Vláda uvolnila tři miliony respirátorů pro sociální služby

Vláda schválila uvolnění tří milionů respirátorů ze státních rezerv pro personál v sociálních službách pro příští měsíc. Pracovníci v domovech seniorů a dalších zařízeních by měli mít k dispozici jeden nebo dva respirátory na směnu. Materiál do krajů rozvezou hasiči. Oznámili to ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

On-line přenos

Šíření koronaviru - listopad

  • 22:37

    Šéf Světové zdravotnické organizace varoval před situací v Brazílii a Mexiku, které se v poslední době potýkají s rychlým šířením koronaviru. Tedros Adhanom Ghebreyesus představitele obou zemí vyzval, aby současný stav brali "velmi vážně".

  • 22:23

    Při lyžování se koronavirus pravděpodobně příliš nešíří, uvedl krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan. Obavy však vyvolává přesun lidí do lyžařských areálů a zpět v prostředcích hromadné dopravy a shlukování rekreantů.

  • 21:49

    Vědci a lékaři v Singapuru zkoumají případ dítěte, které se v listopadu narodilo s protilátkami na covid-19, ale nemělo pozitivní test na koronavirus. Jejich cílem je pochopit dopad této nemoci na těhotné ženy a jejich děti. Bádání má objasnit, zda je možné, aby se nenarozené dítě nakazilo od matky koronavirem či od ní získalo protilátky.

Podle ministryně bude jednodušší, když stát respirátory rozešle. „Bude to levnější, odpadne administrace a sociální služby nebudou muset nákup zajišťovat,“ vysvětlila Maláčová. 

 V domovech pro seniory nebo osoby s postižením a v dalších zařízeních se budou klientům i personálu dělat pravidelně antigenní testy na koronavirus. Nařízení o testování začne platit od středy. První vyšetření by se mělo uskutečnit do sedmi dnů, tedy do 11. listopadu. Poté by se mělo opakovat vždy po pěti dnech. Test mohou provádět jen zdravotníci nebo dohodnutí lékaři. „I ti, kteří se starají o rizkovou část této populace, budou testováni,“ uvedl ministr Blatný.

Zařízení ale nemají podle odborů dostatek zdravotníků pro pravidelné testy na koronavirus. Upozornili na to v České televizi prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký a místopředsedkyně zdravotnických odborů Jana Hnyková. „Pokud by se zdravotníci domovů věnovali testování, může to omezit jinou péči,“ varují odbory.

Události: Plošné testování v domovech seniorů (zdroj: ČT24)

Podle ministra nakažených seniorů přibývá a jejich podíl mezi pacienty s covidem roste. „Věk přijímaných pacientů do nemocnic v poslední době výrazně stoupl z průměrných 65 na zhruba 70 let. Je to jinými slovy důkaz toho, že opravdu máme co do činění s velkým problémem v oblasti seniorní populace,“ řekl Blatný. Vyzval proto starší lidi, aby omezili vycházení, setkávání nebo nákupy.

Brífink po jednání vlády v úterý 3. listopadu (zdroj: ČT24)

Blatný zatím zpomalování přírůstků velký význam nepřikládá

Aktuálně je v Česku nakažených 182 402 lidí, většina má lehký průběh nemoci. V nemocnicích se podle posledních údajů  léčí 7396 pacientů s covidem-19, z nich 1134 je v těžkém stavu, což je podle ministerstva také pokles. Hospitalizovaných začalo výrazně přibývat v říjnu, intenzivní péči potřebuje už pátým dnem více než tisícovka pacientů. Od vypuknutí epidemie v Česku se nemocí covid-19 nakazilo už více než 350 tisíc lidí, přes 170 tisíc pacientů se uzdravilo.

Zpomalování přírůstků nových případů v posledních dnech ale ministr zdravotnictví Blatný velký význam nepřikládá. Do úterní 18. hodiny přibylo v Česku 6803 potvrzených případů koronaviru. Je to zhruba o 2000 méně než za stejnou dobu minulé úterý, kdy byl nárůst rekordní. Minulé úterý byl přírůstek nejvyšší od začátku epidemie, přesáhl 15 600.

V úterý přibylo do statistik více než 200 úmrtí s koronavirem. Dosud je v České republice 3859 obětí. Z toho 107 úmrtí připadá na úterý, 178 lidí zemřelo v pondělí.

Podíl pozitivních mezi testovanými byl kolem 30 procent

Laboratoře v pondělí provedly celkem 30 900 testů, to je zhruba o deset tisíc více než v neděli. Podíl pozitivních klesl o dvě procenta přibližně na 30 procent. Minulý týden se držel denně nad 30 procenty. Ve všedních dnech minulého týdne bylo denně otestováno od 35 do téměř 48 tisíc lidí, v neděli to bylo kolem dvaceti tisíc.

Ve srovnání okresů se koronavirus v posledním týdnu nejrychleji šíří na Benešovsku, kde na 100 tisíc obyvatel připadá 1085 případů. Následuje Náchodsko s 1029 a Rakovnicko s 979 nakaženými na stejný počet obyvatel za poslední týden. Nejnižší čísla naopak vykazuje Chebsko, Břeclavsko, Brno-město a Praha.

