Pobyt lékaře Bartáka za mřížemi prodloužil soud na dvacet let

Lékař Jaroslav Barták si za plánování tří vražd a vydírání odpyká osm let vězení. Pravomocně o tom rozhodl vrchní soud. Barták je přitom už nyní ve výkonu dvanáctiletého žaláře kvůli znásilňování svých asistentek, a protože se délka obou trestů sčítá, měl by osmapadesátiletý muž strávit za mřížemi ještě patnáct z celkových dvaceti let.

Podle obžaloby plánoval Barták vraždy na podzim 2013 ve Vazební věznici v Liberci. Násilnou smrtí měli zemřít bývalý šéf vojenské tajné služby Andor Šándor, advokát Oldřich Choděra a pravoslavný kněz Eugen Freimann; někdejší lékař se tak chtěl pomstít za své odsouzení.

Vydíráním chtěl Barták údajně získat přes 80 milionů korun, které hodlal využít k útěku z vězení za pomoci vrtulníku a vycestování do ciziny, konkrétně přes Polsko do Běloruska. 

Trojitou vraždu měl zařídit recidivista, jenž si v Liberci odpykává desetiletý trest za ozbrojenou loupež. Vězeň ale místo toho vše nahlásil a jako usvědčující důkaz se pak ukázaly jím pořízené videonahrávky. Barták uvádí, že šlo o běžné vězeňské debaty a že svá slova nemyslel vážně; dříve také řekl, že kauza je komplotem jiných vězňů s cílem vymámit z něj peníze a zbavit se ho. Kvůli konfliktům s ostatními vězni musel být přemístěn do jiné káznice.

Barták chce podat dovolání

Pražský vrchní soud nyní Bartáka poslal na osm let za mříže a kauzou se zabýval podruhé. Při prvním jednání zrušil trest 18 let vězení a případ vrátil k novému projednání kvůli neúplnému dokazování a chybám v hodnocení důkazů. Nyní mu soud snížil udělený patnáctiletý trest kvůli tomu, že plánování vražd dosáhlo nejnižšího stupně. Navíc přihlédl k tomu, že Barták projevil určitou lítost.

Podle serveru iDNES.cz Barták není s trestem spokojený, kauzu považuje za spiknutí. Chce podat mimořádný opravný prostředek, a to dovolání k Nejvyššímu soudu. Rozhodnutí vrchního soudu mu navíc prodlužuje pobyt ve vězení na celkových dvacet let (pět let z dvanáctiletého trestu za obtěžování asistentek už si odpykal).