V Ostravě v neděli pokračovaly Dny NATO

Skončily Dny NATO, letos přinesly méně ukázek (zdroj: ČT24)

Na letišti v ostravském Mošnově v neděli pokračovaly jubilejní dvacáté Dny NATO. Vojenské přehlídky se účastnily armády Česka, Spojených států, Polska, Německa či Slovenska. Letošní ročník se kvůli pandemii konal bez diváků.

„Vysoká sledovanost přímých televizních přenosů v uplynulých letech byla hlavním důvodem, proč jsme se rozhodli v těchto složitých podmínkách akci uskutečnit, protože těch diváků bylo víc než návštěvníků,“ řekl předseda pořádající organizace Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík.

Záznam nedělního odpoledního programu Dnů NATO (zdroj: ČT24)

Na akci se každoročně prezentují i zbrojařské firmy či firmy z bezpečnostního průmyslu. „Pro ně je to taky jedna z mála příležitostí v letošním roce se setkat. Takže i pro ně to má velký význam,“ dodal Pavlačík.

Záznam sobotního odpoledního programu Dnů NATO (zdroj: ČT24)

„Máme tady různou armádní techniku, bavíme se asi o 140 kusech techniky, máme tady 400 vojáků. Snažíme se předvést, k čemu armáda je, chceme se prezentovat. Máme třeba kamery umístěné i na výstroji, na výzbroji,“ popisuje přípravy pro diváky u televizních obrazovek Tomáš Maruščák z tiskového oddělení generálního štábu.

Jubilejní ročník vojenské přehlídky v sobotu zahájil seskok českých a polských parašutistů či průlety letadel. K vidění byl například nový dvoumístný proudový letoun L-39NG, který čerstvě splnil oficiální podmínky pro mezinárodní letový provoz a získal certifikaci.

Kvůli technickým komplikacím se nakonec nemohl uskutečnit přelet bombardéru B-52 Stratofortress. Ten měl nad Česko zamířit bez mezipřistání z domovské základny ve Spojených státech. Během celkem třicetihodinového letu by tankoval palivo z tankeru KC-135, na němž ale došlo k závadě a mise se z bezpečnostních důvodů nemohla uskutečnit.