Odvolací soud dal Hejnové za pravdu. Atletka je vyobrazena na poštovní známce

Podle odvolacího pražského městského soudu je na známce vydané k olympijským hrám v Riu de Janeiro v roce 2016 vyobrazena Zuzana Hejnová, dvojnásobná mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek. Soud zatím nerozhodl, zda má přední česká atletka za zveřejnění podoby na známce nárok na odškodnění od České pošty. Strany mají prostor na mimosoudní dohodu, jednání bude pokračovat 11. června.

Hejnová po České poště žádá 900 tisíc korun za bezdůvodné obohacení. Dalších 150 tisíc korun chce za nemajetkovou újmu. Obvodní soud pro Prahu 1 loni v červnu konstatoval, že fotografie atletky sice posloužila jako vzor pro známku, její rysy ale autor změnil, zůstala pouze silueta a nedošlo k zásahu do osobnostních práv. Nárok na odškodnění proto zamítl.

Odvolací soud má ale podle předsedkyně senátu Veroniky Křesťanové na případ jiný názor. „Máme za to, že na té známce je zachycena podobizna žalobkyně,“ prohlásila soudkyně. Podle ní se autorovi, akademickému malíři Milanu Jarošovi, nepovedlo vymazat atletčiny rysy tak, aby z ní zůstalo zobrazení anonymní překážkářky.

Hejnová další kroky zatím neuvedla

„Být na známce považujeme za věc, která je skutečně poctou,“ dodala předsedkyně odvolacího senátu. Česká pošta svým tvrzením, že je na ní fiktivní sportovkyně, tuto čest Hejnové odpírá. Křesťanová ale zároveň upozornila, že se za tuto poctu významným lidem neplatí. Doporučila tak Hejnové část žaloby týkající se bezdůvodného obohacení stáhnout.

Poštovní známka k olympiádě v Riu
Zdroj: ČT24

„Už to, co soud řekl, je pro nás satisfakce,“ reagoval atletčin právní zástupce Jakub Kadlec. Dodal, že se musí na dalším postupu poradit s Hejnovou. Je ale připraven s Českou poštou jednat například o omluvě nebo částce za nemajetkovou újmu, kterou jí firma podle soudu opravdu způsobila.

Pošta provinění odmítá

Právní zástupce České pošty se k věci nevyjádřil, o dalším postupu musí rozhodnout podle něj firma. Pošta od počátku jakýkoli nárok sportovkyně odmítá. Tvrdí, že na známce není.
Česká pošta vydala k olympiádě a paralympiádě v Riu de Janeiro v létě 2016 dvě speciální známky. Obě pocházely z dílny Milana Jaroše. Známek zobrazujících překážkový běh nechala firma vytisknout pět set tisíc.

Hejnová získala titul mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek v letech 2013 a 2015. Ze stejné disciplíny má také bronzovou medaili z olympiády v Londýně v roce 2012.