GIBS zasahovala u advokátů, jsou podezřelí z ovlivňování trestních řízení a úniků informací

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) zasahovala na několika místech v Praze. Podle informací České televize detektivové prohledali například advokátní kanceláře Beáty Kolcunové a Jiřího Bureše. Zadrženo bylo několik lidí, včetně policistů. Akce zřejmě souvisí s vyšetřováním ovlivňování trestního řízení a úniků informací od policie.

„V rámci trestního řízení příslušníci GIBS provádějí na více místech úkony trestního řízení. Součástí této akce jsou i prohlídky dotazovaných advokátních kanceláří,“ potvrdila mluvčí inspekce Radka Sandorová. Podrobnosti však kvůli probíhajícímu zásahu nemohla uvést.

„Pokud je podezření, že prostřednictvím advokátů dochází k únikům informací od policistů, tak inspekce trestní řízení vede u všech subjektů – to znamená i u advokátů a dalších lidí, kteří s kauzou souvisí. Tady je jisté podezření zaprvé z ovlivňování trestního řízení, zadruhé z úniku informací od policie. A je podezření, že klientům unikaly informace právě přes ony dvě advokátní kanceláře,“ uvádí reportér ČT Jiří Hynek.

GIBS zasahuje v advokátních kancelářích
Zdroj: ČT24

Mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková řekla, že domovní prohlídky proběhly na několika místech v Praze. Při všech prohlídkách podle ní byli přítomni zástupci komory. „V rámci prohlídek se zabavují věci a zástupce advokátní komory může namítat, že tyto věci souvisí s výkonem advokacie. Teprve až soud může povolit policii nebo GIBSu, aby údaje zkoumal,“ vysvětluje Hynek.

Podle zjištění ČT zasahovala inspekce ve dvou advokátních kancelářích – Beáty Kolcunové a Jiřího Bureše. „Ti se mimo jiné zabývají ruskojazyčnou klientelou, pracují na azylovém právu. V rámci prohlídky byli inspekci k dispozici tlumočníci z ruštiny. Může se jednat o úniky informací k cizincům, kauzy, kdy někdo žádal o azyl nebo se stal objektem vyšetřování policie,“ dodává Hynek.

Advokátní kancelář Beáty Kolcunové
Zdroj: ČT24

Pokud by se advokát snažil ovlivňovat policistu nebo od něj získával informace, šlo by o protiprávní jednání bez ohledu na to, zda je dotyčný advokátem a zda to dělá pro svého klienta.

Podle informací ČT bylo při akci zadrženo několik lidí. Mezi zadrženými jsou i policisté, kteří působili zejména v Praze a Středočeském kraji. Detektivové v kancelářích zabavili počítačové disky a dokumenty.