Skupina čelí obžalobě, že do Schengenu nelegálně přepravovala cizince

Okresní státní zastupitelství v Olomouci podalo obžalobu na organizovanou skupinu převaděčů. Podle ní zajišťovala nelegální přepravu do schengenského prostoru, zejména Vietnamců, ale i dalších cizinců. Případem se nyní bude zabývat soud, pachatelům hrozí až osm let vězení. Informaci České televizi sdělil státní zástupce Michael Šoka.

„Ve věci trestné činnosti osmi pachatelů, kteří převáděli vietnamské občany z ciziny do schengenského prostoru, byla podána obžaloba pro zločin organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice,“ uvedl Šoka.

Skupina složená z Čechů i z cizinců páchala podle kriminalistů trestnou činnost od roku 2017 minimálně do roku 2019. Detektivové odhalili 11 převozů, které údajně domluvili dva bratři z ciziny. Přepravu do Německa či Česka pak prováděli za peníze Češi. Pro převážené Vietnamce a další cizince měli k dispozici doklady půjčené od lidí, kteří získali povolení k pobytu v České republice.

„Jeden z organizátorů trestné činnosti je stíhán jako uprchlý, další tři lidé jsou stíháni vazebně a dvě obviněné osoby vykonávají trest odnětí svobody pro nesouvisející násilnou trestnou činnost. Zbývající dvě osoby jsou stíhány na svobodě,“ uvedl k případu v prosinci mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

NCOZ případ prověřovala ve spolupráci s Národní protidrogovou centrálou, protože čtyři členové údajného gangu jsou zároveň obžalováni z nedovolené výroby drog.

Převaděčům hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od dvou do osmi let. O trestu rozhodne Okresní soud v Olomouci.