Silničáři varují před sněhem a náledím, o víkendu spadnou teploty i o deset stupňů pod nulu

Devadesátka: Počasí v Česku (zdroj: ČT24)

Sněžení v kombinaci se silným větrem komplikovaly ve čtvrtek dopravu v Česku. Místy se na vozovce tvořily sněhové jazyky, vznikaly už například v horských polohách a na Vysočině. Závěje se objevovaly hlavně v Krkonoších, Jizerských a Krušných horách. Do 18 hodin platila výstraha před sněžením. V příštích dnech teploty spadnou až k patnácti stupňům pod nulu. V následujícím týdnu se pak bude oteplovat.

Nezanedbatelné množství sněhu napadlo během noci na většině českého území. „Nejvíce na severu na horách, zejména v Krkonoších a Krušných horách, ale i v Beskydech. Na několik místech přibylo kolem patnácti, ale ojediněle až přes dvacet centimetrů sněhu a mimo hory zhruba do pěti, šesti centimetrů, nejvíce v oblasti Českomoravské vrchoviny,“ uvedl meteorolog ČT Michal Žák.

„V Krkonoších zatím není tak velký problém tvorba sněhových jazyků ani závějí, jako spíše to, že od čtvrté hodiny opět sněží a na vozovce se vytvořila pěticentimetrová vrstva uježděného sněhu. Všechny silnice v královéhradecké části Krkonoš jsou sjízdné, ale se zvýšenou opatrností,“ informoval dopoledne redaktor ČT Lukáš Augustin.

V krkonošských horách ale vzrostlo lavinové nebezpečí na druhý stupeň z pětibodové škály. „Na hřebenech Krkonoš je 40 až 70 centimetrů sněhu,“ uvedl lavinový specialista Horské služby Krkonoše Robert Dlouhý. Při druhém lavinovém stupni jsou podmínky pro túry převážně bezpečné.

Po ránu sněžilo podle meteorologa hlavně v severní a severozápadní polovině Čech, kde sníh padal poměrně intenzivně, a dále na východě Moravy a Slezska. Foukal také čerstvý vítr, teploty se stále pohybovali pod nulou.

Nákladním autům se znovu otevřela silnice z Tanvaldu do Polska

Sníh a silný vítr komplikovaly v ranních hodinách  práci silničářů v Libereckém kraji. Problémy měly hlavně kamiony ve stoupáních. Během dne se ale situace začala postupně uklidňovat. „Teď už silnici dokážeme udržet ve sjízdném stavu i pro kamiony,“ uvedl Eduard Bark ze společnosti Silnice LK, která má údržbu silnic v kraji na starosti.

Silničáři tak po dohodě s policií rozhodli, že znovu otevřou pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny mezinárodní silnici I/10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Uzavřená byla kvůli sněžení od úterního rána. Aktuálně už je holá a po chemickém ošetření mokrá.

Dál zůstává pro kamiony nad šest tun uzavřená silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo směrem na Raspenavu a Hejnice. Řidiči musí využít silnici I/13, která se udržuje chemicky, a jet přes Frýdlant. Uzavřená je silnice třetí třídy u Slunečné na Českolipsku, kde spadl strom. I nadále silničáři doporučují při cestě do hor přibalit sněhové řetězy.

V Teplicích blokoval dopravu zapadlý autobus

Nesjízdné byly ráno některé silnice v Ústeckém kraji. Podle policejního webu se to týkalo úseků mezi Chomutovem a hraničním přechodem v obci Hora Svatého Šebestiána a také z Loučné pod Klínovcem do Kovářské. Místy byl nesjízdný levý jízdní pruh na dálnici D8.

Kvůli ledovce by si měli dát řidiči pozor také mezi obcemi Brocno na Litoměřicku a Chudolazy na Mělnicku. Komunikace se v zimě neudržuje.

V Teplicích v ulici Masarykova podle policie zapadl autobus do závěje, částečně blokoval vozovku. Dva autobusy havarovaly v Chomutově v ulici Blatenská. Silnice byla sjízdná se zvýšenou opatrností.

Sněžení v noci na čtvrtek ztěžovalo i provoz na silnicích Vysočiny. V některých místech nemohly vyjet kamiony. Policie dostala od páté hodiny ráno do 16:30 oznámení o více než 40 dopravních nehodách, zranili se při nich tři lidé. Několik desítek volání řidičů z celého kraje se týkalo stížností na špatně sjízdné vozovky, sdělila mluvčí krajské policie Dana Čírtková.

Na dálnici D1 byly v noci největší problémy ve směru na Prahu mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem, kde řidiči asi tři hodiny po půlnoci kvůli špatné sjízdnosti odstavili kamiony. Podle mluvčí krajské policie Dany Čírtkové je už ale tento úsek plně průjezdný.

