Trojice nabízela investice na burzách, podle policie šlo o pyramidu. Údajná škoda narostla o 1,5 miliardy

V kauze pražské investiční společnosti J.O. Investment policie rozšířila stíhání všech tří obviněných o další skutky. Počet klientů, kteří jsou evidovaní jako poškození, vzrostl o 2500 lidí i firem a výše škody o více než 1,5 miliardy korun, uvádí policisté. Celková způsobená škoda tak podle kriminalistů pravděpodobně přesáhne částku 2,3 miliardy.

Obvinění nabízeli prostřednictvím J.O. Investment investice na světových burzách v USA, Evropě i Asii a slibovali výnosy od 30 do 100 procent. Policie tvrdí, že firma fungovala obdobně jako pyramidové hry, takže klientům vyplácela peníze z finančních prostředků jiných klientů. Obvinění údajně ve skutečnosti nic neinvestovali a vylákané peníze používali hlavně na nákup drahých aut a dalších věcí či domů.

V únoru policie uváděla, že poškozených je nejméně 2060 a škoda přesahuje miliardu. Už tehdy předpokládala, že obě čísla podstatně vzrostou.

Policisté při řadě domovních prohlídek zajistili auta luxusních značek jako Bentley, Maserati či Ferrari nebo hodinky švýcarské značky Rolex. Našli také investiční cihly zlata a dalších drahých kovů či vysoké částky v hotovosti v korunách i eurech nebo dolarech. Celková hodnota zajištěného majetku je zhruba 1,3 miliardy korun.

Případ dozoruje pražské vrchní státní zastupitelství. Obvinění nejsou ve vazbě, v případě prokázání viny jim hrozí až desetileté vězení.

Soud rozhodl, že poškození mohou uplatňovat svá práva pouze prostřednictvím společného zmocněnce. Policisté v březnu vyzvali oběti podvodu, aby se jim hlásily jen písemně a aby nepodávaly vlastní trestní oznámení, protože by to prodloužilo trestní řízení.