V neděli přibylo v Česku 823 nakažených. Od 26. dubna se obnoví praktická výuka

V neděli přibylo v Česku 823 případů covidu, nejméně od 13. září. O víkendech se ovšem méně testuje. Za celou epidemii bylo zaznamenáno přes 1,6 milionu nakažených a 28 532 zemřelých. Do škol se vrací další část žáků v rámci rotačního režimu. Vláda v pondělí schválila obnovení praktické výuky od 26. dubna a také prezenční výuku závěrečných ročníků vysokých škol. Ve stejném termínu se otevřou mateřské školy v Karlovarském a Královéhradeckém kraji.

On-line přenos

Koronavirus – duben

  • 20:43

    Tanzanie zahájila výrobu kyslíku pro zdravotnické účely v největších nemocnicích v zemi. Kyslíkové láhve využije při léčbě pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče. Denní produkce bude přibližně 200 láhví, napsala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení tanzanského ministerstva zdravotnictví.

  • 19:46
    Česko

    Hygienici na jihu Čech evidují 233 nových případů covidu. Počet aktuálně pozitivních stoupl o 151 na 4451 lidí. Záchyty ve školách jsou minimální.

  • 19:19

    Jedna dávka vakcíny proti covidu-19 Pfizer/BioNTech možná nevyvolává dostatečnou imunitní reakci, aby ochránila před nákazou mutacemi koronaviru, které v současnosti převládají. Vyplývá to z britské studie, která byla zveřejněna v časopise Science.

Do lavic v pondělí usedla druhá skupina žáků prvního stupně základních škol v režimu rotační výuky, při které se třídy střídají ve výuce doma a ve škole.

Vyučování ve školách se obnovilo s týdenním zpožděním i na Děčínku, kde o odložení rozhodla kvůli špatné epidemické situaci krajská hygienická stanice. Nařízení vypršelo o půlnoci. Kromě dvou případů brazilské mutace viru, která se objevila ve Šluknovském výběžku, testy žádné jiné takové mutace neodhalily.

A od pondělí smějí také studenti závěrečných ročníků středních škol a středoškoláci ohrožení školním neúspěchem začít docházet na konzultace ve skupinách maximálně do šesti lidí.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) v pondělí také vládě navrhl od 26. dubna obnovit praktickou výuku na středních školách a v posledních ročnících vysokých škol. Vláda návrh schválila.

Události: Do škol se vrací praktická výuka a poslední ročníky vysokých škol (zdroj: ČT24)

Od pondělí 26. dubna se pak kompletně otevřou mateřské školy v krajích, kde je týdenní přírůstek nových případů nákazy covidem-19 pod sto na sto tisíc obyvatel. Aktuálně jde o Karlovarský a Královéhradecký kraj. Týká se to i dětských skupin a lesních školek, řekl v pondělí odpoledne ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Děti v mateřských školách ve zmíněných dvou krajích nebudou muset nosit roušky, nebudou se ani testovat na koronavirus. Arenberger nevyloučil to, že by se příští týden mohly otevřít školky i v dalších krajích, například v Plzeňském. Vláda zasedne ještě ve čtvrtek a posoudí koronavirové statistiky.

Do školek od minulého pondělí docházejí pouze předškoláci a mladší děti, jejichž rodiče pracují jako zdravotníci či učitelé.

Epidemie slábne

Denní nárůsty počtu případů covidu-19 v Česku postupně klesají už od začátku letošního března, kdy vystoupaly na téměř 17 tisíc. V neděli byl přírůstek nakažených oproti předchozímu týdnu nižší skoro o pětinu. O víkendu se ale pravidelně provádí výrazně méně testů než ve všedních dnech. I podíl počtu nakažených na celkovém množství provedených testů byl však ve srovnání s předešlou nedělí nižší.

V posledních dnech se znovu snížilo i tak zvané reprodukční číslo udávající, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný. Po vystoupání nad hodnotu jedna v první polovině minulého týdne kleslo do neděle na zhruba 0,73. Na stejné hodnotě zůstalo i k pondělnímu dni. Stejný zůstal také index rizika protiepidemického systému PES, kterým se dříve řídila opatření proti šíření covidu-19. V současnosti činí 53 bodů, což odpovídá třetímu z pěti stupňů pohotovosti.

