Bývalá členka SPD označila poslance hnutí za lichváře. Byl jím, rozhodl odvolací soud

Poslanec Jiří Kohoutek z hnutí SPD neuspěl s žalobou na bývalou členku hnutí Jindřišku Líbalovou, která ho před sněmovními volbami označila za lichváře. Chtěl po ní omluvu a dvacetitisícové odškodné. U první instance uspěl, ale odvolací soud žalobu pravomocně zamítl. Kohoutek v minulosti spoluvlastnil firmy, které poskytovaly lidem rychlé půjčky a podle odvolacího soudu měly nepřiměřeně vysoký úrok. Poslanec je přitom podepsán pod návrhem zákona proti lichvářským úvěrům.

Bývalá členka pardubické buňky hnutí SPD Jindřiška Líbalová Trpkošová kritizovala Kohoutkovo podnikání na sociálních sítích, kde ho označila za lichváře. Její výroky následně zveřejnily Parlamentní listy.

Kohoutek za to Trpkošovou zažaloval. Chtěl po ní, aby ho přestala s lichvou jakkoliv spojovat, dále „symbolické“ odškodné 20 tisíc korun a také omluvu. Tu měla žalovaná zveřejnit na vlastní náklad opět na webu Parlamentní listy, a to jako reklamní banner. Žalobu nyní pravomocně zamítl odvolací soud.

Reportéři ČT: Kozel zahradníkem (zdroj: ČT24)

Kohoutek podle rozsudku, který má ČT k dispozici, do roku 2017 podnikal ve společnostech, které poskytovaly drobné rychlé půjčky. „Konkrétně společnost Time Financial CZ poskytovala půjčky ve výši 5000 Kč s úrokem 20 procent měsíčně a s měsíční splátkou 1000 Kč započítávanou na úrok. RPSN činilo 791,61 procent, roční úroková sazba 240 procent,“ stojí v rozsudku.

Klienti navíc kvůli zajištění dluhu podepisovali bianko směnky, kde nebyla vyplněna směnečná suma. „Nemůže být pochyb o tom, že soudy na takovou půjčku nahlížejí jako na právní jednání obsahující lichevní znak – nepřiměřeně vysoký úrok,“ konstatoval odvolací senát pardubické pobočky královéhradeckého krajského soudu.

Poukázal i na fakt, že je Kohoutek spolupodepsán pod návrhem zákona, který by takové půjčky považoval za lichvářský úvěr. „Žalobce jako spolunavrhovatel citovaného návrhu poslanců považuje za lichvářský takový úvěr, jehož RPSN by v současné době byla vyšší než 20 procent,“ píše se v rozsudku.

Trpkošová se tak podle odvolacího soudu omlouvat nemusí, šlo z její strany o přípustnou kritiku. Jiří Kohoutek naopak musí zaplatit náklady řízení, které jsou v součtu dvojnásobné oproti sumě, kterou Kohoutek požadoval v žalobě. Verdikt je pravomocný.

V prvním kole u orlickoústeckého okresního soudu ovšem poslanec Kohoutek uspěl, dosáhl nepravomocného rozhodnutí, že jeho podnikání lichvou nebylo a Trpkošová se podle původního rozsudku měla omluvit. Soud tehdy poukázal přitom mimo jiné na osobní antipatie, které k poslanci chovala, a na to, že se mu svými výroky snažila cíleně uškodit. Protože ale mělo skončit u omluvy a soud Kohoutkovi nepřiznal požadované odškodné, odvolaly se obě strany.

SPD se označuje za hnutí proti lichvě

Hnutí SPD ve svém programu slibuje prosazovat přijetí zákona proti lichvě. „Legislativně znemožníme spekulativní exekuce majetku občanů na základě lichvářských půjček,“ píše na svých internetových stránkách.

Podle návrhu zákona z pera SPD jde o lichvářský úvěr tehdy, pokud je RPSN (roční procentní souhrnné náklady) vyšší než dvojnásobek zákonného úroku z prodlení. Zákonný úrok činí aktuálně deset procent. Návrh SPD čeká na projednání v Poslanecké sněmovně, vláda už s ním vyslovila nesouhlas.