Barták podal dovolání k Nejvyššímu soudu, nelíbí se mu osmiletý trest za plánování vražd

Odsouzený lékař Jaroslav Barták podal dovolání k Nejvyššímu soudu, nesouhlasí s osmiletým trestem za plánování tří vražd a vydírání dalších tří lidí. Trest mu loni v listopadu pravomocně vyměřil Vrchní soud v Praze. Barták byl dříve odsouzen také za znásilňování asistentek ke 12 letům vězení. Délka obou trestů se sčítá, a tak by měl být ve vězení dohromady 20 let, zatím si odpykal čtvrtinu trestu.

„Dovolání bylo včera posláno na Nejvyšší státní zastupitelství do Brna k vyjádření,“ upřesnila mluvčí liberecké pobočky ústeckého krajského soudu Karolína Francová. Z tohoto důvodu zatím nechtěla důvody dovolání komentovat.

Bartákovou kauzou se odvolací pražský vrchní soud zabýval podruhé. Při prvním jednání zrušil trest 18 let vězení a případ vrátil k novému projednání kvůli neúplnému dokazování a chybám v hodnocení důkazů. V listopadu 2016 pak soud snížil trest kvůli tomu, že plánování vražd dosáhlo nejnižšího stupně. Navíc přihlédl k tomu, že Barták projevil určitou lítost.

Podle obžaloby plánoval Barták vraždy a vydírání na podzim 2013 ve vazební věznici v Liberci. Násilnou smrtí měli zemřít bývalý šéf vojenské tajné služby Andor Šándor, advokát Oldřich Choděra a pravoslavný kněz Eugen Freimann. Někdejší lékař se tak chtěl pomstít za své odsouzení. Vydíráním chtěl Barták údajně získat přes 80 milionů korun, které hodlal využít k útěku z vězení za pomoci vrtulníku a vycestování do ciziny.

Barták sice tvrdil, že šlo o běžné vězeňské debaty a že svá slova nemyslel vážně. Klíčovými důkazy byly videonahrávky, které pořídil jeho spoluvězeň. Obhajoba zpochybňovala jejich legálnost, avšak podle soudů byly pořízeny legálně. 

Barták byl v minulosti odsouzen i v případu sexuálního zneužívání svých asistentek. Soudy mu původně vyměřily 14letý trest, Nejvyšší soud ho nakonec v červenci 2014 snížil na 12 let. Barták podle verdiktu vyžadoval po svých asistentkách sex jako součást práce. Dívky, které odmítly, čelily vydírání nebo sexuálnímu násilí. Trestná činnost se odehrála v letech 2006 až 2011.