Hospitalizovaných s covidem bylo v neděli nejmíň od 18. října, a to 3913. Na nejnižší čísla od října se počty pacientů dostaly už v předchozích dnech. Statistiky ministerstva však nezahrnují pacienty, kteří po deseti dnech nevykazují příznaky covidu-19. Počty obsazených lůžek v nemocnicích jsou tak stále vysoké.

Nemocnice se ale postupně vrací k normálnímu provozu. Stav hromadného postižení osob kvůli covidu už neplatí například v žádné středočeské nemocnici. Blíží se mu jedině situace v čáslavské, která se však bude ještě vyhodnocovat, řekl krajský radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS). 

Od pátku registrace na očkování od 60 let

V pátek 23. dubna se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) otevře registrace k očkování proti covidu-19 pro lidi ve věku 60 až 65 let. Ministr zdravotnictví Arenberger uvedl, že předpokládá, že by se mohla další věková skupina po pěti letech otevírat vždy po týdnu. 

„Chtěli bychom každý týden vždycky posunout tu hranici o pět let,“ řekl Arenberger. Poslední skupině lidí nad 65 let umožnilo ministerstvo zdravotnictví registraci minulou středu. V Česku žije zhruba 679 tisíc lidí z tého věkové kategorie, zhruba 250 tisíc z nich již bylo očkováno jako jiná prioritní skupina, například zdravotníci, učitelé nebo chroničtí pacienti.

V neděli však klesl počet lidí očkovaných proti covidu. Vakcínu dostalo asi 17 100 lidí, tedy přibližně o 2300 méně než předchozí neděli a nejméně od 5. dubna. Ministerstvo původně v pondělí ráno uvádělo ještě o několik stovek nižší počet očkovaných za neděli, ale dopoledne údaje aktualizovalo. V minulém týdnu byl ve čtvrtek zaznamenán nejvyšší denní počet očkovaných od prosincového začátku vakcinace, a to přes 71 tisíc lidí.

Od začátku očkování v Česku na konci prosince už zdravotníci podali 2,47 milionu dávek vakcín. Zhruba 862 tisíc lidí už dostalo obě potřebné dávky očkování. 

Původně vláda plánovala, že po Velikonocích bude očkováno až sto tisíc lidí denně, poté však začaly váznout dodávky vakcín. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) minulý týden oznámil, že Česko dostane navíc proti plánovaným dodávkám další dávky vakcín od firem Pfizer/BioNTech, což by mělo pomoci navýšit počty očkovaných na sto tisíc denně.

Vicepremiér, ministr vnitra a pověřený ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) v pondělí uvedl, že jedinou cestou je soustředit se na vakcíny proti covidu, které byly schválené Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA). Při aktuálním dění v souvislosti s Vrběticemi podle něj není debata o ruské vakcíně Sputnik V na stole. 

O tom, že v současnosti asi není využívání Sputniku V v České republice na stole, hovořil pro CNN Prima News bývalý ministr zdravotnictví a nynější prezidentův poradce Roman Prymula. „V tomto souhlasím s panem profesorem. Naše jediná cesta je se soustředit na vakcíny, které přicházejí přes EMA a jsou schválené. Věřím, že i v rámci debat se spojenci toto téma můžeme otevřít,“ řekl Hamáček.

O dalším rozvolňování více ve čtvrtek

O rozvolnění obchodů a služeb rozhodne vláda na mimořádném zasedání ve čtvrtek. Zhodnotí dopady posledního otevření z minulého týdne a představí plán uvolňování. Oznámil to v pondělí večer ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Již částečně zmíněné rozvolnění vláda umožnila minulé pondělí, jde o tzv. rotační výuku na prvním stupni základních škol, do mateřských škol se mohli vrátit předškoláci. Běžná výuka se obnovila ve speciálních školách a malotřídkách. Znovu mohly začít fungovat obchody s dětským oblečením a obuví, papírnictví a některé služby jako zámečnictví, čistírny či prádelny.