Některé nemocnice už nemají kapacity, převáží pacienty

Po víkendovém poklesu počtu hospitalizací pacientů v nemocnicích opět přibývá. Statistici tento trend očekávají ještě minimálně dva týdny. „Teprve pak by se nižší počet nově nakažených mohl promítnout i do situace ve zdravotnických zařízeních,“ vysvětlil ministr Blatný. Nemocnice v nejpostiženějších regionech tak využívají pomoc sousedních krajů. Například Zlínský kraj takto od minulého týdne provedl na dvě desítky převozů, pokračovat v nich bude dál. Na celý Zlínský kraj teď aktuálně připadá 45 volných lůžek na jednotkách intenzivní péče. Ještě méně dostupných kapacit mají nemocnice v dalších čtyřech regionech. 

Volná lůžka na JIP
Zdroj: ČT24

Česko posílá do Francie ochranné rukavice

Vláda v úterý rozhodla o zaslání milionu ochranných rukavic do Francie, na Maltu už v pondělí poslala sto dávek léku remdesivir. V obou případech Česko reagovalo na žádost daných zemí. „Česko je jednou z členských zemí Evropské unie, cítí to tak a plní závazky oboustranně,“ uvedl ministr Blatný.

O ochranné rukavice požádalo francouzské ministerstvo zahraničních věcí, Česká republika je posílá jako materiální dar. „Malta o anitvirotikum remdesivir žádala kvůli výpadku jejích dodávek,“ vysvětlil ministr. V Česku byl lék podaný od 24. března zhruba tisícovce pacientů, zásoby na říjen mají být pro 1650 lidí.

Další pomoc ze zahraničí

Česko začalo vyjednávat s WHO o pomoci v podobě dalších zdravotníků. Organizace je připravena poskytnout zdravotnické týmy, které by mohly nastoupit do českých nemocnic. Radiožurnálu to potvrdilo ministerstvo zdravotnictví i české zastoupení WHO.

Resort zatím požádal o dva lékaře a 15 zdravotních sester. Podle vyjádření prezidenta České lékařské komory Milana Kubka v Radiožurnálu je nyní v Česku nakažených 16 tisíc zdravotníků, z toho 2700 lékařů. „Co je nejsmutnější, zemřel pátý lékař. Za uplynulý týden zemřeli dva kolegové,“ řekl Kubek.

Kapacity českých nemocnic nejvíc ohrožuje právě nedostatek personálu. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška ale hrozí to, že ve druhé polovině listopadu bude téměř vyčerpána kapacita nemocnic i poté, co se jich maximální počet změní na lůžka pro pacienty s covidem.  

Ventilátory z Německa

Do skladu Správy státních hmotných rezerv (SSHR) v Sedlčanech na Příbramsku dorazilo v úterý sto plicních ventilátorů, které Česku darovalo Německo. Ventilátory přivezli hasiči ve spolupráci s logistickou firmou.

„Děkuji našim sousedům za pomoc a solidaritu v této těžké době, kdy naši lékaři a sestřičky obětavě pomáhají pacientům nakaženým koronavirem. Darované ventilátory budou zachraňovat lidské životy. Velký dík patří také ambasádám v Berlíně a v Praze za rychlost, se kterou dokázaly předání daru zrealizovat,“ řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Jde o menší ventilátory ResMed Lumis 150, které se používají jako podpůrný prostředek při léčbě pacientů s dýchacími problémy. Správa státních hmotných rezerv je začne distribuovat do jednotlivých nemocnic. 

Omezení běžného života v Česku

Kvůli obavám z nedostatku lůžek i personálu v nemocnicích platí v zemi nouzový stav a mimořádná omezení volného pohybu i řady aktivit. Zavřeny jsou školy kromě mateřských, restaurace, obchody a provozovny s výjimkou základního sortimentu a služeb. Až na výjimky se nekonají kulturní, sportovní a společenské akce. 

Nouzový stav je zatím schválený do 20. listopadu, podle členů vlády ale bude třeba ho prodloužit, aby mohly restrikce pokračovat. Mluvil o tom například ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v nedělních Otázkách Václava Moravce.

Nová omezení kvůli šíření koronaviru kabinet nyní neplánuje, na druhou stranu na uvolňování opatření je ještě brzy. Od středy se ale mohou obnovit profesionální sportovní soutěže a trénink profesionálních sportovců na vnitřních sportovištích, pokud splní přísné hygienické podmínky.

Součástí požadavků pro obnovení profesionálních soutěží bude povinné testování před každým zápasem. Budou se používat PCR testy, řekl na úterní tiskové konferenci předseda Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička. Vedle dvou nejvyšších soutěží ve fotbale a hokeji se to bude týkat všech ostatních plně profesionálních soutěží.

Evropská komise v úterý schválila státní pomoc ve výši tří miliard korun, kterou chce česká vláda poskytnout provozovatelům obchodů a služeb v rámci programu Covid – nájemné. Podle exekutivy Evropské unie plán splňuje kritéria pro státní podporu, která komise dočasně uvolnila v rámci boje proti ekonomickým dopadům restrikcí. 

Česko tak bude moci uhradit firmám zasaženým vládními omezeními až polovinu nájmů za červenec, srpen a září. Maximální výše příspěvku může činit 800 tisíc eur (asi 21 milionů korun). Komise uvedla, že pomoc poskytnutá soukromým firmám je „nutný, odpovídající a vyvážený“ prostředek ke zmírnění tvrdých dopadů omezení na ekonomiku.