Kostely se chystají na víkendový návrat věřících, bohoslužby budou dál i on-line

Farnosti se chystají na první víkend, kdy mohou otevřít brány pro širokou veřejnost. Věřící musejí i nadále na mše s ochranou dýchacích cest, dezinfikovat si ruce a udržovat dvoumetrové odstupy od lidí, kteří nejsou členy rodiny. Poprvé od října ale nebude kapacita kostelů omezená. Umožňuje to mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví z minulého týdne. Někteří duchovní budou i dál bohoslužby vysílat on-line.

Olomoucké arcibiskupství, pod které spadá přes tisíc kostelů, se o víkendu chystá na výrazný nárůst počtů věřících na bohoslužbách. Za to, že budou lidé sedět dostatečně daleko od sebe, je zodpovědný farář.

„Většina kněží chce řešit rozestupy tak, že označí lavice, ve kterých lidé nemohou sedět,“ vysvětluje mluvčí Jiří Gračka. Pokud se věřící do kostela z kapacitních důvodů nevejdou, mohou si mši před většinou kostelů vyslechnout z reproduktoru.

Více věřících tento víkend očekávají i v Praze. Duchovní zde podle mluvčího pražského arcibiskupství Jiřího Prinze spoléhají hlavně na to, že lidé budou rozumní a opatření automaticky dodrží.

Kostely v oslovených diecézích chtějí pokračovat v on-line přenosech bohoslužeb. „Lidé si našli svůj oblíbený přenos a vyhovuje jim, že se mohou on-line podívat v podstatě na jakékoliv poutní místo, kostel nebo řeholní společenství,“ říká mluvčí Diecéze ostravsko-opavské Pavel Siuda.

Přenosy fungovaly i loni v létě, když věřící do kostela mohli bez omezení. V on-line vysílání budou pokračovat i evangelíci, jak ČT potvrdil zástupce Českobratrské církve evangelické Adam Csukás. Ten nicméně doufá, že se do kostelů bude osobně vracet čím dál víc lidí.

Konec přídavných bohoslužeb

Rozvolnění opatření pro mnohé kostely znamená i úpravu rozvrhu bohoslužeb. Mnohé kostely během nouzového stavu navyšovaly počty mší, aby se tam vzhledem k přísným kapacitním omezením zvládli věřící vystřídat. V Olomouci se teď tyto přídavné bohoslužby ruší, končí i systémy, skrz které si lidé místa v kostelních lavicích rezervovali.

Vládní nařízení týkající se účasti na mších se za poslední rok měnila hned několikrát, podle posledního, které platilo od března, mohly kostely naplnit pouze 10 procent míst k sezení, zakázán byl hromadný zpěv. Ten je odteď povolen, věřící ale musí s výjimkou členů jedné domácnosti dodržovat rozestupy alespoň dva metry. Po celou dobu bohoslužby platí povinnost mít nasazený respirátor, chirurgickou roušku či nano roušku. Před vstupem do kostela je povinnost vydezinfikovat si ruce.