Šest let za osnování vražd. Další pravomocný rozsudek pro lékaře Bartáka

Pražský vrchní soud pravomocně uložil lékaři Jaroslavu Bartákovi šest let vězení za plánování vražd a vydírání. Dalších dvanáct let si Barták odpykává za sexuální obtěžování svých asistentek. Právě ve věznici podle obžaloby ze msty osnoval smrt kněze, advokáta a bývalého šéfa vojenské tajné služby.

Obžaloba uváděla, že Barták plánoval trestnou činnost na podzim 2013 v libereckém žaláři. Advokáta chtěl nechat unést a před smrtí z něj hodlal vymámit 50 milionů korun. Od únosu kněze si sliboval 10 milionů, následně ho chtěl usmrtit nalitím několika litrů alkoholu do úst a konečníku. Bývalého vojáka chtěl nechat zabít vystřelovacím nožem v metru.

Další tři lidi si vyhlédl jako vhodné oběti k vydírání, a to „rusky hovořícími muži“. Ze získaných peněz zamýšlel podle rozsudku financovat svůj útěk z věznice, který hodlal uskutečnit vrtulníkem, a zamířit poté do Běloruska.

Veškeré Bartákovy plány měl realizovat jeho spoluvězeň – muž s respektem ostatních odsouzených. Místo pomoci ale všechno ohlásil a plánujícího Bartáka se mu navíc podařilo natočit. Dodnes přitom není zřejmé, jak se spoluvězeň k nahrávacímu zařízení ukrytému v hodinkách dostal.

Na to také poukazovala obhajoba. Sám lékař odmítal, že by se dopustil něčeho nezákonného, a hájil se tím, že o svých plánech mluvil ve vězeňských debatách, které nemyslel vážně. Podle něj jde o spiknutí proti jeho osobě. Obhajoba navíc tvrdila, že spoluvězeň Bartáka omámil alkoholem a léky. Soud tomu neuvěřil.

Soud: Rozhodně se nejedná o komplot

„Pan obžalovaný na záznamech působí zcela normálním dojmem. Nic nekonzumuje, jen kouří cigarety. Rozhodně nepůsobí dojmem opilého člověka,“ podotkl předseda odvolacího senátu Michal Hodoušek. „Bylo zcela jednoznačně prokázáno, že se rozhodně nejedná o nějaký komplot proti panu Bartákovi, a už vůbec ne nějaký komplot ze strany policie.“

Ke snížení trestu z osmi let na šest přistoupil odvolací senát ze dvou důvodů: Bartákovy plány se nijak nepřiblížily k dokonání a lékařovo trestní řízení trvalo dlouho, aniž by za to mohl. Soudy totiž případ řešily celkem třikrát.

Liberecký krajský soud Bartáka nejprve potrestal 18 lety, verdikt ale zrušil vrchní soud. Podruhé krajský soud lékaři uložil 15 let, odvolací soud trest snížil na osm let, Nejvyšší soud však následně věc vrátil k novému projednání.

„Je to záležitost justice jako celku. Všichni se snažíme rozhodovat, jak nejlépe umíme, ale ne vždy se naše názory shodují,“ poznamenal Hodoušek k délce řízení. Sám Barták se k úternímu odvolacímu zasedání eskortovat nenechal. Soudu zaslal omluvu ze zdravotních důvodů a také nevyslyšený požadavek, aby soudci vyslechli jeho zpovědníka.