Deště zvedly hladiny několika řek, Novohradka vystoupala na druhý povodňový stupeň

Hladiny několika řek v Pardubickém kraji a na Vysočině po častých deštích přesáhly své obvyklé stavy. Druhý stupeň, pohotovost, platil ve středu k 12:00 na Novohradce v Úhřeticích. Nejnižší povodňový stupeň, bdělost, byl na Loučné v Cerekvici nad Loučnou nebo Dašicích a na Novohradce v Luži. Tam už hladina kulminovala.

Na hranici prvního stupně kolísá v Pardubickém kraji i Doubrava v Pařížově, zvýšenou hadinu má Třebůvka v Mezihoří, vyplývá z dat Povodí Labe a Českého hydrometeorologického ústavu. 

Podle Povodí Labe se kulminace na zasažených tocích budou posunovat na níže položené úseky řek. Meteorologové další srážky neočekávají, případně jen slabé.

Rozsáhlý vzestup hladin mnoha vodních toků zažil Pardubický kraj po vytrvalých deštích v polovině října. Některé řeky dosáhly i třetího povodňového stupně a hladiny opadávaly několik dní.

Na Vysočině platí po dešti bdělost na Sázavě, Doubravě i Svratce

Také na Vysočině se ve středu dopoledne zvedaly hladiny řek. Povodňová bdělost začala platit na několika měřicích stanicích na Sázavě, na Šlapance u Havlíčkova Brodu, na řece Doubravě v Bílku u Chotěboře a na Svratce v Dalečíně na Žďársku.

Podle výstrahy meteorologů mohou na Vysočině do čtvrtečního rána stoupat toky hlavně v okolí Chotěboře. Hasiči v kraji dopoledne na webu žádné výjezdy kvůli vodě nehlásili. Na několika místech odstraňovali stromy ze silnic.

„V důsledku srážek, ve kterých v noci na středu spadlo místy až 25 milimetrů, a předchozího nasycení došlo ke vzestupům hladin toků,“ uvedl Český meteorologický ústav. Jeho výstraha před povodňovou bdělostí platí kromě Chotěboře a okolí pro části Pardubického, Středočeského a Královéhradeckého kraje.

Na Vysočině by mohlo podle meteorologů občas pršet i odpoledne, oblačnost by se měla protrhávat k večeru.