Od začátku epidemie se v Česku nakazilo covidem-19 přes milion lidí. Karlovarský kraj nařídil pracovní povinnost sestrám

UDÁLOSTI: Takzvanou britskou variantu koronaviru už v Česku potvrdily laboratoře u 34 vzorků (zdroj: ČT24)

Počet potvrzených případů covidu-19 v Česku za celou epidemii přesáhl jeden milion. Protiepidemický systém PES po dvou dnech klesl ze 73 na 70 bodů. Důvodem je snížení reprodukčního čísla pod 1, mírně se zlepšily i další tři parametry. Některé okresy hlásí ale nadprůměrné šíření nákazy. Karlovarský kraj kvůli potřebě přidat lůžka do nemocnic nařídil pracovní povinnost stovce sester. Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula v rozhovoru pro ČTK upozornil, že kvůli mutacím koronaviru bude možná nutné v budoucnu upravovat vakcíny a už naočkované lidi přeočkovat. A také už neplatí, že rizikový je kontakt nad 15 minut, dodal.

K často diskutovaným omezením, která vláda kvůli šíření koronaviru zavedla, patří dlouhodobá distanční výuka většiny žáků. Do škol chodí pouze nejmenší děti z prvních a druhých tříd, ze školek či žáci speciálních škol, a nic se na tom nezmění ani v příštím týdnu. Kdy by se mohly děti začít do škol vracet, zatím není vůbec jasné.

„Školy budou i v příštím týdnu pokračovat v současném režimu. Kdy se budou moci vrátit žáci do lavic, nelze v tuto chvíli předjímat, vše bude záležet na vývoji epidemiologické situace,“ uvedla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Ministr Robert Plaga (za ANO) řekl koncem ledna, že návrat žáků do škol by měl přijít tehdy, až bude naděje, že bude možné udržet školy otevřené trvale. Ministerstvo zdravotnictví připravovalo v lednu revizi sad opatření platných v jednotlivých stupních protiepidemického systému. Měla umožnit například rychlý návrat žáků posledních ročníků. Kvůli stagnaci ve vývoji epidemie ale ministerstvo úpravy v systému odložilo.

Reprodukční číslo je zpět pod jedničkou. Ale jen o setinu

Počty nově nakažených sice ve druhé polovině ledna klesaly, ale pokles se na přelomu měsíce takřka zastavil. V neděli stouplo reprodukční číslo, které udává, kolik lidí se v průměru nakazí od jednoho nemocného, nad jedna. Podle údajů za úterý, ze kterých se počítá středeční hodnota rizikového indexu, je opět pod jedničkou, ale velmi těsně – reprodukční číslo kleslo na 0,99.

Zatímco díky poklesu reprodukčního čísla ubral index rizika tři body, zlepšení dalších sledovaných údajů se do něj už nijak nepromítlo. Oproti předchozím dnům přitom klesl jak počet nakažených v obecné populaci na sto tisíc obyvatel za 14 dní, tak i mezi seniory. Příznivější je i podíl hospitalizovaných, u kterých se covid-19 prokázal až v nemocnici. Stále jich je ale kolem 48 procent.

Bodová hodnota indexu už od poloviny ledna odpovídá čtvrtému stupni rizika, v platnosti jsou ale protiepidemická opatření pro pátý, tedy nejvyšší stupeň. Podle dřívějšího vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) ale už skóre systému PES není pro určování opatření relevantní. Prioritou je podle něj snižování počtu hospitalizovaných s covidem. 

Pacienty může převážet policie vrtulníky

S převozem pacientů s covidem-19 z přetížených nemocnic v Karlovarském kraji bude tak pomáhat se svými vrtulníky Letecká služba Policie ČR, uvedl po jednání Ústředního krizového štábu vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Situace je podle něj zatím zvladatelná, pacienty lze překládat do jiných zařízení v Česku. Odmítl tak žádost krajských lídrů o možnost pacienty převážet do blízkého Německa. „Chceme upozornit, že kapacity (v německých nemocnicích) v přímém příhraničí jsou velmi omezené,“ uvedl.

Aktuálně se s nemocí covid-19 v Karlovarském kraji léčí 5579 lidí. V nemocnicích jsou tam ve středu podle ministerstva zdravotnictví volná dvě lůžka ze 78 lůžek ARO/JIP, pro covidové pacienty není volné žádné, dvě jsou pro necovidové pacienty. 

