S rouškami jsme měli pravdu. WHO to potvrdila, akcentuje Vojtěch

Adam Vojtěch v pořadu Události, komentáře (zdroj: ČT24)

Vývoj šíření nákazy koronavirem v Česku, který představil resort zdravotnictví na čtvrteční tiskové konferenci, vypadá na první pohled velmi pozitivně. Brát to ale tak, že kromě několika ohnisek u nás koronavirus už nepředstavuje vůbec žádnou hrozbu, podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha nelze. Ten byl hostem pořadu Události, komentáře, kde k současné situaci řekl bližší informace.

„Samozřejmě je stále nutné být obezřetný a zodpovědný. Na číslech vidíme, že jsou víceméně konstantní. Jsou to lokální ohniska, která občas vzplanou v některém z regionů. Máme Darkov, kde je samozřejmě situace složitější, 465 nakažených,“ uznal v pořadu ministr s tím, že plošně je situace pod kontrolou.  Ve většině regionů jsou nárůsty případů v řádu jednotek, někde i nulové.

Jak to bude s rouškami

Hlavní hygienička České republiky Jarmila Rážová řekla deníku Právo, že bez roušek bude možno nejpravděpodobněji jezdit v MHD začátkem července. Vojtěch potvrdil, že o možnosti diskutovali s epidemiologem Rastislavem Maďarem, který vedl skupinu rozvolňování.

„Moje představa je taková, že bychom měli rozvolnit nošení roušek jakožto plošné pravidlo a zaměřit se na lokality, které jsou ohroženy. To znamená, že bychom třeba ponechali roušky v rámci MHD v Praze, v Moravskoslezském kraji a dalších. Ale v krajích, kde je nulový přírůstek, to nedává smysl.“

Ve středu zveřejněná studie britských univerzit v Cambridgi a Greenwichi, která vyšla v odborném žurnálu Proceedings of the Royal Society, potvrdila, že plošné nošení roušek podle těchto expertů spolu s omezením pohybu fungují a mohou předcházet dalším vlnám pandemie.

Česko bylo jedno z prvních, které k plošnému nošení roušek přistoupilo. Vojtěch potvrdil, že v době, kdy Česko roušky zavádělo, byly i mezinárodní instituce jako Světová zdravotnická organizace skeptické k rouškám. Dnes už i WHO změnila také názor a doporučuje nošení roušek v těch lokalitách, kde je větší počet osob, akcentoval ministr.

„Já si velmi dobře vzpomínám, když byla poslední rada ministrů zdravotnictví ke konci února, že Česká republika byla hodně kritizována ze strany kolegů, jaká děláme restriktivní opatření, rušení letů z Itálie a podobně. A ukazuje se, že jsme skutečně v tomto směru byli aktivní na začátku správně a že se ukázalo, že jsme měli pravdu, protože další státy pak se po nás vlastně inspirovaly i u roušek, i u těch dalších restriktivních opatření, takže já jsem rád,“ pochvaloval si.

Chytrá karanténa zaměstná mnoho lidí

Nová podoba Chytré karantény má být mnohem robustnější a měla by se připravit na druhou vlnu. Vojtěch uvedl, že první verze chytré karantény byla tvořená tak trochu na koleni, během pár dní. Dodal, že Česko nyní potřebuje institucionalizovat chytrou karanténu pod ministerstvem zdravotnictví a pod hlavním hygienikem. Má se vytvořit speciální odbor, který bude mít novou karanténu na starosti a také se personálně posílí krajské hygienické stanice.

Resort chce kvůli tomu přijmout 17 lidí na ministerstvo a dalších přibližně 140 na krajské hygienické stanice. Senátorka a lékařka Alena Dernerová tvrdí, že není šance tolik nových odborných pracovníků sehnat.

Vojtěch uznal, že to nebude úplně jednoduché, dodal ale, že nové pracovníky nebude hledat jen z řad lékařů, ale že půjde i o nelékařské zdravotnické pracovníky, kteří se věnují ochraně veřejného zdraví.

„Musíme na tom pracovat, nechtěl bych zase házet flintu do žita. Myslím si, že i ta pandemie ukázala, že krajské hygienické stanice a vůbec ten obor ochrany veřejného zdraví může být velmi atraktivní,“ shrnul na závěr.