Podzim 2020 v Česku: předpovědi naznačují, jak bude vypadat babí léto

Meteorologové se za 10 dní rozloučí s létem, a to znamená, že velká předpovědní centra vydávají poslední sezonní výhledy na podzim 2020. Jak z nich vychází střední Evropa?

Podle amerického AccuWeather bude v centru kontinentu v první polovině podzimu přetrvávat teplo, ve druhé se začnou častěji vyskytovat přeháňky a bouřky. Dokonce se nedá vyloučit, že už na podzim spadne na horách první sníh.

Většina předpovědí z různých koutů světa se shoduje v tom, že nás čeká teplé a relativně suché září. Příznivci babího léta mají velkou šanci, že budou spokojení. Vinařům bude takový vývoj nejspíš také vyhovovat: sladké hrozny a sklizeň v suchu. Ti z Moravy možná ocení i suchý říjen.

Září by mělo být nadprůměrně teplé a podprůměrně deštivé:

Naopak na sever Česka by se měl už v říjnu podívat i studený vzduch. Pro hory to znamená možná i první sněhové vločky v nové sezoně, ale v nížinách to na sníh na podzim nevypadá.

Francouzský model počítá s tím, že září bude suché a horké v západní Evropě, zatímco prudké deště a bouřky ovlivní Balkán a Itálii. V říjnu by se sucho a pozdní teplo mělo vrátit do Středomoří, zatímco na severu Britských ostrovů a Skandinávie má často pršet. A v listopadu by déšť a přeháňky měly mířit přes Francii do střední Evropy.

Říjen by měl vyjít jako průměrný měsíc, ale to neznamená, že v něm nemůže přijít mix docela teplých a mezitím zase docela studených dní. I srážky by měly být normální, ale na Slovensku, v Rakousku a v Maďarsku má být říjen spíš suchý a vypadá to, že do téhle oblasti bude patřit i jižní Morava.

Britský Met Office vydává předpovědi rovnou na celý podzim a v pravděpodobnostních procentech: teplejší než normální podzim má u nás pravděpodobnost 60 až 80 %, deštivý podzim jen 20 až 40 %.