Kraj chce otevřít další lůžka pro pacienty nakažené covidem-19, proto nařídí pracovní povinnost stovce zdravotních sester. Budou pomáhat v nemocnicích v Chebu, Sokolově, Karlových Varech, Ostrově a v covidovém centrum Rehos v Nejdku.

„K nařízení pracovní povinnosti přistupujeme vzhledem k velmi vážné situaci v nemocnicích v našem kraji. Řada zdravotních sester již v nemocnicích pomáhá. V současné chvíli potřebujeme v nemocnicích ještě minimálně 75 zdravotních sester, abychom mohli otevřít další lůžka pro pacienty s covidem,“ řekl hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

S odkazem na naplněnost nemocnic, a to nejen v Karlovarském kraji, hájí vicepremiér Hamáček další pokračování nouzového stavu. Situace se šířením koronaviru podle něj stagnuje a jakékoli zvýšení počtu nově nakažených by mohlo znamenat zahlcení nemocnic. 

Posledních sto tisíc nemocných s koronavirem přibylo za čtrnáct dní

V Česku se od začátku koronavirové epidemie loni v březnu nakazilo už přes milion lidí. Od září tempo růstu nákazy rychle stoupalo, počty prokázaných případů rostly o více než deset tisíc za den a byly i dny s více než patnácti tisíce případy. Rekordních 17 757 případů nákazy odhalily testy letos 6. ledna, pak začaly počty klesat.

Zatímco hranice prvních deseti tisíc prokázaných nákaz padla za 3,5 měsíce 13. června a dalších deset tisíc přibylo za dva měsíce (16. srpna), k dosažení třiceti tisíc pozitivních testů stačilo 23 dní (9. září). Pak se ale počet nakažených začal zvyšovat už v řádu několika tisíc denně. Posledních sto tisíc nakažených přibylo za 14 dní. 

Celkem tak bylo v Česku nakaženo už 1 003 657 lidí a republika je mezi zeměmi Evropské unie (EU) na prvním místě podle počtu nakažených na sto tisíc obyvatel. Více než milion nakažených zaznamenalo od začátku epidemie dosud šest zemí EU, a to Francie, Španělsko, Itálie, Německo, Polsko a ČR.

Ve světě je Česká republika v přepočtu na druhém místě za Andorrou a podle počtu zemřelých na sto tisíc obyvatel za celou dobu pandemie je pátá (154 mrtvých na sto tisíc obyvatel) za San Marinem (197), Belgií (182), Slovinskem (170) a Británií (159).

Naočkované lidi možná bude nutné časem přeočkovat, říká Prymula

Očkování pokračuje v únoru poněkud pomaleji než ve druhé polovině ledna, ve středu ale začaly do krajů přijíždět dodávky vakcíny Moderna. Do Ústeckého kraje přišlo 1500 dávek, do Pardubického 600 dávek, do Libereckého 500 dávek, do Královéhradeckého 200 dávek, další ale brzy přibudou. Například Liberecký kraj, který zatím vykázal druhý nejnižší počet podaných dávek v republice, má do konce měsíce dostat 5000 dávek Moderny a použít je chce především k očkování dalších seniorů a pracovníků v sociálních službách.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) postupuje očkování seniorů nerovnoměrně. V celorepublikovém měřítku dostalo alespoň první dávku vakcíny 20 procent lidí starších 80 let, v některých krajích je ale zatím proočkovanost nejstarších seniorů jen desetiprocentní. Přibývat jich nyní kvůli výpadkům dodávek vakcín bude jen pomalu. Například na ostravské klinice zrušili středeční termín objednaným seniorům a dali nový, který bude téměř za měsíc. „Důvod je, že jsme dostali menší příděl vakcíny,“ uvedl ředitel kliniky Pavel Hanke.

Naopak zdravotníků už bylo očkováno přes 50 procent. Podle Blatného se to projevilo i na nižším počtu nemocných v jejich řadách. „Že vakcína funguje, víme nejenom z literatury, ale nyní i z vlastní zkušenosti. Klesá počet nakažených zdravotníků, a to velmi rapidně,“ zdůraznil ministr. Objednáno již je více vakcín, než kolik žije v Česku lidí. Koordinátorka očkování Kateřina Baťhová uvedla, že by jich postupně mělo přijít tolik, aby vystačily pro 11 milionů osob. Navýšené byly objednávky od firem Moderna a Pfizer/BioNTech, která dodá trojnásobek, tedy vakcínu až pro šest milionů lidí. AstraZeneca podle Baťhové dodávky urychlí, v únoru místo očekávaných 81 tisíc dávek jich dodá 130 tisíc.

