Resort zemědělství chce pomoci rybářům z okolí otrávené Bečvy. Viník tragédie se hledá

Jde o největší ekologickou katastrofu svého druhu za posledních deset let. Kyanidový kontaminační mrak zanechal spoušť v podobě mrtvé řeky. V Bečvě uhynuly desítky tun ryb a situace se rovná ekologické katastrofě. Důsledky havárie pocítí i rybáři. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) jim slibuje pomoc.

„Řeky a potoky jsou pro naši krajinu důležité. Život v nich je klíčový. Jsem proto připraven Českému rybářskému svazu - Územnímu svazu pro severní Moravu a Slezsko pomoci při opětovném zarybnění postižených revírů. Za současné situace vítáme každou ruku, která přispěje k řešení situace,“ řekl Toman.

Ministerstvo zemědělství uvedlo, že je připraveno metodickým řízením změnit v postižených místech zarybňovací plány tak, aby bylo možné vypustit i jiné ryby, než je povoleno v současnosti. Rybáři by mohli vypouštět ryby, které do oblasti patří, a obnovit tak obsádku populace ryb, sdělilo.

Mezi další pomoc lze podle úřadu zařadit bezplatné poskytnutí malých vodních nádrží státního podniku Povodí Moravy a zároveň odpuštění nájmů u aktuálně využívaných malých vodních nádrží.

„Zmírnit negativní dopady se bude ministerstvo zemědělství snažit i zajištěním peněz pro rok 2021 na částečnou úhradu vzniklých škod na rybí obsádce a napomoci k obnově ryb a vodních organismů v otravou postižených revírech,“ uvedl úřad.

Správci Povodí Moravy zabránili rozšíření katastrofy. Pomohl i déšť

Toman v pondělní tiskové zprávě také poděkoval zástupcům Povodí Moravy za rychlé kroky pro zvládnutí současné krize na řece Bečvě. „Díky jejich mimořádným manipulacím na jezech a vodních nádržích podniku, které zvýšily průtoky v přítocích řeky Moravy, se zabránilo pokračování otravy ryb, flóry a fauny v řece Moravě,“ napsal.

Ministerstvo zemědělství doplnilo, že ke zvýšení odtoků z vodních nádrží přispívají i dešťové srážky, které během pátku a soboty přešly přes území Moravy. Dešťové srážky navíc Povodí Moravy využije k doplnění zásob vody v nádržích, které přispěly k likvidaci ekologické havárie. 

„Mrtvá“ řeka Bečva
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Vyšetřovatelé zjistili, z jakého kanálu se kyanid dostal do Bečvy

Policie v sobotu uvedla, že vsetínští kriminalisté při vyšetřování masivního úhynu ryb v řece Bečvě zjistili vyústění kanálu, ze kterého vtekl kyanid do řeky. Na kanál je napojeno mnoho společností. Kriminalisté zjišťují, ze které mohla nebezpečná látka do řeky uniknout. Původce, který vodu otrávil kyanidem, zatím stále není známý, škody nejsou vyčísleny.

Pozornost směřují vyšetřovatelé k Valašskému Meziříčí, první následky ekologické havárie byly totiž zaznamenány u Choryně a Lhotky nad Bečvou, vzdálené od města zhruba šest kilometrů.

Valašskomeziříčská chemička DEZA, která spadá pod koncern Agrofert, hned v pondělí popřela, že by znečištění šlo od ní. V úterý ji v tiskové zprávě vyloučila jako možného původce havárie i Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Výsledky rozborů vody, podle kterých ryby otrávil kyanid, byly oznámeny ve čtvrtek. 

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) uvedl, že „když víme, že šlo o kyanidy, věříme, že najít zdroj znečištění bude otázkou hodin“. Vyjádřil zároveň i svou důvěru v policejní vyšetřování. „Netahejme do této katastrofy politiku,“ napsal na sociálních sítích. 

První následky ekologické havárie byly zaznamenány na konci předminulého týdne u Valašského Meziříčí nebo Lhotky nad Bečvou. Kontaminace dál Bečvou postupovala od Vsetínska, Hustopečí nad Bečvou, Teplic nad Bečvou, Hranic, Lipníku nad Bečvou až do Přerova a dál. Znečištění zasáhlo více než třicetikilometrový úsek Bečvy po Přerov.