Odstavená na krajnici zůstala nákladní auta také na dálnici D48 na trase Frýdek Místek - Český Těšín. Šest kamionů zablokovalo dopravu na silnici první třídy v obci Vrchy na Novojičínsku. V kopci kamiony uvízly také na silnici I/37 u Trhové Kamenice na Chrudimsku. V Rybníku na Orlickoústecku vytahovali hasiči z příkopu tahač, který převážel asi šest osobních automobilů.

Sníh pokrýval všechny silnice v Pardubickém kraji, a to i v níže položených oblastech. Někde se vlivem větru tvoří sněhové jazyky. Kvůli spadlým stromům byla uzavřena část silnice třetí třídy Letohrad–Mistrovice.

Na většině silnic ve zbytku republiky ležel rozbředlý sníh nebo jsou mokré, ale sjízdné, situace ale po řidičích vyžaduovala zvýšenou opatrnost. Bylo tomu tak ve většině Olomouckého a  Zlínského kraje. Ve Středočeském kraji ležel rozbředlý sníh po chemickém ošetření i na dálnicích a silnicích první třídy. Auta nemohla na silnici mezi obcemi Hatě a Jelčany. „Jsou tam závěje a míří tam těžká technika,“ řekl pracovník dispečinku krajských silničářů.

Řidiči musí být opatrní i kvůli náledí

Po nočním sněžení byla se zvýšenou opatrností sjízdná většina silnic v Karlovarském kraji. Uzavřené tam byly silnice Jindřichovice–Háj a Přebuz–Rolava, už od středy řidiči neprojedou ze Šemnice na Andělskou Horu. Ve vyšších polohách mohou kvůli silnému větru vznikat sněhové jazyky, upozorňují silničáři. Vozovky mohou ale klouzat kvůli námraze kdekoli. Náledí hrozí i na silnicích na Brněnsku, Blanensku a Vyškovsku.

Na námrazu si museli dát pozor také ridiči v Plzeňském kraji. Kvůli závějím byla stále uzavřená silnice z Klenčí pod Čerchovem do Postřekova na Domažlicku, informovalo dopravní zpravodajství Ředitelství silnic a dálnic.

Trvalejší sněžení na horách bylo během dne poměrně vydatné, proto platila dále až do čtvrtečních 18 hodin výstraha Českého hydrometeorologického ústavu. Na horách mohlo za dvanáct hodin napadnout až patnáct centimetrů sněhu. Foukal zároveň čerstvý severozápadní až severní vítr, který vedl k tvorbě jazyků, případně sněhových závějí.

V noci se v Česku vyskytly bouřky

V západní polovině Česka se v noci na čtvrtek na několika místech také objevily bouřky. Meteorologové je podle výskytu blesků zaznamenali hlavně v Krušných horách, ale i nad Prahou a Plzní. Bouřky v zimě jsou spíše vzácné a obvykle méně plošné než ty letní, uvedl David Rýva z radarového oddělení Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Podle Rývy byly noční bouřky velmi četné v severovýchodní polovině Německa a byly spojené se studenou frontou slábnoucí tlakové níže postupující nad střední Evropu od Severního moře. „Nad naším územím bylo detekováno 300 výbojů, zejména pak v oblasti Krušných hor, ale noční bouřku zaznamenala mimo jiné i Praha, ale i Plzeň a některá další místa v Čechách,“ doplnil. Místní bouřky se objevily třeba také na Strakonicku a Pelhřimovsku.

„Výskyt bouřky v zimním období je považován za spíše vzácnější jev, ale pravdou je, že každou zimu dojde k výskytu několika bouřkových situací, ty ale obvykle nejsou tak plošné jako v létě,“ podotkl Rýva. Nejčastější jsou zimní bouřky právě v oblasti Krušných hor. V Praze se podle Rývy v předešlých letech zimní bouřky objevovaly relativně často, loni meteorologové zaznamenali dvě.

Mrazivý víkend

Sněžit bude podle meteorologa ČT Pavla Karase i v příštích dnech. Především se to bude týkat severu a severovýchodu republiky, na horách by mohlo připadnout až dvacet centimetrů sněhu.

Výhled počasí na příští dny
Zdroj: ČT24

Nejvyšší teploty zůstanou už v pátek na řadě míst pod nulou a velké mrazy se dají čekat především o víkendu. Teploty by mohly v noci klesnout až k minus patnácti stupňům. Nejmrazivěji by mělo být v pondělí ráno, pak už se ale začne oteplovat. Odpolední teplota se pak příští týden bude pohybovat okolo dvou až tří stupňů.

Na horách by mohl sníh vydržet nejméně do konce ledna. Současný stav a sníh, který je letos i v nížinách a středních polohách, by mohly pomoci se suchem a alespoň částečně doplnit stavy podzemních vod. Dlouhodobě je ale srážek nedostatek, i s jarními přeháňkami tak letošní počasí nebude stačit k nápravě dlouhodobého sucha.