Další noc rekordů. Noci jsou mrazivé jako v lednu, na Jizerce bylo minus 15 stupňů

Ještě jednu rekordní mrazivou noc má za sebou Česko. Teploty sice neklesly tak hluboko jako ve středu ráno, ale přesto padaly denní teplotní rekordy. Nechladněji bylo opět na Jizerce, kde teplota klesla na minus 15,4 stupně Celsia.

Dalo by se to nazvat prudkým oteplením. Na Jizerce zaznamenali dva dny za sebou nejchladnější ráno v zemi. Zatímco ve středu bylo v obci minus 22 stupňů, na rašeliništi minus 22,8 stupně Celsia a na Horní Jizeře dokonce minus 23,9 stupně, ve čtvrtek již meteorologové na rašeliništi naměřili „jen“ minus 15,4 stupně.

Poněkud tepleji než ve středu bylo tentokrát i v dalších mrazových lokalitách – na Šumavě byl mráz o dva až tři stupně slabší, stále však silný. Na Jezerní slati u Kvildy klesla teplota 14,2 stupně pod nulu. Podle meteorologů jsou takové minimální teploty spíše než pro začátek dubna běžné pro konec ledna.

Denní teplotní rekordy pro 2. duben padaly spíše v nižších polohách. Například ve Vyšším Brodě bylo minus 9,2 stupně Celsia, což bylo o 0,6 stupně méně než dosavadní rekord z roku 1986. Podle Václava Kubišty z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu překonaly denní rekord čtyři stanice v Jihočeském kraji.

Opět padl i jeden celoměsíční rekord, a to v jihomoravských Pohořelicích. V pět hodin ráno bylo v obci minus 7,9 stupně Celsia, což je nejnižší teplota, kterou zde meteorologové kdy v dubnu naměřili.

Čtvrteční ráno je poslední, pro které vyhlásil ČHMÚ výstrahu na silný mráz, na který se museli připravit i lidé v nižších polohách. Slabě pod nulu se sice mohou teploty dostat ještě v příštích nocích, ale rozhodně již ne tak hluboko – v noci na pátek očekávají meteorologové minima mezi minus 2 a plus 2 stupni.

Denní maxima potom budou výrazně výše a na některých místech by měly již denně zůstat nad deseti stupni – ve čtvrtek bude nejvýše 9 až 13 stupňů, v pátek o dva stupně chladněji, ale pak už se bude jen oteplovat a v příštím týdnu již teploty vyšplhají nad dvacet stupňů Celsia.