Epidemická situace je konzistentní a nijak zásadně se nezhoršuje, ujišťuje Vojtěch

Události ČT: Epidemická situace je konzistentní a nijak zásadně se nezhoršuje, ujišťuje Vojtěch (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví a Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) informovaly o vývoji šíření nákazy koronavirem v Česku. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) nemá Česko výraznější potíže, nákaza se nevyskytuje plošně, existují zde ale lokální ohniska: Moravskoslezský kraj, Praha, Olomoucko a částečně Středočeský kraj.

Čtvrtečního brífinku se kromě Vojtěcha zúčastnil také šéf ÚZIS Ladislav Dušek a předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Vladimír Černý. Podle odhadů ÚZIS bude na konci června v Česku celkově asi 11 000 až 11 400 nakažených, růst nebude plošný, ale v ohniscích. V Praze půjde asi o 2550 nakažených.

Podle dat ústavu bylo za poslední týden více než pět nových případů jen ve 14 ze zhruba 400 regionů, na něž statistici pro potřeby sledování nákazy zemi rozdělili.

Co se týče ohniska na Karvinsku, nemocných přibývá hlavně mezi horníky. Pro celou oblast tak platí přísnější pravidla, sejít se tu může maximálně sto lidí. Líp na tom nejsou ani na polské straně hranice. Nákaza se šíří v sousedním Slezském vojvodství. Místní starostové proto apelují na občany, aby v případě otevření hranic do sousedního Polska své cesty zvážili.

„V této chvíli si myslím, že situace na naší straně hranice a hlavně na polské straně je taková, že by nebylo vhodné uvolnit zcela pohyb osob,“ obává se starosta Petrovic u Karviné Marian Lebiedzik.

Ani v ohniscích nákazy se ale podle resortu zdravotnictví není potřeba obávat toho, že by přestala stačit nemocniční lůžka. „V ohniscích, o kterých stále hovoříme, jako je třeba Darkov, je 465 pozitivních, což je skutečně velké číslo. Ale jen tři jsou hospitalizováni,“ vyjádřil optimismus Adam Vojtěch.

Vedle Moravskoslezského kraje vystupuje ze statistik posledních týdnů ještě Olomoucko nebo třeba Chebsko. Aktuálním ohniskem je ale hlavní město. V Praze jde podle hygieniků o menší ohniska, která se objevují třeba v pracovních kolektivech. V posledních dnech nákaza zasáhla taky skupinu amatérských hokejistů. Šlo o jednotky případů.

Nebát se k lékaři

Ladislav Dušek představil také nový odhad reprodukčního čísla, které kleslo pod hodnotu 1, což je dle něj velmi přijatelné. Upozornil ale, že interpretace čísla je s velkým otazníkem, protože je způsobováno dvěma nebo třemi lokálními ohnisky, a ne celou populací. Na konferenci důrazně nabádal, aby se lidé nebáli chodit k lékařům na preventivní vyšetření. 

Prediktivní model SIR, nová aktualizace k 10. červnu
Zdroj: ÚZIS

Volnější režim zůstává bez potíží

Postupné rušení omezení běžného života v Česku, která byla kvůli epidemii přijata, se podle ministra na počtu případů nijak negativně neprojevilo. Lidé by ale stále měli být obezřetní a neměli by podceňovat příznaky.

„Bohužel, vidíme i případy lidí, kteří mají příznaky, ale jdou do práce nebo na svatbu. Stále platí to, že kdo na sobě pozoruje příznaky, má kontaktovat lékaře,“ uvedl. Příznakem nemoci je zejména suchý kašel, dušnost nebo zvýšená teplota, ale část nakažených lidí nemá příznaky žádné nebo velmi mírné.

Ministerstvo zdravotnictví se podle Vojtěcha připravuje také na druhou vlnu pandemie. Schváleno je například personální posílení krajských hygienických stanic, připravuje se systemizace.

Změnila se také strategie testování. Kvůli testování zejména v ohniscích nákazy se zvýšil podíl pozitivních testů vůči celkovému počtu testovaných. Lidé by se podle Vojtěcha také neměli bát chodit do nemocnic, které kvůli obavám pacientů zatím nemohly plně obnovit provoz.

Celkově v Česku od března onemocnělo necelých 9900 lidí. Přes 70 procent z nich už se uzdravilo. V současnosti je v Česku hospitalizováno 111 pacientů s onemocněním covid-19. Těžký průběh má 12 z nich. Ještě v dubnu jich bylo násobně více.