V kauze dotací ROP Severozápad padla obžaloba, čelit jí budou i dva bývalí hejtmani

Vrchní státní zastupitelství v Praze podalo v případu Regionálního operačního programu Severozápad obžalobu na sedmadvacet lidí ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem. Viní je hlavně z ovlivňování rozdělování evropských dotací. Drtivá většina z obviněných byli podle obžaloby členové organizované zločinecké skupiny. Před soudem stanou politici včetně dvou bývalých hejtmanů, úředníci a vlivní podnikatelé. Zprávu jako první zveřejnil server Seznam Zprávy.

Mezi sedmadvaceti obžalovanými jsou ve své době vlivní podnikatelé Alexandr Novák či Daniel Ježek a bývalí hejtmani Jana Vaňhová a Josef Novotný a další politici.  S vyšetřovateli spolupracuje jeden z obžalovaných, bývalý ředitel dotačního úřadu Petr Kušnierz.

Osoby policie začala stíhat kvůli poškození finančních zájmů EU, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, účasti na organizované zločinecké skupině, zneužití pravomoci, porušení povinnosti při správě cizího majetku a podplácení.

Obžalobu podal státní zástupce v pátek. „Převážně pro trestnou činnost spočívající v sofistikovaném ovlivňování hodnotícího procesu výběru projektů soutěžících o dotace Regionálního operačního programu NUTS II Severozápad a doprovodnou trestnou činnost,“ sdělil žalobce Tomáš Minx. Advokáti a jejich klienti byli již o podání obžaloby od Vrchního státního zastupitelství v Praze informováni. 

ROP Severozápad provázely potíže od roku 2010. Program byl kvůli neprůhlednému rozdělování peněz a chybám v projektech také téměř na dva roky pozastaven. EU vyměřila za chyby už dříve sankci 2,7 miliardy korun. 

  • ROP Severozápad (pro Ústecký a Karlovarský kraj)
  • ROP Severovýchod (pro Liberecký, Královéhradecký a Pardubický kraj)
  • ROP Jihozápad (pro Plzeňský a Jihočeský kraj)
  • ROP Jihovýchod (pro Vysočinu a jižní Moravu)
  • ROP Moravskoslezsko (pro Moravskoslezský kraj)
  • ROP Střední Morava (pro Olomoucký a Zlínský kraj)
  • ROP Střední Čechy