V pondělí přibylo 695 potvrzených případů koronaviru, očkovat by se mohly i děti od 12 let

Testy v Česku v pondělí potvrdily 695 případů koronaviru, podobné množství jako v pátek a o víc než třetinu méně než před týdnem. Počet nakažených za poslední týden přepočtený na sto tisíc obyvatel klesl na 43, o den dříve to bylo 47. Česko by také mohlo v nejbližších týdnech nabídnout očkování proti covidu-19 i dětem od 12 let.

On-line přenos

Koronavirus - květen

  • 22:15

    Španělské regiony, včetně hlavního města Madridu, zvažují, že zruší povinnost nosit roušky venku.

  • 21:17

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil další postupné uvolňování pandemických opatření. V zemi se zkrátí zákaz nočního vycházení a otevřou se bary a restaurace, uvedla agentura Reuters. 

  • 20:17

    Dánská vláda v pondělí požádala zdravotní úřady země, aby přehodnotily rozhodnutí vyřadit proticovidové vakcíny společností Johnson & Johnson a AstraZeneca z očkovacího programu. Ke kroku vládu přiměl dvoutýdenní skluz v dánském vakcinačním plánu.

Zpomalování epidemie ukazuje také incidenční číslo v jednotlivých krajích. Ve Zlínském, který zůstává nejvíce zasažený, kleslo z 69 na 66 případů nákazy na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní, v nyní nejlepším Karlovarském kraji z patnácti na jedenáct. 

Od počátku loňského března, kdy se v Česku objevily první případy koronaviru, se nákaza prokázala u téměř 1,659 milionu lidí. S nemocí covid dosud zemřelo přes třicet tisíc pacientů. Ve dvou z posledních tří dnů bylo úmrtí méně než deset, což se stalo poprvé od loňského září.

Díky slábnutí epidemie mohla vláda od pondělí plně otevřít školy, s omezujícími podmínkami se také po měsících uzavření vrátila do provozu kina, divadla a koncertní sály, pro rekreační účely se znovu otevřely hotely, penziony a další ubytovací zařízení.

Od začátku příštího týdne mohou podle pondělního rozhodnutí kabinetu začít fungovat venkovní bazény a koupaliště, limit pro sport, shromáždění či oslavy se zvýší na 75 účastníků uvnitř a 150 venku. Možné opět budou také skupinové prohlídky památek či muzeí.

Provozovatelé bazénů však podle své asociace zvažují, zda od pondělí venkovní provoz skutečně zahájí, nebo s tím počkají až na otevření vnitřních prostor. Vzhledem k trvajícím omezením a nepříznivému počasí by takové fungování mohlo být velmi ztrátové, řekl v úterý předseda Asociace bazénů a saun ČR Pavel Košnar.

Provozovatelé bazénů podle viceprezidenta České unie cestovního ruchu a Svazu léčebných lázní Martina Plachého loni za jarní uzavření nedostali žádné kompenzace kromě příspěvku na mzdy, podzimní náhrady pokryly kolem třiceti procent nákladů. Zda některé bazény už zůstanou zavřené, se ukáže v červnu, sdělil.

Bazény a bazénová centra byly kvůli pandemii uzavřeny přes tři sta dní bez jakékoliv možnosti přivýdělku, zdůraznil Plachý. V době odstávky nadále ale měly velké energetické a provozní náklady a ztráty tak budou enormní. Košnar už dříve upozornil, že náklady všech bazénů nad 25 metrů za každý den uzavření činí přibližně 6,6 milionu korun.

Češi budou mít v červnu z pojištění hrazeny také dva testy na covid-19 metodou PCR a čtyři antigenní testy, řekl po pondělním jednání vlády končící ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Otevření vnitřních prostor restaurací je v plánu od 14. června, pokud se nezhorší epidemická situace. Už od úterý 25. května se také rozšíří okruh lidí, kteří budou moci využít ubytování v hotelech či penzionech.

Moderna účinná u teenagerů

Americká společnost Moderna v úterý oznámila, že její vakcína proti covidu-19 je vysoce účinná i u pacientů od 12 do 17 let. Firma se sídlem v Bostonu nyní plánuje požádat americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) o povolení pro očkování dospívajících, napsal list The New York Times (NYT).

Přípravek Moderny se může stát druhou covidovou vakcínou, u níž se v USA sníží věková hranice pro podání na 12 let. FDA a Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v květnu daly v tomto směru zelenou vakcíně od konsorcia Pfizer/BioNTech, která se do té doby podávala lidem od 16 let. Vakcína Moderny fungující rovněž na bázi genetické informace viru SARS-CoV-2 je zatím v USA dostupná od 18 let.

Výrobce představil závěry klinického testu s více než 3700 účastníky ve věku 12 až 17 let, z nichž dvě třetiny dostaly dvě dávky očkovací látky. Mezi plně naočkovanými dospívajícími se údajně neobjevil jediný případ nemoci covid-19 s pociťovanými příznaky. Pozorované vedlejší účinky se podle Moderny nevymykaly ze škály reakcí u dospělých, a společnost tak neregistruje „žádné významné bezpečnostní obavy“.

„Ty výsledky vypadají slibně,“ řekla NYT pediatrička a odbornice na vakcíny Kristin Oliverová, která působí v newyorské nemocnici Mount Sinai Hospital. „Čím víc vakcín budeme mít na ochranu dospívajících před covidem, tím líp,“ dodala. Podrobná data o klinické studii Moderna zatím nezveřejnila.

Očkování od 12 let i v Česku

Česko by pak mohlo v nejbližších týdnech nabídnout očkování proti covidu-19 právě i dětem od 12 let. Podmínkou je schválení vakcíny firem Pfizer/BioNtech pro tuto věkovou kategorii Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA), které se očekává do konce května. Po jednání summitu Evropské unie to řekl český premiér Andrej Babiš (ANO).

Dodal, že požádal šéfku Evropské komise Ursulu von der Leyenovou, aby zkusila uspíšit letní dodávky preparátů zmíněných firem. Prohlásil rovněž, že by Česko mělo uznávat vakcíny naočkované v zahraničí.

Lídři unijních zemí v rámci druhého dne mimořádného summitu hovořili také o dalším společném postupu proti pandemii. Podle Babiše byla řeč o tom, že by se mohlo rozjet očkování dětí brzy poté, co použití vakcíny schválí EMA. Premiér uvedl, že by v Česku mohla být pro ně k dispozici nedlouho poté, co se 1. června otevře registrace pro lidi ve věku od 16 do 29 let.

„Bylo by samozřejmě fajn, aby ti, kteří se chtějí očkovat, a doufejme, že jich bude co nejvíc, to stihli do 1. září,“ řekl k očkování dětí Babiš.