Chanukové svícny se letos rozsvítí i virtuálně. Židovské obce musely zredukovat oslavy

První svíčka na chanukových svícnech se rozsvítí po celé republice ve čtvrtek večer. Židovské obce a organizace musely kvůli opatřením proti šíření koronaviru své plány na oslavy chanuky zrušit nebo přizpůsobit aktuální situaci. Nejen zapalování svící na osmiramenném svícnu, ale i další tradiční akce tak dostanou virtuální podobu.

V židovské obci v Teplicích se věřící obyčejně každý rok sejdou v modlitebně, kde zapálí svícen, a následně společně oslavují. Letos ale musí tradice jít stranou. „Proběhne pouze zapálení chanukového svícnu na balkoně Židovské obce Teplice,“ popsal její předseda Michael Lichtenstein.

Federace židovských obcí v reakci na situaci s koronavirem připravila oslavy ve virtuální podobě. „Za normálních okolností by letos byla konference s mezinárodní účastí a návštěvou Židovského muzea v Praze. To kvůli současné situaci ale nejde,“ vysvětlil tajemník federace Tomáš Kraus.

Iniciuje i on-line projekt každodenního zapalování chanukových svící. Střídat se budou jednotlivé židovské obce v Praze, Děčíně nebo právě v Teplicích. Zapojí se i Velvyslanectví státu Izrael. Sedmou svíci zapálí v Praze vrchní zemský rabín Karol Efraim Sidon ve Staronové synagoze. Živý přenos z této události bude možné sledovat na Facebooku.

Tradiční zahájení svátku světel proběhne i v Praze na Palachově náměstí před Rudolfinem. „Oficiální akce se může zúčastnit 50 lidí, ale prostor okolo je velmi rozlehlý, tudíž ostatní mohou stát po menších skupinkách a sledovat zapálení menory zpovzdálí,“ řekla vedoucí organizace Chabad Prague Dina Barash. Hudební doprovod zůstal, tradiční tance ale museli letos zrušit.

Světlo pro naději

Letos podruhé se bude chanuka slavit i na nádraží v pražských Bubnech. Oslavy ponesou název Světlo pro naději. „Letos jsme vybrali tento název, protože doufáme, že příští rok se budeme moci všichni tváří v tvář opět normálně sejít,“ vysvětlila Věra Weinerová ze sekce programu a koordinace Památníku Šoa Praha. Zahájení chanuky na nádraží v Bubnech proběhne za hudebního doprovodu klezmer muziky a dvou výstav.

Taktéž druhý ročník oslav zahájí chanuku i ve Winternitzově vile na Smíchově, poprvé virtuálně. „Minulý rok se nás ve vile sešlo přes sto. Letos to, žel, v rámci covidových opatření není možné, takže budeme program z vily přenášet on-line,“ vysvětlil za organizaci Ec Chajim David Kraus. V rámci oslav chce organizace podpořit projekt Sociální klinika, který má za cíl poskytnout psychologickou pomoc lékařům, pečovatelům a dalšímu personálu.

Do on-line podoby se přenesla také tradiční chanuková benefice. „Naším letošním mottem je výzva, aby s námi lidé slavili dobrým skutkem a podpořili sociální a zdravotní péči o přeživší šoa,“ vysvětlila ředitelka Nadačního fondu obětí holocaustu Marta Malá. Nadaci mohou lidé mimo jiné podpořit zakoupením sufganijot, tradičních chanukových koblížků.

Svátek světel se slaví osm dní

Svátek světel odkazuje k opětovnému vysvěcení chrámu po povstání Makabejských před více než 2100 lety. Podle Tóry našli tehdy Židé po příchodu do svatostánku jen jednu nádobu s olejem. Chrámový svícen by tak vydržel hořet jen den. Oheň však plál osm dní a mezitím stihli připravit nový olej. Svátek tak připomíná, že i málo světla rozežene hodně tmy.

Datum chanuky je pohyblivé. Letos začíná 10. prosince. Každý den po dobu osmi dní se na památku zapaluje jedna svíce na osmiramenném svícnu, kterému se říká chanukija. Když hoří světla, nepracuje se. Naopak – lidé se baví, zpívají a tančí. Každý den obdrží děti také malý dárek. Slaví se převážně doma, ale v Česku se tradičně pořádají větší veřejné akce, kdy lidé společně zapalují sváteční svíce.