Není třeba nosit respirátory, proti šíření pomůže i dostatečně velká rouška, říká fyzik

Události Komentáře: Fyzik Vladimír Ždímal o účinnosti roušek a respirátorů (zdroj: ČT24)

Vláda zatím nenařídila povinné nošení respirátorů třídy FFP2 na vybraných místech. Chce počkat, jak si se zavedením opatření v hromadné dopravě a v obchodech poradí Německo a Rakousko. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ale doporučil, aby lidé, kteří můžou, respirátory nosili. Vedoucí Oddělení chemie a fyziky aerosolů Akademie věd Vladimír Ždímal nicméně uvádí, že komunitnímu šíření viru lépe zabrání větší látková rouška.

Ve středu zmínil premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Jan Blatný možnost, že by se mohly respirátory na určitých místech používat povinně. Podle vedoucího Oddělení chemie a fyziky aerosolů Akademie věd Vladimíra Ždímala, který byl hostem Událostí, komentářů, ovšem proti viru pomáhá téměř jakákoliv ochrana obličeje.

„Teoreticky by měl respirátor více chránit jeho nositele při nádechu, v praxi ale málokdy správně těsní na obličeji,“ říká Ždímal a upozorňuje, že pokud respirátor u tváří dostatečně netěsní, jeho účinnost se snižuje až k padesáti procentům. „Stačí škvíra asi o tloušťce dvou vlasů a pro částici, která nese virus, je to jako dálnice o sto jízdních pruzích,“ popisuje Ždímal. Rizikové místo tak může být i kolem tváří.

Pro ochranu komunity a co nejmenší šíření viru je tak nejlepší rouška, která zakryje co největší část tváří, okolí dutin a pod bradou. Daří se jí totiž lépe zachytávat aerosolové částice, které člověk vydechuje. Profesionální respirátor, který je tuhý, může za běžných podmínek více propouštět okolo tváří, více ale zabezpečuje ochranu nositele samotného.

Například pro lékaře na infekčním oddělení Ždímal doporučuje respirátor vyšší ochranné třídy, který mu perfektně sedí. Je tak lepší vybírat z různých druhů, fyzik výběr ochrany dýchacích cest přirovnává ke koupi bot.

„Virus je citlivý na teplotu a UV záření, v létě tak vydrží několik minut a potom přestane být schopen se množit. Teď při chladném počasí vydrží až 16 hodin, proto je v zimě venku vyšší riziko nákazy,“ vysvětluje Ždímal. 

Vykoupené respirátory FFP2

Kvůli debatám o možném zavádění povinných respirátorů nicméně také Češi začali třídu FFP2 nakupovat ve velkém a některé lékárny dokonce hlásí nárůst zájmu až o tři tisíce procent. V pátek dopoledne lidé dokonce vykoupili zásoby, které měla on-line Lékárna.cz na 14 dní dopředu. 

„Poptávka ve středu odpoledne prudce narostla, je nebývale vysoká, prodali jsme od středečního odpoledne třináctkrát víc než před oním vyhlášením v médiích. V pátek dopoledne byl vyprodaný sklad. Zásoby na 14 dnů zmizely během tří hodin. Jedno mediální prohlášení nastartovalo obrovskou poptávku, na kterou ani dodavatelé nejsou připraveni,“ komentuje za e-shop Lékárna.cz vedoucí komunikace Romana Žatecká.

Trend potvrzují i další prodejci. „Pokud jde o poptávku po respirátorech třídy FFP2, tak bezprostředně poté, co premiér přišel s úvahou o povinném nošení respirátorů třídy FFP2 na vybraných místech, zvedl se jejich denní prodej na pětinásobek průměru,“ říká za lékárnu Dr. Max mluvčí Michal Petrov. „Od zveřejnění dané informace je nárůst o tyto respirátory o tři tisíce procent,“ popisuje zájem PR specialistka e-lékárny Pilulka Kateřina Schotliová.

Nezdražujeme, shodují se lékárny

Ceny ale lékárny nezvyšují. „I když poptávka roste, zatím nečelíme cenovému tlaku dodavatelů a ceny se nemění,“ uvádí za lékárnu Dr. Max Petrov. Aby byly respirátory dostupnější, Chytrá lékárna cenu pro koncové zákazníky dokonce snížila. „Ceny jsme naopak snížili. Chtěli jsme, aby se respirátory a roušky staly dostupnějšími pro širokou veřejnost,“ doplňuje její marketingová manažerka Jitka Netolická.

Jinde pak musí lékárny více prověřovat jednotlivé dodavatele. „Od spuštění ‚zájmu‘ o respirátory nás atakují denně nabídky nových dodavatelů s různě atraktivními nabídkami a až neskutečně nízkými cenami. Všechny tyto nabídky prověřujeme, většinou se ale jedná o překupníky, kdy cena je nízká, ale kvalita a doba dodání nejistá,“ popisuje zkušenost Žatecká za Lékárna.cz.