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula však v rozhovoru pro ČTK upozornil, že data z Velké Británie ukazují, že mutace koronaviru snižuje účinnost vakcíny firmy Novavax, která zatím nebyla registrována pro použití v Evropské unii. „Tam, kde dominovala britská mutace, vidíme, že účinnost vakcíny, která byla obecně na 89 procentech, se snižuje o nějakých čtyři pět procent,“ řekl. Z toho důvodu bude možná podle něho potřeba vakcíny v budoucnu upravovat a už naočkované lidi nutné přeočkovat.

Takzvaná britská mutace se minimálně od začátku prosince loňského roku vyskytuje i v Česku. Kromě toho odborníci popsali také jihoafrickou a brazilskou mutaci. U jihoafrické mutace jsou podle Prymuly výsledky ještě výrazně horší. Kvůli mutacím se může stát, že se budou očkovací látky podobně jako u vakcíny na chřipku každoročně měnit.

„Vakcína se opravdu může dostat do podoby, v které byla vakcína chřipková, kdy si změny vyžadují to, aby vakcína byla připravována individuálně na každou sezonu. Může se stát, že to opravdu bude jednou za rok, protože mutace viru budou tak rozsáhlé,“ uvedl Prymula.

Odborníci zatím neví, jak dlouhou ochranu budou jednotlivé vakcíny poskytovat. Takzvané inaktivované vakcíny, které zatím nejsou v Česku používány, mohou mít kratší ochranu a podle Prymuly u nich bude nutné po šesti měsících přeočkování. Inaktivované očkovací látky používají usmrcený virus a nyní je podle článku Martiny Sittové z Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně vyvíjejí například firmy Sinovac a Sinopharm.

Naopak u genových vakcín, kam patří očkovací látky firem Pfizer/BioNTech a Moderna, které se nyní v Česku používají, zřejmě nebude podle Prymuly nutné přeočkování dříve než za dva roky.

Do Česka by mohla příští týden dorazit také očkovací látka od firmy AstraZeneca, kterou minulý týden pro použití v EU registrovala Evropská komise. Má nižší účinnost než dosud používané vakcíny, asi 60 procent. Na podzim loňského roku se zdálo, že AstraZeneca je k registraci nejblíže, a proto s ní Česko při tvorbě očkovací strategie významně počítalo. Podle Prymuly tak není vyloučeno, že bude nutné strategii „mírně upravit“.

„Na počátku bychom byli vděční, kdybychom měli vakcínu, která má účinnost 60 procent. Nicméně ve světle toho, že její bratříčci (vakcíny firem Pfizer/BioNTech a Moderna) získali registraci dříve a data ukazovala účinnost mezi 90 a 95 procenty, tak toto číslo už úplně impresivní není,“ poznamenal Prymula. Vakcína ale podle něj je vhodná pro běžné použití a potlačení šíření viru v populaci, protože má dobrou účinnosti proti závažným formám onemocnění covid-19.

Kvůli mutacím už neplatí, že rizikový je kontakt nad 15 minut, upozornil Prymula

Kvůli rozšíření nakažlivějších mutací koronaviru už neplatí, že rizikovým kontaktem je setkání lidí bez roušky na vzdálenost méně než dva metry po dobu 15 minut a více, upozornil dále Prymula. Podle něj se lidé mohou nakazit i za několik sekund, pokud budou spolu bez roušek a někdo například kýchne.

Zároveň se ale podle Prymuly nedá jednoduše říci, co je v současnosti rizikový kontakt. Riziko ale zásadně snižuje to, pokud lidé mají roušku nebo respirátor. „Ukazuje se, že bariérová ochrana pomocí roušek má podstatně větší význam, než se na počátku myslelo,“ uvedl Prymula, který je nyní poradcem premiéra Andreje Babiše (ANO).

Z definice rizikového kontaktu přitom vychází například trasování, kdy hygienici zjišťují, kolik měl nakažený člověk rizikových kontaktů. Na možné rizikové kontakty upozorňuje také aplikace eRouška. Podle Prymuly jsou právě trasování a eRouška opatřeními, která se úplně nezdařila a mají podstatně nižší účinnost, než se předpokládalo.  

Důvodem neúčinnosti trasování je podle Prymuly neochota nakažených hlásit další lidi, s kterými byli v kontaktu. Nyní lidé hygienikům hlásí v průměru méně než jeden rizikový kontakt. Pomoci by podle Prymuly mohl finanční bonus pro lidi v karanténě, o kterém se nyní jedná.