Pro zhodnocení dopadů tohoto kroku kabinet podle Havlíčka čeká na desátý den, tedy na středu. Na základě výsledků definitivně stanoví systém rozvolňování obchodů a služeb. „Pokud se ta situace bude vyvíjet dobře, pokud incidence bude směřovat ke klíčové hranici, na které jsme se shodli, to je 100 za týden vůči 100 tisíc obyvatel, jsme připraveni ukázat ve čtvrtek systém rozvolnění v obchodu a ve službách,“ řekl.

Kraje a očkovací kampaň

Kraje očekávají informace k národní očkovací kampani, tedy o tom, jak a kdy si budou moct její prvky převzít, zatím marně. Výjimkou je jen Jihomoravský kraj, který je jako jediný v kontaktu s asociací komunikačních agentur. „Nabídku jsme dostali už před časem od asociace agentur. Bezplatně od nich můžeme přebírat materiály. Rozhodli jsme se jít cestou upravené kampaně,“ uvedl mluvčí kraje Michal Cagala. Podle jeho slov si Jihomoravský kraj zjišťoval informace o kampani už dříve, protože žádná nabídka od státu nepřišla.

 „V původní strategii očkování byla informace, že kraje dostanou k dispozici celostátní kampaň a materiály s tím, že si je budeme moci upravit. Nicméně zatím jsme žádné informace nedostali,“ říká mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták. Kraj se v minulosti podle jeho slov doptával, jakým způsobem bude distribuce a úprava materiálů probíhat, ale stále nemá žádné informace.

O materiály národní kampaně mají zájem i v dalších krajích. Nikdo je však zatím nekontaktoval. „Kdyby nabídka přišla, určitě se zapojíme. Rádi tuto aktivitu podpoříme,“ sdělila mluvčí Zlínského kraje Soňa Ličková. 

Tvůrci kampaně nicméně čekají na kontakt ze strany krajů. Zájem o spolupráci mají. „My jsme nabídku učinili prostřednictvím Hospodářské komory a Svazu průmyslu a dopravy, takže my jsme oslovili nejen společnosti, ale samozřejmě máme zájem spolupracovat s kraji. Takže pokud se na nás některý z krajů obrátí, že má zájem, tak s ním spolupracovat budeme,“ uvedla mluvčí kampaně Pavla Mudrochová. Asociace komunikačních agentur má v plánu kontaktovat kraje i sama v pokročilejší fázi kampaně.

Celostátní kampaň zpracovává iniciativa Cesta ven, spadající pod Asociaci komunikačních agentur. V únoru zvítězila ve výběrovém řízení Úřadu vlády a získala na kampaň rozpočet 4,2 miliony korun. Iniciativa Cesta ven nabídla svůj návrh za symbolickou jednu korunu. Nákup mediálního prostoru v hodnotě 50 milionů korun zastřešuje ministerstvo zdravotnictví.

Živnostníci mají poslední možnost podat žádost o ošetřovné za únor

O ošetřovné za únor mohou živnostníci žádat do pondělních 23:59. Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které musely kvůli uzavření škol a sociálních zařízení omezit podnikání z důvodu péče o dítě do deseti let nebo handicapovaného člověka, mohly o příspěvek za druhý měsíc letošního roku žádat od 19. března. Na podporu je připraveno 250 milionů korun. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) chystá výzvu za březen.

Živnostníci mají stejně jako v předchozích měsících nárok na 400 korun na den. Žádosti přijímá MPO prostřednictvím on-line formuláře

Podnikatelé mohou od 9 hodin začít také žádat o podporu z programu Covid –⁠ Nepokryté náklady. Za první hodinu od otevření se sešlo 225 žádostí za zhruba 268 milionu korun. Dotaci si mohou nárokovat ti, kteří za leden až březen zaznamenali propad obratu alespoň o 50 procent ve srovnání se stejným obdobím loňského, nebo předloňského roku. Zároveň musejí prokázat ztrátu sníženou o dotace z dalších „covidových“ programů.

Příjem žádostí bude otevřen do 19. července. Na pomoc je připraveno šest miliard korun. Žádosti přijímá ministerstvo průmyslu a obchodu prostřednictvím svého on-line informačního systému