Válečný veterán Josef Müller oslavil sté narozeniny. Roky se nevědělo, že je naživu

Veterán Josef Müller slaví v Haifě životní jubileum (zdroj: ČT24)

Josef Müller, veterán z československých jednotek v Sovětském svazu za druhé světové války oslavil sté narozeniny. Osobně potkal Ludvíka Svobodu či Edvarda Beneše, po přesídlení do Izraele se ale vzpomínka na něj zčásti vytratila. Nedávno ho vypátrali čeští historici.

„Byl jsem také v čele čestné roty v Košicích, tam jsem viděl poprvé doktora Beneše, tehdejšího prezidenta,“ říká válečný veterán Josef Müller, který je dvojnásobným držitelem československého válečného kříže. Nyní bydlí v domově pro seniory poblíž izraelské Haify a ke svým 100. narozeninám dostal ocenění od ministra obrany, předsedy Senátu a velvyslance v Izraeli.

Josef Müller se narodil 18. října 1920 v Čopu na Zakarpatské Ukrajině jako jeden z pěti synů válečného invalidy z první světové války. Ještě jako židovský mladík z Podkarpatské Rusi uprchl před holocaustem na východ. V Sovětském svazu se přidal k československým jednotkám. Účastnil se bojů na Machnowce, Dukle a u Liptovského Mikuláše a na konci války osvobozoval svou vlast.

Po druhé světové válce odešel Josef Müller do vznikajícího židovského státu a nastoupil i do izraelské armády. První roky se živil taháním pytlů či mytím aut, později během Sinajské války už sloužil u dělostřelecké čety v údolí Jordánu.

V Izraeli byl také teprve před pár lety znovu „objeven“ českými historiky. Málokdo totiž věděl, že je pořád naživu. „Minulý rok se nám podařilo zjistit, že je stále mezi námi, takže jsme ho poprvé potkali a vyzpovídali jsme ho,“ sdělil loni historik Jiří Klůc, který o Müllerovi napsal knihu, jež by měla vyjít v listopadu.