Česko zasáhl silný vítr. Bez proudu byly po ránu tisíce domácností, zejména na Moravě

Kvůli silnému větru, který Česko zasáhl v sobotu odpoledne a v noci na neděli, bylo ráno bez proudu přes 13 500 odběratelů. Společnost ČEZ evidovala téměř osm tisíc odběrných míst bez elektřiny, distributor E.ON 5700 domácností bez proudu. Nejvíce výpadků bylo na Moravě a na východě Čech. Kolem 20:00 evidoval ČEZ už jen asi 400 domácností bez elektřiny v okrese Jeseník, E.ON dodávky obnovil.

ČEZ, který je největším distributorem elektřiny, evidoval odpoledne ještě desítku poruch na vedení vysokého napětí. Bez proudu bylo podle mluvčí společnosti Soni Holingerové kolem tisíce odběratelů, zejména v okresech Jeseník a Olomouc. Večer zbývalo připojit 400 odběratelů. 

Distributor E.ON, který působí především na jihu Čech a Moravy, evidoval poruchy v Jihomoravském a Zlínském kraji a na Vysočině. Situace byla nejhorší v okolí Břeclavi, Blanska a Slušovic. Na Vysočině postihl výpadek hlavně Třebíčsko. „Po celodenním úsilí se našim pracovníkům povedlo obnovit dodávky na celém území,“ sdělil krátce před 20:00 mluvčí Roman Šperňák. 

Silný vítr působil energetikům problémy od sobotního odpoledne. Kolem 20:00 vlivem silného větru a následných pádů větví i celých stromů do vedení bylo v celém Česku odříznuto od elektřiny přibližně 12 tisíc odběratelů.

Přes noc se sice technikům podařilo dodávky částečně obnovit, na jiných místech se situace kvůli nepříznivému počasí naopak zhoršila.

I proto měli hasiči v Jihomoravském kraji od půlnoci z pátku na sobotu do nedělních 8:00 celkem 120 výjezdů. Ve 112 případech odklízeli spadané stromy a v osmi uvolněné střešní krytiny.  

Na dítě spadla část stromu

V Brně podlehlo zraněním dítě, na jehož kočárek spadla část stromu a vážně ho zranila. Strom spadl na dítě a ženu, která ho v sobotu odpoledne vezla. Mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová uvedla, že záchranáři přepravili dítě v kritickém stavu do nemocnice. Ošetřili i zraněnou ženu. „Věc je velmi citlivá a vzhledem k tomu, že jde o dítě, nemůžeme poskytnout bližší informace,“ uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá.

Podle serveru iDnes.cz dítě nepřežilo. „Od soboty to prověřujeme. Zahájili jsme úkony trestního řízení pro trestný čin usmrcení z nedbalosti. Zjišťujeme všechny okolnosti,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb. 

Hasiči v souvislosti se silným větrem na jihu Moravy měli od půlnoci z pátku na sobotu do nedělního rána 120 výjezdů. Ve většině případů zasahovali u popadaných stromů, několikrát ale také u uvolněných střešních krytin, uvedl mluvčí jihomoravských hasičů David Jirouš.