Vláda zvažuje povinné respirátory v MHD, zjišťuje, jestli jich je dost

UDÁLOSTI: Změny v tabulce opatření protiepidemického systému (zdroj: ČT24)

Vláda podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nechce rozvolňovat epidemická opatření, po souhlasu sněmovny s prodloužením nouzového stavu prodlouží ta nyní platná. Souhlasí s tím také ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který to řekl po jednání Ústředního krizového štábu. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) není na stole ani další zpřísnění systému PES. Vláda ale zvažuje, že by zavedla povinnost nosit ve veřejné dopravě a v obchodech místo roušek respirátory kategorie FFP2. Rozhodnutí by mohlo padnout již v pátek.

On-line přenos
Koronavirus - leden
20:21

Evropská unie podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové při nákupu vakcín proti covidu-19 podcenila komplikace, jaké mohou nastat při jejich výrobě ve velkém.

18:16
Česko

Se změnami v tabulce protiepidemických opatření v systému PES chce ministerstvo zdravotnictví počkat. Důvodem je podle ministra Jana Blatného (za ANO) britská mutace viru a přetíženost nemocnic.

18:15
Česko

Evropská agentura pro léčivé přípravky začala posuzovat lék americké firmy Regeneron, který má účinkovat proti koronaviru. Česko má o přípravek zájem.

Premiér Babiš považuje za problematické fungování lyžařských středisek, o jejichž otevření za podmínek daných jednotlivými hygienickými stanicemi ve středu hovořil s předsedou komunistů Vojtěchem Filipem. Na rozdíl od něj si Babiš nemyslí, že by to bylo možné. Poznamenal, že vláda usilovala v uplynulých měsících o to, aby hygienické stanice postupovaly společně. Věc podle premiéra musí posoudit ministr zdravotnictví.

V souvislosti se šířením takzvané britské varianty koronaviru Německo a Rakousko zavádějí povinnost nošení respirátorů či chirurgických roušek ve veřejné dopravě a obchodech a česká vláda o tom uvažuje rovněž.

„Diskutujeme o tom. Musíme postupovat stejně jako okolní země,“ uvedl Babiš. Dodal, že je především potřeba zajistit, „aby byl respirátor dostupný za přijatelných podmínek“. Podle Babiše má Česko zatím respirátorů v zásobě a u výrobců dost. Otázkou je jejich cena a hrozba, že s vyšší poptávkou jejich cena poroste. Omezení ceny ze strany státu by podle něj mohlo znamenat, že výrobci je raději vyvezou.

Ústřední krizový štáb podle jeho předsedy Jana Hamáčka (ČSSD) ve středu zadal ministerstvu průmyslu vypracovat analýzu, jaké jsou výrobní kapacity respirátorů FFP2 v Česku. „Kdybychom chtěli jít cestou, že bychom nařizovali jejich využití plošněji než teď, mělo by to vliv na dostupnost na trhu. Musíme si ověřit, že ta komodita bude dostupná,“ řekl. Ve státních hmotných rezervách je podle něj aktuálně 16 milionů kusů.

V pátek by mohla vláda debatovat, zda a na jakých místech by bylo nařízení respirátorů vhodné, doplnil Hamáček.

Brífink po jednání Ústředního krizového štábu 20. ledna (zdroj: ČT24)

Aktualizovanou tabulku opatření představí Blatný vládě v pátek

V pátek také představí Jan Blatný oficiální podobu nové tabulky opatření platných v jednotlivých stupních PES. Avizoval, že její součástí nebude další zpřísnění.

„Neplánujeme teď ale další zpřísnění ve smyslu zákazu stýkání uvnitř rodiny, jako to mají některé země, nebo třeba toho, že by se zakazovalo občanům chodit dále než x kilometrů kolem svého domova. Nic takového nyní není na stole,“ dodal Blatný. 

Podle poslední – stále pracovní – verze by nová tabulka naopak mohla přinést dílčí zmírnění. Ten, kdo by podstoupil test na koronavirus s negativním výsledkem, by mohl do hotelu, bazénu nebo i do divadla. Podrobné podmínky fungování ale vzbuzují spíše rozpaky. Podle ředitele Národního divadla Jana Buriana jsou stanovené tak, že by mohly diváky spíše odradit.

„Budou mít respirátor, budou mít povinný test, budou mít dvoumetrové odstupy, ještě jich tu bude třetina. Myslím, že toho začíná být moc,“ poznamenal. Divadla podle Buriana považují zvažované podmínky za nerealizovatelné – tím spíše, že se zřejmě promítnou i do cen. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) nepředpokládá, že by měly být testy vyžadované pro volnočasové aktivity hrazené z pojištění.

Andrej Babiš: „Chtějí krátit o 30 procent další tři týdny. To je absolutně skandální.“ (zdroj: ČT24)

Česko bude podle Babiše přednostně trasovat britskou variantu covidu

Při trasování by se Česko mělo soustředit přednostně na takzvanou britskou variantu koronaviru, řekl premiér. „Je to důležité a chceme to dělat přednostně. Pokud se tento vir šíří rychleji, tak je to důležité,“ uvedl. Země podle něj bude ale nadále trasovat všechny případy nákazy novým koronavirem.

Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý uvedl, že britská varianta se potvrdila na vzorcích, které pocházely z Prahy, Středočeského a Královéhradeckého kraje.

Babiš informoval, že britská varianta viru byla jedním z hlavních témat jeho úterního jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Jan Hamáček (ČSSD) řekl, že záchyty nové mutace jsou v Česku v začátcích. „Což by nás ale nemělo nijak uklidňovat, protože ten britský virus je velmi agresivní a mohl by velmi rychle nahradit tu původní verzi viru,“ uvedl. Hygiena a ministerstvo zdravotnictví to musí zohlednit. „Předpokládám ale, že je jistá doba, než se zjistí, že je to ta nová podoba,“ podotkl. Na trasování to může mít vliv, dodal.

Index PES stoupl na 73 bodů

Index protiepidemického rizika PES po třech dnech stagnace stoupl ze 70 na 73 bodů. Nadále ale zůstává ve čtvrtém z pěti stupňů rizika. Důvodem zhoršení indexu je nárůst reprodukčního čísla, které udává, kolik lidí průměrně nakazí jeden pozitivně testovaný. V pondělí mělo hodnotu 0,76, v úterý stouplo na 0,82. Ostatní tři sledovaná kritéria se naopak zlepšila. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Reprodukční číslo se na začátku ledna dostalo na hodnotu 1,45, poté začalo klesat až na nedělních 0,68. Od té doby mírně roste. Na stejné či vyšší hodnotě jako toto úterý bylo reprodukční číslo naposledy minulou středu.

Index PES sleduje kromě reprodukčního čísla také průměr nakažených na sto tisíc obyvatel za poslední dva týdny a čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory. Čtvrtým hodnoceným kritériem je podíl hospitalizovaných s covidem, u kterých se nákaza prokázala až v nemocnici. S výjimkou reprodukčního čísla se zbylé tři ukazatele v úterý oproti pondělku zlepšily.

Opatření proti koronaviru, které se indexem řídí, nyní odpovídají nejpřísnějšímu pátému stupni.

Laboratoře v Česku provedly v úterý přes 30 tisíc PCR testů. Méně přesných, ale rychlejších antigenních testů bylo 17 737. Pozitivní byla třetina zkoumaných vzorků, což je nejvyšší podíl od 9. ledna. Sedmidenní průměr je 29 procent pozitivních vzorků.

Od začátku koronavirové epidemie se v Česku nakazilo podle testů přes 900 tisíc lidí. Od září tempo růstu nákazy covidem-19 rychle stoupalo, počty prokázaných případů rostly o více než 10 tisíc za den a byly i dny s více než 15 tisíci případy. Rekordních 17 752 případů nákazy odhalily testy letos 6. ledna, pak začaly počty klesat, v neděli 17. ledna bylo zaznamenáno letošní minimum, 2634 případů. V úterý přibylo 9558 potvrzených případů.

Přibližně 85 procent z více než 909 tisíc dosud infikovaných už se uzdravilo. Aktuálně nemocných je 126 561. S covidem zemřelo v Česku od začátku epidemie 14 820 lidí. Nejzasaženějším regionem je momentálně Trutnovsko, kde za posledních sedm dní evidují 1075 nakažených na sto tisíc obyvatel.

Podle posledních dostupných údajů je v současnosti hospitalizovaných 6608 lidí. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pondělí uvedl, že pro přechod na čtvrtý stupeň by nemělo být v nemocnicích víc než tři tisíce lidí.

Pfizer pošle o 30 procent méně vakcín

Situaci kolem koronaviru nyní komplikuje také fakt, že dodavatel vakcíny Pfizer a BioNTech oznámil vládě snížení jejích dodávek v příštích týdnech. Podle premiéra přijde do Česka v příštích třech týdnech o 30 procent dávek méně, než bylo plánováno. Česko s dalšími zeměmi v úterý vyzvalo Evropskou radu, aby vyslala jasný signál k urychlení schvalování dalších objednaných vakcín.

Výpadek v dodávkách Pfizer vysvětluje tím, že potřebuje prostor pro zvýšení výroby. Jeho mluvčí Tomáš Sazima řekl, že do konce čtvrtletí výrobce nadcházející výpadek vyrovná.

V Česku bylo do úterního poledne podáno 129 829 vakcín proti koronaviru. Naočkováno je tak podle ministra Blatného (za ANO) 1,3 procenta populace. V lednu má být podle něj očkováno 346 625, v únoru 271 600 a v březnu 662 400 osob.

Ministr zdravotnictví Blatný po úterní schůzce s Piráty a hnutím STAN přislíbil zveřejnit ve čtvrtek data o očkování proti covidu-19 rozčleněné na kraje i na věkové skupiny. Na středeční tiskové konferenci ve sněmovně to řekla první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová. Poté upřesnila, že úřad by měl zveřejňovat týdenní údaje o rozvozu vakcín do krajů a denní čísla přímo o vakcinaci, což později Blatný potvrdil.

Očkování však pokračuje, ve středu dostal vakcínu i prezident Miloš Zeman. Podle jeho mluvčího proběhlo očkování hlavy státu standardně a bez komplikací.