Pylová sezona začíná. Alergikům pomáhají respirátory a roušky

S příchodem vyšších teplot, které v některých částech republiky mohou dosáhnout až ke 20 stupňům, se probouzí i příroda. Začínají kvést první rostliny, což znamená začátek nepříjemného období pro alergiky. Ve vzduchu se objevují první pyly. Úlevu by jim však mohly přinést povinné respirátory a další ochrana dýchacích cest, které zabraňují vniknutí alergenů na sliznici.

Nejvíce trápí alergiky aktuálně pyly z lísky obecné, která je v plném květu. Začínají se ale objevovat i alergeny z olše nebo vrby, které u citlivých lidí mohou vyvolávat svědění spojivek a sekrece z nosu. „Objevuje se i pokašlávání, které nemusí souviset jenom s covidem,“ řekl alergolog a imunolog Radim Dudek.

Mimo klasické příznaky alergie jako svědění očí, spojivek a rýmy může podle Dudka jít třeba o problémy s dýcháním nebo reakcí kůže. Alergici také mohou mít zeslabenou imunitu, která se může projevovat například navracením infekčních onemocnění.

Studio 6: Začala pylová sezona (zdroj: ČT24)

Roušky jako pylová bariéra

Ochrana dýchacích cest, která s příchodem epidemie covidu-19 v Česku začala být povinná, má podle lékaře příznivý efekt i pro alergiky. „Roušky zbraňují výraznějším projevům alergických reakcí. Zabraňují průniku pylů, když je lidé používají správně,“ uvedl Dudek.

Vědci z různých koutů světa zkoumají vliv alergií na průběh onemocnění covidem-19. Výsledky jsou podle Dudka ale zatím nejasné. Reakce na pyl, která se projevuje natečením sliznice, může paradoxně pomoci. „Průnik viru na sliznice není tak dominantní,“ uvedl lékař. V případě, že se však covid projeví u pacienta s neatopickým astmatem, je podle Dudka efekt „určitě velmi negativní“.

Alergikům může pomoci očkování

Alergie se většinou léčí podáváním antihistaminik, které snižují alergickou odezvu. Moderní metodou je ale podle Dudka také očkování. „Vakcíny proti pylům stromovým, proti pylu trav, jsou i vakcíny na byliny,“ vyjmenoval. U atopického astmatu se pak léčí inhalací kortikoidů.

V březnu a dubnu se stane dominantním pylem bříza, k ní se přidají pampelišky. „Postupně bude stromů přibývat a začnou pyly, které jsou dominantní v letních měsících,“ řekl Dudek. Právě bříza je podle něj jedním z nejagresivnějších alergenů. „Často je spojována i se zkříženými alergiemi, s potravinovou složkou,“ přiblížil Dudek. Vysoká je také citlivost na pyl bojínku.