Kůrovec škodí i listnáčům. Přenáší parazitické houby, nejvíc trpí jilmy

Kůrovci přenáší parazitní houby (zdroj: ČT)

Nejen smrkové lesy jsou kvůli kůrovci v ohrožení. Tento brouk, kterého u nás žije přes sto druhů, má ještě radši stromy listnaté. Nejvíce aktuálně kůrovci škodí jilmům. Zabíjí je tak, že na ně přenesou parazitické houby. Konkrétní druh houby, která ničí ořešáky, objevili odborníci z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR.

Jenom za loňský rok napadl kůrovec na třicet milionů metrů krychlových smrkového lesa. Lesníci ale musí řešit i napadené listnaté stromy, nejvíce napadení jilmu habrolistého. 

V lužních, neboli podmáčených lesech byl jilm každým třetím stromem. V současnosti je kvůli náletům škůdce k vidění zřídka. Na jeden strom zaútočí až desítky tisíc kůrovců. Houba je schopná strom zabít během téže sezony, kdy ho kůrovec infikuje.

  • Kůrovec neboli lýkožrout smrkový je jeden z nejvíce destruktivních škůdců smrkových porostů v Evropě, který v posledních letech působí vážné škody.
  • Kůrovci jsou drobní brouci (1-9 mm), válcovitého nebo oválného tvaru těla, hnědě až černě zbarvení, vnějškem podobní červotočovitým. Hlava je kulovitá, vpředu uťatá.
  • Většina kůrovců si tvoří ve dřevě systém matečných a larvových chodeb, který je natolik druhově charakteristický, že podle jeho tvaru a průběhu odborníci mohou spolehlivě určovat většinu druhů.
  • Většina druhů má během roku jediné pokolení, při němž přezimují buď mladí brouci nebo larvy. Za mimořádně příznivých podmínek mohou mít některé druhy v nížinách i tři pokolení do roka, jindy dvě a v horách jen jedno pokolení.

Stromy zabíjí parazitická houba

Samotný kůrovec by strom nezabil tak rychle, přenáší ale parazitickou houbu. Ta naruší imunitní systém stromu.

Miroslav Kolařík zkoumá houby v laboratoři genetiky a metabolismu hub. S kolegy objevil nový druh parazitické houby, která zabíjí ořešáky. Rostlinné buňky rozkládá díky speciálním enzymům.

„Produkuje řadu toxinů, které následkem toho dělají malé bublinky a které dělají takovou embolii – ucpou cévní svazky a ten strom pak uschne jak podťatý,“ vysvětluje pracovník Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR. 

Kolaříkova kolegyně Tereza Veselská říká, že se druh této houby objevil i v zahraničí:„Způsobuje rozsáhlé úhyny ořešáku především v Severní Americe. Nalezen byl už i v Evropě, konkrétně v severní Itálii.“

Řešení, jak šíření kůrovce a parazitických hub zabránit, je podle odborníků stejné jako u smrkových lesů – odchyt brouků a likvidace napadených dřevin.