„Druhá věc, která se úplně nezdařila, je třeba eRouška. Protože ve snaze, aby nebyla vnímána jako jakýsi prostředek, který nás špehuje a který je průlomem do našeho soukromí, tak byl vytvořen model, který je téměř k ničemu,“ řekl Prymula. Aplikaci, která má uživatele upozornit na kontakt s nakaženým člověkem, si loni nainstalovalo 1,5 milionu lidí.

„Já sám mám eRoušku nainstalovanou řadu měsíců a musím říct, že mě ještě ani jednou neohlásila, že bych byl v kontaktu s někým pozitivním, přestože jsem se do toho kontaktu dostal už xkrát,“ doplnil.

Respirátory lze na některých místech koupit levněji

Respirátory třídy FFP2 a vyšší, na které se od středy na dva měsíce nevztahuje daň z přidané hodnoty (DPH) 21 procent, některé internetové obchody a lékárny už zlevnily. Někteří prodejci snížili cenu i víc, než kdyby jen odečetli daň.

Snížením daně chce vláda zlepšit dostupnost respirátorů třídy FFP2 jako ochranného prostředku proti nákaze novým koronavirem. Zvažuje je povinně zavést v obchodech nebo veřejné dopravě, kde je zatím jen doporučuje. 

Například největší internetový obchod Alza.cz prodával minulý týden sadu pěti respirátorů FFP2 za 309 korun, ve středu ráno má stejný výrobek za 272 korun. E-shop Prozdravotniky.cz dosud za deset respirátorů stejné třídy chtěl 350 korun bez DPH, nyní je možné je v něm koupit za 300 korun. Slevu až o polovinu hlásí web Vistex.cz. 

Balení tří respirátorů FFP2 za 29,90 koruny lze od středy pořídit i v prodejním řetězci Lidl. Podobný zájem, jaký tím vyvolal na Slovensku, zatím v Praze zaznamenán nebyl.

V plné výši do koncových cen respirátorů promítly nulovou daň členové Asociace provozovatelů lékárenských sítí (APLS), potvrdil výkonný ředitel asociace Josef Vaníček. APLS zastupuje 670 lékáren tří lékárenských sítí Dr.Max, Benu a Devětsil, přičemž Dr.Max a Benu jsou největšími lékárenskými sítěmi v Česku. 

Například síť lékáren Dr.Max zlevnila základní respirátor FFP2 z 59 korun na 39 korun a ještě levněji vychází balení o více kusech. Podobné kroky podnikla také síť Pilulka. „V lékárnách jsme u respirátorů snížili prodejní cenu o 21 procent. Na e-shopu ještě více a průměrná cena jednoho respirátoru se tedy pohybuje okolo dvaceti korun za kus,“ upřesnila mluvčí sítě Kateřina Schotliová. 

Některé společnosti ale upozorňují na dodatečné náklady, které jim změnou vznikly. Například zakladatel webu Lékárna.cz Vladimír Finsterle uvedl, že zákazníkům vytvořili speciální kategorii s nabídkou ochranných pomůcek, které nulové DPH zlevnilo, protože další část ochranných obličejových masek od této daně osvobozena není. „Tak aby v tom měli jasno na první pohled,“ vysvětlil. 

Upozornil ale, že snížení DPH na nulu podle něj u společnosti rozpoutalo vysoký stupeň aktivity. „Náhlé zjevení třetí sazby daně znamenalo ohromnou rošádu v účetním systému, který v maloobchodě s takovou sazbou nepracuje. Takže vyhlásit ze dne na den daňovou výhodu je jedna věc, ale upravit systémy pro běžný maloobchodní prodej tak, aby tu novou daňovou sazbu promítly do nákupů a zákazníci výhodu od dnešního (středečního) rána při nákupu vybraných pomůcek opravdu dostali, znamenalo pohotovost mnoha lidí v našich interních technických a účetních týmech po celé úterý,“ dodal Finsterle.

Vláda o dočasném zrušení DPH u respirátorů rozhodla v pondělí, podobný krok už dříve učinilo Rakousko. Na výrobce a prodejce opakovaně apelovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), aby zrušení daně promítli do ceny. Povinné jsou v Česku respirátory minimálně třídy FFP2 nebo KN95 nyní zatím pro žáky a instruktory v autoškolách.