Soud Hejnové odškodnění nepřiznal. Na poštovní známce prý není poznat

Události: Soud neuznal nárok Hejnové na odškodnění za známku České pošty (zdroj: ČT24)

Dvojnásobná mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová nemá nárok na odškodnění za známku, kterou vydala Česká pošta k olympijským hrám v Riu de Janeiro v roce 2016. Rozhodl o tom zatím nepravomocně Obvodní soud pro Prahu 1. Fotografie atletky podle něj sice posloužila jako vzor pro známku, její rysy ale autor změnil.

Zuzana Hejnová se sama přelíčení nezúčastnila. Její advokát Jakub Kadlec předložil hned na začátku znalecký posudek, podle kterého je fotografie z londýnské olympiády podkladem pro následně vytvořenou známku České pošty a shoda některých společných znaků je vysoká.

I přesto ale soudce Petr Novák vynesl rozsudek, kterým žalobu Zuzany Hejnové o milion korun zamítl. „Podle mého názoru zde nedošlo k zásahu do osobnostních práv žalobkyně. V podstatě z fotografie zůstala zachována pouhá silueta,“ uvedl soudce.

Podle soudu navíc není bezpečně rozpoznatelné, že jde právě o Hejnovou. U soudu svědčil také akademický malíř Milan Jaroš, který známku pro Českou poštu vytvořil. Při výslechu uvedl, že Hejnová na známce nebyla.

Už dříve to odmítla přímo i pošta. „Na známce je fiktivní postava, která nemá žádný reálný podklad, je to takzvaný avatar,“ řekl k tomu mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Atletka poštu několikrát upozornila na podobnost už krátce po slavnostním odhalením známky. Pokaždé se setkala se stejnou reakcí, že jde o takzvaného avatara, který nemá s Hejnovou nic společného. Česká pošta známek k olympiádě v Riu, které jsou předmětem sporu, vydala půl milionu. Jedna stojí dvaatřicet korun.

Hejnová by v případě úspěchu vysouzený jeden milion korun věnovala na atletickou přípravu dětí. Ještě ale má šanci odškodnění získat, její advokát avizoval, že po poradě s ní se rozhodne, zda podá odvolání k Městskému soudu v Praze.