Osm lidí míří před soud v kauze údajného ovlivňování trestních řízení advokáty

Státní zástupce obžaloval osm lidí v kauze údajného ovlivňování trestních řízení a úniku informací od policie. Obžaloba k Obvodnímu soudu pro Prahu 8 dorazila v prosinci. České televizi to potvrdil mluvčí městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Policie vyšetřovala případ několik let. Kauza souvisí s podezřením kolem několika policistů a advokátních kanceláří v Praze, které se zabývají mimo jiné azylovým právem a pracují s ruskojazyčnou klientelou. Původně kriminalisté stíhali deset osob.

„K Obvodnímu soudu pro Prahu 8 byla podána obžaloba na osm fyzických osob, pro trestné činy padělání a pozměnění veřejné listiny, napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky, zneužití pravomoci úřední osoby, neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací v souběhu s přečinem zneužití pravomoci úřední osoby,“ uvedl Cimbala. Kromě toho obviněné kriminalisté viní také z krácení daní.

Zásah v několika pražských advokátních kancelářích policie provedla koncem roku 2017. Podle zjištění ČT tehdy detektivové prohledali několik advokátních kanceláří – například Beáty Kolcunové a Jiřího Bureše. Ty se mají zaměřovat mimo jiné na ruskojazyčnou klientelu a azylové právo.

Mimo to Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) podezřívala i několik policistů z toho, že utajované informace vynáší ven. Podle zjištění serveru iRozhlas.cz několik policistů bez povolení soudu nechalo odposlouchávat konkrétní čísla. Při akci bylo tehdy zadrženo několik lidí. Mezi nimi i policisté, kteří působili zejména v Praze a Středočeském kraji.

Stíhání bylo v roce 2017 zahájeno u 10 lidí. Tři z nich byli policisté, jeden bývalý policista. Podle iRozhlasu si vedle dvojice policistů z pražské kriminálky a Národní centrály proti organizovanému zločinu vyslechla obvinění vrchní inspektorka dopravní policie. Obžaloba ale nakonec míří jen na osm podezřelých.