Úterní bouřka odstřihla tisíce domácností od proudu, energetici už většinu dodávek obnovili

Události: Následky bouřek (zdroj: ČT24)

Úterní bouřka za sebou nechala na řadě míst polámané stromy, větve, poškozené střechy a desetitisíce domácností bez proudu. Potíže byly i v dopravě, problém zůstává na železniční trati z Brna do Žďáru nad Sázavou mezi Křižanovem a Ostrovem nad Oslavou. Silný vítr a přívalový déšť zasáhly především Moravu.

Bouřka v úterý večer přerušila v síti firmy E.ON dodávky elektřiny pro 70 tisíc domácností. Do středečního odpoledne energetici téměř všechny poruchy odstranili. „Zbývá posledních několik málo desítek na Zlínsku a jižní Moravě,“ uvedla mluvčí E.ON Martina Slavíková. Podle ní poruchy způsobily především stromy a větve, které popadaly na elektrické vedení. 

Ve Zlínském kraji bouře způsobila problémy s dodávkou elektřiny na Zlínsku, Uherskohradišťsku a Kroměřížsku. Vedle energetiků do terénu vyjížděli i hasiči, kteří měli v kraji nahlášeno kvůli bouřce na 250 událostí. Například na Uherskohradišťsku v Hluku od blesku chytlo pole a v Hradčovicích hořel transformátor.

V Olomouckém kraji bouřky v noci zasáhly především Hranice a okolí na Přerovsku. Krajští hasiči v souvislosti s počasím evidovali do středečního rána zhruba sto výjezdů a na mnoha místech jeho následky stále odstraňují.

Bouřky a silný vítr zasáhly v úterý jih Čech (zdroj: ČT24)

Na Vysočině zůstalo poškozené trakční vedení na trati mezi Křižanovem a Ostrovem nad Oslavou. Opravy by měly podle Správy železnic skončit kolem 18:00, rychlíky v uvedeném úseku nyní nabírají až půlhodinové zpoždění a regionální vlaky nahrazují autobusy.

Silný vítr zasáhl v úterý i střední Čechy, bouřka ale region nezasáhla. Nicméně kvůli vyvráceným a popadaným stromům měli hasiči dvojnásobný počet výjezdů.

Poruchy zaznamenala ve své síti i energetická firma ČEZ, ale v mnohem menší míře. Například na Svitavsku a Ústeckoorlicku v Pardubickém kraji byly v úterý bez proudu stovky domácností. Dodávky elektřiny však byly ještě večer obnoveny, řekla mluvčí ČEZu pro východní Čechy Šárka Lapáčková Beránková.