měli po bouři přes tři stovky zásahů technické pomoci, hlavně kvůli odstraňování popadaných stromů na silnice nebo do elektrického vedení, na některých místech čerpali vodu nebo čistili toky. V Jihlavě stromy poškodily asi dvacítku aut. V Načeradci na Benešovsku zapálil blesk stodolu, vznikla škoda 1,5 milionu korun.

Noční bouřky očima iReportérů. Přívalové deště zasáhly celé Česko (zdroj: iReportér/ČT24)

V Královéhradeckém kraji měli hasiči od úterní noci do středečního rána 132 výjezdů, nejčastěji na Rychnovsku, Hradecku a Náchodsku. Zhruba ke stovce případů vyjeli do rána kvůli bouřce hasiči v Olomouckém, Jihomoravském a Jihočeském kraji.

V Opatovicích na Přerovsku mimo jiné zajišťovali přeliv umělého náhonu k nádrži u fotbalového hřiště. Zvýšená hladina ohrožovala blízké rodinné domy, situace se vyřešila po pročištění náhonu. Bouře ale zdevastovala zázemí festivalu Divadla Tramtarie v areálu Korunní pevnůstky v Olomouci a způsobila škodu za zhruba čtvrt milionu korun.

Na jihu Čech měli hasiči největší nápor od úterních 20:00 do 21:00, kdy zasahovali šedesátkrát. Od 23:00 do středečních 4:30 vyjeli k dalším čtyřiceti událostem. 

Na jihu Moravy hasiči v souvislosti s noční bouřkou nejčastěji jezdili do okresu Blansko. Po bouřce tam byl uzavřen i zámecký park v Rájci nad Svitavou, kde vítr poškodil desítky stromů. V obcích, kterými se minulý týden prohnalo tornádo, ale nezasahovali, zhruba u sta střech ale bude třeba podle mluvčího hasičů Jaroslava Mikošky opravit provizorní plachty, které byly poškozeny.

Stoupaly hladiny toků

V Ústeckém kraji zasahovali hasiči v noci na středu kvůli bouři u pětapadesáti událostí, v obci Kluček u Žatce na Lounsku se dostala voda do dvaadvaceti domů. Bouřka se nevyhnula ani Praze, hasiči kvůli ní vyjeli od úterního večera do středečního rána ke čtyřem desítkám případů. Podobně jako v jiných regionech odstraňovali hlavně popadané stromy nebo čerpali vodu ze sklepů, uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Ve Zlínském a Libereckém kraji měli hasiči kvůli bouřce méně výjezdů než v jiných regionech. Ve Zlínském kraji v osmnácti případech odstraňovali větve a stromy blokující silnice a železnici. V Liberci - Starém Harcově blesk zasáhl jeden dům. Pět lidí, z toho tři děti, převezli záchranáři do nemocnice v Liberci k dalšímu vyšetření. Nadýchali se škodlivin.

Bouřky také zvedly hladiny několika toků na povodňové stupně. Na druhý stupeň stoupla Úslava v Prádle na jižním Plzeňsku, podle informací meteorologů by ale měla hladina v nejbližších hodinách kulminovat a poté klesat. Úslava v Plzni-Kotěrově a Berounka ve Zbečně dosáhly prvního stupně.